morgensamling
Struktur & rutiner

Morgensamling: En god start på dagen

morgensamling

Som hjemmegående mor skal du ikke skynde dig ud af døren hver morgen med madpakker, regntøj og cykelhjelm. Men dagens første timer kan alligevel føles lidt stressende.

I skal have morgenmad, tøj på, børste tænder og rede hår, ungerne skal igang med dagens leg og aktiviteter, og du skal rydde af bordet og måske sætte en vask over.

 

Morgensamling giver ro

Jeg har fundet ud af, at en lille, fælles samling efter morgenmaden sætter en god stemning for resten af dagen – og det giver samtidig børnene ro i kroppen, så jeg får tid til min ‘husmoderrunde’.

Ritualet i vores morgensamling er inspireret af Rudolf Steiner-filosofien, men I kan naturligvis gøre præcis, som det føles bedst for Jer.

Inden jeg fortæller, hvordan vi gør, vil jeg skynde mig at sige, at det altså ikke er hver dag, det lykkes at gennemføre ritualet.

Vi har også morgner, hvor ungerne flader ud med tegnefilm og boller i sofaen, indtil jeg er klar til at være ‘på’.

 

Vend energien mod hinanden

Formålet med morgensamlingen er at skabe en fælles ramme for dagen og skyde den godt igang. Ritualet behøver ikke tage lang tid – 5-15 minutter er rigeligt.

Jeres morgensamling kan være en stille zen-skabende stund, måske næsten meditativ, men det kan også være forløsende, sjovt og fyldt med humor – alt afhængig af, hvordan du vælger at gribe det an.

Pointen med en morgensamling er, at det er en fælles, tilbagevendende begivenhed, som børnene kan regne med – og hvor I vender Jeres fokus og energi mod hinanden, således at I er klar til sammen at gå videre med dagens gøremål og aktiviteter.

 

Sådan gør vi

Vores morgensamling består af tre trin – en begyndelse, en midte og en afslutning, der hver især har deres egen betydning.

Trin 1: Lys og vers

Vi sætter os sammen på et tæppe på gulvet og tænder et lys. Trækker vejret i bund, ser på hinanden og får ro i kroppen.

Dernæst siger vi et rim, digt eller vers, som skifter fra uge til uge. Det kan både være et fjollerim (Ole Bole Buksetrold) eller et vers fra en salme (I østen stiger solen op) – det kommer lidt an på sæsonen og årstiden, og hvad jeg lige finder på.

Det gode ved at gentage det samme vers hele ugen er, at børnene til sidst lærer det udenad – og at vi derfor kan sige det i kor. Det er altså hyggeligt!

Trin 2: Syng sammen

Efter verset synger vi et par børnesange sammen – gerne nogle med masser af fagter. Nogle gange inddrager vi husets musikkasse, fingerdukker og kurven med silketørklæder. Det kan også være, jeg vælger at fortælle en kort historie i stedet.

Bogen Sjove Lege, Glade Børn har mange gode sange, rim og fortællinger, I kan lade Jer inspirere af.

Trin 3: Afslutning

Efter sangene eller historien er det tid til at runde af. Vi siger ofte et afslutningsvers eller et ekstra rim. Bagefter taler vi om, hvad der skal ske i løbet af dagen, hvad vi glæder os mest til, og hvad vi er taknemmelige for lige nu. Til sidst puster vi lyset ud, og går videre i dagens program.

 

Gør det på Jeres egen måde

I kan strukturere Jeres morgensamling præcis, som I vil. Måske skal I have en fast stund med tæpper og stearinlys på altanen eller terrassen, hvor I nyder en kop varm kakao og lytter til fuglene? Eller det kan være, I vil starte dagen med at læse bøger under dynen i soveværelset?

Så længe, det er et fast, tilbagevendende ritual, så børnene ved, det skal ske – så høster I alle fordelene.

God fornøjelse

Hej - jeg hedder Jane, og det er mig, der er damen bag hjemmeunger.dk. Det er min passion at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse. Jeg er uddannet journalist, gift med Jan, hjemmegående mor til Max på fire, Anna på to og en lillebror fra januar 2014. Og så er jeg forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

7 kommentarer

 • Pandekagemor

  Ej hvor lyder det bare fint med et morgenritual på den måde. Super god ide med lyset – det tror jeg jeg vil overføre til vores morgenritual. Vi plejer, mens far stadig er hjemme, at læse en historie fra børnebiblen sammen og så holder vi hinanden i hånden og ber. Jeg elsker at høre børnenes bønner; lillebror på 2 efterligner selvfølgelig vores bønner, men storesøsters bønner er som et vindue ind i hendes hjerne – der er ikke det der ikke skal nævnes – det er så hyggeligt:)

 • Jane Thoning Callesen

  Det lyder bare superhyggeligt, det I gør 🙂 Hvis du får lyst til at skrive et blogindlæg engang, vil jeg meget gerne vide mere om, hvordan man kan inddrage børnene i det kristne grundsyn allerede fra små af.

  Det er nogle gange lidt svært, synes jeg.

 • Hobeck

  Ja, det lyder godt nok dejligt 🙂
  Ville bare lige indskyde, at der skal godt kan være hjemmegående husmødre, som skal ud af døren med cykelhjelme og madpakke kl før fanden får sko på. Os med skolebørn, fx. 😉
  Men derfor kan morgenerne nu godt være hyggelige, de starter bare meget tidligt, forløber mere efter klokkeslet og slutter med en cykeltur til skolen!

 • Pandekagemor

  Jane: Det vil jeg umiddelbart gerne, selvom jeg også selv synes det kan være svært. Skal nok lade høre fra mig, hvis jeg får stykket noget sammen:)
  Hobeck: Ej hvor skønt at cykle med børnene til skole, selvom det efterhånden må være koldt at slæbe sig ud af døren om morgenen….

 • Annesofie

  Vi har prøvet morgensamling et par gange nu og min datter på næsten 4 er vild med det. Hun vil også lave aftensamling og eftermiddagssamling 😉
  Tak for det gode forslag!

 • piag

  Morgensamling; Det lyder hyggeligt og især her i det mørke efterårsvejr og månederne der kommer.
  Her hos os, spiser de to yngste og jeg morgenmad stille og roligt, vi har altid sterinlys tændt, det hygger og giver ro, dog skal vi ud af døren kl 7.30 da Laura skal i skole nu. Men det er hyggeligt at kunne følge hende i skole og bagefter cykle hjem (eller kører hjem – hvis det øs regner). Derefter tager Kristian og jeg hjem og hygger og går i gang med dagens gøremål, eller følger ham i bhv, de dage han gerne vil det.
  Det jeg føler er vigtigt om morgenen er, at det hele foregår stille og roligt, så vi alle får en god start på dagen.Jeg HADER at afleverer børnene hvis vi har haft en travl morgen og jeg har skulle tale med de store bogstaver, for at vi alle bliver klar til tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.