Om hjemmeundervisning

Fra hjemmepasning til hjemmeundervisning

Ligesom hjemmepasning ser ud til at være i fremgang, ser hjemmeundervisning også ud til at være det. Det ligger for nogle i naturlig forlængelse af hjemmepasning, og jeg har derfor valgt at tage det med her på siden.

I Danmark er der undervisningspligt, ikke skolepligt, det betyder også at hjemmeundervisning er en grundlovssikret rettighed. Hvis man vil hjemmeundervise sine børn siger Grundloven, at undervisningen skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i Folkeskolen. Det er kommunens opgave at føre tilsyn med hjemmeundervisningen, derfor er det også forskelligt fra kommune til kommune, hvordan denne opgave gribes an. Hvis du er interesseret i hjemmeundervisning, kan jeg på det varmeste anbefale foreningen Fri Læring, som et sted at søge mere information.

Vores vej til hjemmeundervisning

Da vores ældste datter, Marie blev taget ud af dagplejen, skulle hun bare lige være hjemme nogle måneder til hun blev 3 år, og skulle i børnehave. Nu står vi her godt 4 år senere, og er i fuld gang med hjemmeundervisning af det, der svarer til 0. klasse. Da vi begyndte at hjemmepasse begyndte en anden verden at åbne sig for os, der førte os ned af hidtil ukendte stier, en af de stier førte til hjemmeundervisning.

Da vi skulle vælge pasning, stod valget mellem vuggestue og dagpleje, hjemmepasning var ikke i vores bevidsthed. Det var først senere vi nærmest faldt over hjemmepasning ved et tilfælde og af nød, og vi kom til at holde af det. Hvorimod da vi skulle vælge skole, var vi fuldt bevidste om, at hjemmeundervisning var en mulighed på lige fod med privat-, fri- eller folkeskole. Vi var blevet så glade for hjemmelivet, og blev også inspireret af det miljø, vi befandt os i, hvor flere i vores netværk planlagde at hjemmeundervise. Vi snakkede meget frem og tilbage om det, og endte med at synes, at hjemmeundervisning var det bedste tilbud til vores datter.

En af grundene til, at vi valgte hjemmeundervisning til, var at vi oplevede, at Marie lærte på eget initiativ med os som støtte. Hun behøvede ikke en fast ramme eller struktur for at lære, hendes lyst og nysgerrighed drev hende. Vi havde lyst til at forfølge denne legende og frie tilgang til læring, og se hvor det ville føre hende og os hen. Derfor har vi også indtil nu har haft en meget fri hjemmeskole uden skema eller struktur. Jeg griber det, når Marie spørger og interesserer sig for noget.

Hjemmeundervisning 0. klasse – mål og evaluering

Det var med lidt usikre skridt, da vi gik ned af den nye og uprøvede sti, der hed hjemmeundervisning for et halvt år siden. Vi havde hjemmepasset i knap 4 år, så hjemmelivet kendte vi og følte os trygge i og glade for. Det var egentlig mest tilsyn og dokumentation, vi var lidt usikre på, hvordan vi skulle gribe an?

Til opstartsmøde med tilsynsførende prøvede jeg lidt at få “opskriften” på, hvordan var det jeg skulle gribe det an med dokumentationen af undervisningen. Hun anbefalede mig at sætte nogle mål, jeg kunne evaluere på hjemmeundervisningen efter. Hun udleverede Børnehaveklassen Fælles Mål og sagde, at vi kunne lægge os op af dem, hvis det gav mening i vores skole. Efter lidt mere research og anbefalinger fra erfarne hjemmeundervisere herunder Morten Holmstrups webinar Det Gode Tilsyn besluttede vi os for at lave nogle mål, der var inspireret af Fælles Mål.

Da vi skulle starte op, savnede jeg inspiration til at gribe dokumentationen af hjemmeundervisningen an i en form, der passede mig. Derfor deler jeg, vores halvårsevaluering i håb om, det kan være til hjælp og inspiration for andre. Vi har fået ros af vores tilsynsførende for denne halvårsevaluering. Men familier, kommuner og tilsynsførende er også forskellige, så det er ikke en facitliste. I kursiv står de mål vi opsatte ved starten af skoleåret, og resten er en evalueringen af, hvor langt vi er nået med de mål.

Jeg har delt mål og evaluering af vores første halve år af hjemmeundervisningen her.

Indlægget er skrevet af:

Sofie Toftegaard

Sofie Toftegaard

Sofie Toftegaard var indehaver af Hjemmeunger.dk fra 2020-2021 og skrev bl.a. om hjemmeundervisning.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *