Hjemmemor - hvordan bliver man det

Hjemmemor – hvordan bliver man egentlig det?

At være hjemmemor er at vælge en anden vej – sammen med dit barn

(Dette indlæg er oprindeligt udgivet på min personlige blog triple-surprise.dk i 2020, men det giver så god mening for mig at dele det med jer her.)

At være hjemmemor, eller hjemmegående husmor, er selvfølgelig ikke rigtigt for alle. Det er heller ikke muligt for alle og det er bestemt ikke den eneste rigtige måde at være mor på.

Men sidder du med din baby i armene og får ondt i maven, bare ved at tænke på at din barsel snart er slut? Kan du slet ikke kan overskue at få baby til at spise selv eller bare tage en flaske, når du lige om lidt skal afsted? Eller er du allerede vendt tilbage på job og har våde øjne hver dag du kører fra dit barn, så læs lige med her!

For det er ikke sikkert det behøver at være sådan. Måske er der en mulighed du slet ikke havde tænkt på. Måske er det rigtigt for dig at trække stikket et års tid eller to, og blot være mor – Hjemmemor.

Vi lever i er samfund, hvor det oppefra er bestemt, hvor længe en barsel skal vare og dermed hvornår du og dit barn skal være klar til at være adskilt.

Hvad nu hvis du og dit barn har brug for længere tid tæt sammen? Skal du så bare bide tænderne sammen og tage på arbejde alligevel?

Måske ikke.

Muligheder for at blive hjemmemor

Jeg vil så gerne fortælle dig om mulighederne for at få mere tid hjemme med dit barn. 

Men det er ikke sikkert du er klar til at høre dem.

Det drejer sig nemlig om valg og prioriteringer og om forståelse af at alting har en pris.

Hvad vil din pris være for at blive hjemmemor og er du villig til at betale den?

For nogle ganske få er det en lille pris at betale, for hive et år ud af kalenderen og være hjemme med sit barn uden en fast indtægt. Måske de har en opsparing eller en partner med høj nok indtægt til, at det sagtens kan lade sig gøre. For langt de fleste af os er det bare ikke så nemt.

Det har sin pris at blive hjemmemor og vi er villige til at betale den.

I mit eget eksempel sagde jeg mit job op hos et stort revisionsfirma, hvor jeg faktisk havde gode muligheder. Jeg havde været mega glad for mit job, før jeg blev mor og var endda blevet tilbudt ‘alle de kunder jeg ville have, hvis bare jeg ville arbejde hårdt nok for det’. (Se det havde også sin pris)


Jeg gik 20.000 kr. ned i indtægt fra den ene dag til den anden, da jeg skiftede mit revisorjob ud med at være hjemmegående husmor.


Hvor skal pengene komme fra når man er hjemmegående husmor?

Tilskud til pasning af eget barn

Nogle kommuner giver tilskud til pasning af eget barn i 1 år. Det betyder, at du i 1 år selv kan modtage det tilskud, som kommunen ellers ville betale til institutionen. Det er dog desværre langt fra alle kommuner, som giver det tilskud og tilskuddets størrelse varierer. Du kan se en oversigt her.

Det ændre sig også fra år til år, da nogle kommuner vælger at afskaffe tilskuddet igen, mens andre vælger at indføre det. Så ligefrem at flytte til en kommune, som giver tilskud kan altså være lidt af et sats.

Tilskud til privat pasning

Hvis der ikke gives tilskud til pasning af eget barn i din kommune, kan det være de giver tilskud til privat pasning. Altså tilskud til, at du kan ansætte en person til at passe dit barn.

Det tilskud giver dig mulighed for at ‘teame up’ med en anden mor, som også gerne vil have længere tid hjemme med sit barn. Du kan ansætte hende til at passe dit barn og hun kan ansætte dig til at passe hendes barn.

Det er altså slet ikke så lusket. Min erfaring er faktisk, at kommunerne bakker fuldt op om ideen. I princippet bliver man godkendt som en privat dagplejer. Man bliver godkendt til at have x antal børn og ens hjem skal også godkendes. Dertil kommer at man selvfølgelig skal være sammen om at passe børnene i et bestemt antal timer om ugen. Der skal også føres tilsyn med “pasningstilbuddet” 1-2 gange om året. I min kommune er denne løsning en mulighed op til skolealderen, dog falder tilskuddets størrelse når barnet fylder 3 år. Tjek selv på din kommunes hjemmeside hvordan deres regler er.

Hvis ingen af delene er muligt så må man tænke videre…

Fjernstudie

En anden mulighed er at studere hjemmefra. Flere og flere uddannelser tilbyder fjernstudie og hvis du ikke har en gymnasial uddannelse kan HF-enkeltfag være en mulighed. Der kræves 17 studietimer om ugen for, at være SU-berettiget, når man er forsørger til et barn under 7 år. Du kan læse mere på denne side

Arbejde hjemmefra

Eller at arbejde hjemmefra med et eller andet; oversætter, tekstforfatter, blogging, telemarketing, network marketing, freelance “something”, eller måske du ligger inde med en drøm om at have din egen webshop. I dette indlæg finder du 5 gode råd til at arbejde hjemmefra.

Der er mega mange muligheder!

“Jo jo Ida, det er alt sammen meget godt. Men pengene kommer jo ikke lige ind med det samme og det der tilskud er jo SLET ikke nok”

Er det dét du tænker? Okay, jeg sagde jo at der var en pris at betale.

Der er godt nok også en anden mulighed, som ikke behøver påvirke økonomien. Jeg kan IKKE anbefale den, og ja, vi har prøvet. Måske kan I arbejde på forskellige tider af døgnet eller ugen. Det vi har prøvet i en periode var, at jeg arbejde mandag-fredag og Martin arbejde lørdag-søndag. (2 x 12 timer som pga. diverse tillæg gav det samme som hans almindelig løn) Nogle jobs giver også mulighed for aften eller nattevagter.

For os var det absolut ikke sjovt! Martin og jeg havde aldrig tid sammen og vi kunne ikke følges ad til alle de der familiearrangementer. Igen: For os var det hårdt – men måske I ser anderledes på det.

Hvor kan jeg spare?

Hvis I ikke kan arbejde på skiftende tider, så er der ingen vej uden om det der med at spare, hvis du vil være hjemmemor med lille eller ingen indkomst. For at spare penge er nøjagtig lige så godt som at tjene.

Er det kun mig som kommer til at tænke på Emil fra Lønneberg’s far:

 “En krone sparet – er en krone tjent”

Sådan er det måske ikke helt, men næsten.

Mit eget eksempel

Den indlysende besparelse ved at passe sit barn hjemme er jo institutionspladsen – den er ens for alle, resten er jo individuelt, og jeg vil derfor give dig mit eget personlige eksempel:

Mit job var i Odense og jeg kørte i bil 28 km hver vej – hver dag. Vi solgte (læs: skrottede) den ene bil og sparede ud over benzinregningen, de faste udgifter på den ene bil.

Som revisoraspirant gik jeg også en anelse anderledes klædt end jeg gør som hjemmemor, så al tøj- sko- og taske-shopping blev indstillet sammen med frisør-udgifter.

Alle vores faste udgifter gennemgik vi og fandt besparelser på forsikringer, telefoner, internet osv. Vi skiftede langsomt ud til sparepærer og satte vandsparer-dimser på haner og bruser og fandt billigere løsninger på alle vores “plejer-udgifter”.

Egen produktion

Dertil kom hvad jeg så kunne bidrage med som hjemmegående husmor. 

Hvad kan jeg lave selv, i stedet for at købe det. Og listen er altså lang, hvis man er bare lidt krea. Der er faktisk rigtig mange penge at hente, hvis man er villig til at bage, sylte, henkoge, nedfryse, sy, strikke, reparere osv.

(det kommer der med garanti flere indlæg om, for det er noget af det jeg virkelig brænder for at dele med dig!)

Og så er det meget muligt, at du sidder lige nu som førstegangsmor med kold kaffe og render under øjnene, fordi guldklumpen ikke har ladet dig sove i 4 uger, og tænker “Jeg kan jo slet ikke alt det der!” Tag det roligt Mama!  Måske har du ret, men så kan du jo lære det. Måske din mor, svigermor eller tante kan lidt af hvert – ellers er der tonsvis af DIY’s om hvad som helst. (For 6 år siden kunne jeg heller ikke alt det jeg kan i dag)

Det vigtigste er, at du mærker efter om det er den vej du skal! Og så få et overblik over jeres økonomi.

Måske kræver det langt større ændringer end at skrotte en bil. Måske skal der en helt anden livsstil til for det kan lade sig gøre. Måske et andet eller mindre sted at bo, et andet sted i landet, et andet job til far.

Jeg har ikke løsningen for dig, men jeg ved, at der er så mange muligheder derude, som bare venter på dig. Du skal bare få øje på dem.

Det her med økonomien

Tip! Du kan google dig til et budgetark og få overblik over alle jeres indtægter og udgifter. Giver det der ‘budget’ ingen mening for dig, så send mig en mail og jeg laver en lille guide til dig. 

I øvrigt – kig over på hjemmeunger.dk, (Kategorien Økonomi) der er masser af inspiration og råd til økonomi. Det var der jeg fandt viden nok og mod til at overveje at blive hjemmemor, da jeg for 6 år siden var sygemeldt pga. stress og havde indset, at vi måtte ændre kurs.

(Og tænk engang at jeg i dag er indehaver af Hjemmeunger! det havde jeg aldrig drømt om dengang, selvom jeg egentlig var i gang med at skrive spare-indlæg til siden.)

Jeg sagde til Martin, at jeg ville undersøge muligheden for at gå hjemme og at jeg ville regne på det. Jeg fremlagde et budget, som jeg vidste,at vi kunne leve efter, hvis han var med på den. Og det var han heldigvis!  

Budgettet viste et rådighedsbeløb på 1.500 kr. om måneden når alle faste udgifter var betalt og der var afsat 2.000 på husholdningsposten. De 1.500 skulle bruges til gaver, tandlæge og “luksus”.

Og det klarede vi fordi vi ville det så meget – og fordi vi ville betale “prisen”, som for os betød at leve meget spartansk.

“Prisen”

Der er jo også en anden del af “Prisen”, end blot det at leve for en ganske lille indkomst. For mig føles det ikke som en pris, men det gør det måske for dig. Det her store spørgsmål: “Hvad så BAG EFTER?”

Måske har du et job, du elsker og gerne vil tilbage til en dag. Måske har du også en opbakkende chef, som gerne vil give dig “orlov” et års tid, og så er der stadig et job til dig bagefter. Men det er jo ikke sikkert.

Fremtiden kan vi jo ikke forudse, og med mindre du ligefrem kan lave en job-sikrings-kontrakt med din arbejdsplads, så ved du reelt ikke om du har et job efter et eller to år som hjemmemor.

For mig er det blot en del af friheden. Jeg kender ikke fremtiden, men jeg stoler på at den bliver god. Jeg har tillid til at tingene løser sig.

Når folk spøger mig, svarer jeg ofte, at “jeg jo altid kan slå et skilt op ved vejen med ‘Bogholder’ “. Eller at “det jo aldrig kan blive værre, end at jeg kan gå ud og servere”,  men omverdenen er vist mere bekymret for min fremtid end jeg selv er.

Og det var jo ligesom en del af valget dengang.

Jeg har aldrig fortrudt det valg. Jeg har aldrig ligget søvnløs over at jeg ikke har en pensionsopsparing. Jeg går glad i seng hver aften, fordi jeg har brugt så meget tid med mine unger.

 SKAT

Nåh ja, og så er der jo det her med SKAT; hvis I er gift og du ikke selv udnytter dit fradrag, kan din mand udnytte det. Det gælder både fradrag for fælles renteomkostninger og dit personlige fradrag.

Ved årsopgørelsen vil dit uudnyttede fradrag automatisk blive overført til din ægtefælle, men det er også muligt at forskudsregistrere det, så din ægtefælle får et højere månedsfradrag og derved mere af sin løn udbetalt. Det er da værd lige at regne på.

På skat.dk, inde på din forskudsopgørelse, har du mulighed for at taste tal ind og lave beregningen uden at godkende, så du kan simulere næste års nettoindkomster.

Og hvis du har en mand som skal ‘overtales’ til projekt hjemmemor, så er det altså en god idé at have styr på økonomien.

Som jeg sagde allerførst – det er ikke for alle at gå hjemme og selv passe sit barn, men hvis det er dét der føles rigtigt for dig, så gør dig i det mindste den ulejlighed, at undersøge alle muligheder. Find ud af hvad prisen for det vil være for dig og din familie, og find ud af om du er villig til at betale den.

Hvad der er rigtigt for dig ved kun DU.

Indlægget er skrevet af:

Ida Maria Christensen

Ida Maria Christensen

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *