Mere søskendekærlighed

5 veje til mere søskendekærlighed

Den største grund til at vi får mere end ét barn, er vores ønske om at give vores børn søskende. Én at følges med gennem livet. En medsammensvoren. Et livsvidne. En ganske særlig ven.

Men hvorfor er de så ikke bare hinandens bedste venner? Hvad er det med den søskendekærlighed? Er det ikke indbygget i børnene?

Jo og nej. Potentialet er der – og det kan samtidig have gavn af en hjælpende hånd.

Her får du 5 veje til mere søskendekærlighed mellem dine børn.

Nr. 1: Vær tålmodig

En god søskenderelation skal have tid og mulighed for at vokse. Den kommer ikke af sig selv, og den kan tage noget tid at etablere. Vi er som mennesker gearet til at synes, at små nye babyer er søde, og vi får lyst til at give dem omsorg. Det eller de børn, der bliver store søskende, når en lille ny kommer til, vil derfor naturligt være meget optaget af det lille nye medlem af familien. Samtidig er der også meget usikkerhed knyttet til at blive storebror eller søster. Og den gode søskenderelation opstår ikke nødvendigvis i det sekund, man bliver søskende.

Så hav tålmodighed. Vid at du og dine børn har mange år endnu til at skabe og nære en god relation mellem dem. Hvert eneste lille skridt du tager, hver eneste lille ting du gør, hver eneste lille bid hjælp du giver, er med til at fylde på, vedligeholde og udvikle relationen.

Du skal ikke være i mål første dag eller første år. Faktisk er det ikke din opgave at komme i mål. Det er din opgave at skabe rammerne for, at dine børn kan skabe en god relation til hinanden, som de selv kan overtage ansvaret for og bygge videre på – og selv bringe i mål.

Så sænk skuldrene og hav tålmodighed. Kærlighed bliver stærkere over tid.

Nr. 2: Bliv ikke bange, når dine børn skændes meget i en periode.

Selvom det kan være voldsomt og udmattende og uoverskueligt, når dine børn i en periode har let ved at ryge i totterne på hinanden hele tiden, så husk på, at alting i livet foregår i perioder, og at der efter denne periode kommer en anden. Det er ikke mærkeligt eller ualmindeligt at blive ramt af tanken om ”åh nej, kommer de nogensinde til at kunne finde ud af det sammen”, hvis der er tryk på i en periode.

At de skændes meget i en periode – måske lige nu – er ikke det samme, som at de altid kun vil skændes.

Jo roligere du kan være, selvom bølgerne går højt, jo bedre kan du hjælpe dem til at håndtere deres konflikter på en mere konstruktiv måde, og også hjælpe dem til at få øje på alt det, de hver især selv og indbyrdes har at byde på.

Og har dine børn en rolig periode lige nu, så vid at alt det rolige og stærke de har sammen nu er med til at give dem en god bund at stå på, når de næste gang går ind i en mere konfliktfyldt periode. For det skal nok komme. Det er utopisk at tro, at det ikke vil ske.

Så bevar roen inde i dig, så godt som du kan. Jo roligere du er, jo mere bidrager du til at det hele ikke stikker helt af, og jo nemmere bliver det også for de gode stunder og kærlige øjeblikke at få plads.

Nr. 3: Giv tid alene med hvert enkelt barn.

Den største gave, du kan give dine børn, er din udelte opmærksomhed og nærvær.

Det er benzin lige ind på selvværdet, og det er der, de helt særlige fortrolige snakke kan opstå. Der hvor spontaniteten kan komme i spil, fordi der ikke er en lillebror at tage ekstra hensyn til, eller en storesøster, der synes at det er kedeligt. Det er der, hvor relationen bliver tykkere.

Det er meget nemmere for hver enkelt af dine børn at sige pyt, bære over med, gå på kompromis, slippe konflikter osv i søskenderelationen, når de hver især står solidt plantet i deres eget selvværd, er godt tanket op med kontakt og er blevet kigget på med kærlige og opmærksomme øjne.

Vi kan ind imellem komme til at spænde ben for det, når vi stræber efter at være sammen alle sammen, hver gang det kan lade sig gøre, ud fra ideen om, at ”det er jo så hyggeligt, når vi er sammen allesammen”, eller ”så er vi en rigtig familie”.

Se om du kan skabe plads til begge dele. Alenetid med hvert enkelt barn er en stor gave, der er relativt let at give.

Nr. 4: Giv plads til alle de slags følelser, der er mellem dine børn.

Det er i de vigtige nære relationer, vi lærer vores følelsesliv at kende, og det er her, vi skaber skabelonen for, hvordan vi håndterer vores følelser i vores liv fremover.

Følelser er altid tegn på noget. En længsel, et behov, en frustration, en reaktion. Følelser vil fortælle os noget. Og når vi lytter, flytter følelsen sig og giver plads for noget nyt.

Hvis vi prøver at overhøre følelsen, fordi den måske er besværlig eller uønsket, skruer følelsen op for volumen eller dukker op i en anden form, fra en anden vinkel, indtil vi lytter. Og så længe den fylder, optager den så at sige pladsen fra, at andre følelser kan komme på banen. Følelser som vi ønsker os mere af, og som giver energi.

Derfor kan vi komme til at spænde ben for os selv og for relationen mellem vores børn, hvis vi prøver at skubbe alle konflikterne, vreden, irritationen osv væk, for så vokser den bare og stjæler pladsen fra kærligheden, roen, glæden osv.

Så giv dine børn plads til at mærke alle slags følelser. Det er ganske enkelt nemmere at mærke glæden og kærligheden, hvis man også må mærke irritationen, hidsigheden og vreden.

Nr. 5: Tank dig selv op.

Du er den vigtige sikre base for dine børn. Og du er også på alle mulige måder rollemodel.

Derfor er det vigtigt for dine børns trivsel og overskud til hinanden, at du er i trivsel og har bare en lille portion overskud.

Jeg møder rigtig mange forældre – særligt mødre – der har svært ved at prioritere at tanke sig selv op, fordi de i bedste mening gerne vil være så meget som muligt for deres børn hele tiden.

Det er i udgangspunktet en omsorgsfuld og kærlig intention, men i længden er det ikke en omsorgsfuld og kærlig handling at overhøre sig selv og sine egne behov så meget, at der til sidst er helt udsolgt.

Hvis I lige nu har en periode i jeres familie, hvor bølgerne går højt, er det ekstra vigtigt, at du som forælder får samlet næring og luft til dig selv, sådan at du kan bevare roen, overblikket og tilliden til både dig selv og dine børn.

Og er I lige kommet ud af sådan en periode, hvor det hele lige har været lidt for meget og batterierne er flade, så kan du måske netop mærke, at du trænger til næring og opladning, for igen at kunne invitere kærligheden i spil på tværs af alle relationer.

Jeg lover dig, at der bliver meget mere søskendekærlighed og færre konflikter, i takt med at du begynder at tanke dig selv op, for så kan du gå til udfordringerne fra en anden og mere rolig og konstruktiv vinkel.

Indlægget er skrevet af:

Heidi Agerkvist

Heidi Agerkvist

Heidi Agerkvist er familiepsykolog og parterapeut med base i Århus. Heidi står bag et stort online univers på heidiagerkvist.dk, hvor hun i sin karakteristiske ligetil og meget konkrete stil formidler solid psykologisk viden og blogger om familielivet, forældreskabet og parforholdet. Heidi guider hjemmeunger.dk’s læsere i stærkere søskendeforhold og tips og tricks til hverdagen i en børnefamilie.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *