God start på dagen med børn

Morgensamling: En god start på dagen

Som hjemmegående mor skal du ikke skynde dig ud af døren hver morgen med madpakker, regntøj og cykelhjelm. Men dagens første timer kan alligevel føles lidt stressende.

I skal have morgenmad, tøj på, børste tænder og rede hår, ungerne skal igang med dagens leg og aktiviteter, og du skal rydde af bordet og måske sætte en vask over.

Morgensamling giver ro

Jeg har fundet ud af, at en lille, fælles samling efter morgenmaden sætter en god stemning for resten af dagen – og det giver samtidig børnene ro i kroppen, så jeg får tid til min ‘husmoderrunde’.

Ritualet i vores morgensamling er inspireret af Rudolf Steiner-filosofien, men I kan naturligvis gøre præcis, som det føles bedst for Jer.

Inden jeg fortæller, hvordan vi gør, vil jeg skynde mig at sige, at det altså ikke er hver dag, det lykkes at gennemføre ritualet.

Vi har også morgner, hvor ungerne flader ud med tegnefilm og boller i sofaen, indtil jeg er klar til at være ‘på’.

Vend energien mod hinanden

Formålet med morgensamlingen er at skabe en fælles ramme for dagen og skyde den godt igang. Ritualet behøver ikke tage lang tid – 5-15 minutter er rigeligt.

Jeres morgensamling kan være en stille zen-skabende stund, måske næsten meditativ, men det kan også være forløsende, sjovt og fyldt med humor – alt afhængig af, hvordan du vælger at gribe det an.

Pointen med en morgensamling er, at det er en fælles, tilbagevendende begivenhed, som børnene kan regne med – og hvor I vender Jeres fokus og energi mod hinanden, således at I er klar til sammen at gå videre med dagens gøremål og aktiviteter.

Sådan gør vi

Vores morgensamling består af tre trin – en begyndelse, en midte og en afslutning, der hver især har deres egen betydning.

Trin 1: Lys og vers

Vi sætter os sammen på et tæppe på gulvet og tænder et lys. Trækker vejret i bund, ser på hinanden og får ro i kroppen.

Dernæst siger vi et rim, digt eller vers, som skifter fra uge til uge. Det kan både være et fjollerim (Ole Bole Buksetrold) eller et vers fra en salme (I østen stiger solen op) – det kommer lidt an på sæsonen og årstiden, og hvad jeg lige finder på.

Det gode ved at gentage det samme vers hele ugen er, at børnene til sidst lærer det udenad – og at vi derfor kan sige det i kor. Det er altså hyggeligt!

Trin 2: Syng sammen

Efter verset synger vi et par børnesange sammen – gerne nogle med masser af fagter. Nogle gange inddrager vi husets musikkasse, fingerdukker og kurven med silketørklæder. Det kan også være, jeg vælger at fortælle en kort historie i stedet.

Bogen Sjove Lege, Glade Børn har mange gode sange, rim og fortællinger, I kan lade Jer inspirere af.

Trin 3: Afslutning

Efter sangene eller historien er det tid til at runde af. Vi siger ofte et afslutningsvers eller et ekstra rim. Bagefter taler vi om, hvad der skal ske i løbet af dagen, hvad vi glæder os mest til, og hvad vi er taknemmelige for lige nu. Til sidst puster vi lyset ud, og går videre i dagens program.

Gør det på Jeres egen måde

I kan strukturere Jeres morgensamling præcis, som I vil. Måske skal I have en fast stund med tæpper og stearinlys på altanen eller terrassen, hvor I nyder en kop varm kakao og lytter til fuglene? Eller det kan være, I vil starte dagen med at læse bøger under dynen i soveværelset?

Så længe, det er et fast, tilbagevendende ritual, så børnene ved, det skal ske – så høster I alle fordelene.

God fornøjelse

Indlægget er skrevet af:

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen er stifteren af Hjemmeunger.dk og drev siden fra 2012-2016. Jane havde en stor passion for at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse og med det opstod Hjemmeunger. Hun er uddannet journalist, gift med Jan, og var dengang hjemmegående med 3 børn. Jane er også forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *