Husmor anno 2024

Hjemmegående husmor anno 2024

Vi skal helst have en label – en mærkat i panden, så ingen er i tvivl om hvad vi er – ikke hvem vi er, men hvad. Og det kan være et hårdt slag at fjerne karriere-mærkaten og bare være mor.

Det var det i hvert fald for mig. Det tog mig lang tid at finde frem til den formulering, der passede på det jeg gjorde, ved at droppe en karriere, for at bruge tid med mit barn, mens han var lille. For hvad var jeg så? Hjemmepasser? Hjemmegående? Husmor? Eller bare mor, som om at “bare” udtrykker, at det ikke helt er godt nok til samfundsnormen.

Og nu er der så også “regler” om, hvornår man er en rigtig husmor, som ifølge Rikke Viemoses kronik i Berlingske kræver, at man helt har forladt arbejdsmarkedet. For det er netop det, hun gør opmærksom på, at bla. Theresa Søndergaard og Ekaterina Krarup Andersen ikke har gjort, når de profilerer sig som hjemmegående husmødre, men samtidig driver en instagramprofil.

Heldigvis får de to hjemmegående husmødre også spalteplads her: Hjemmegående husmødre efter hårdt angreb: For os betyder småbørns tidlige udvikling meget mere end feministisk historieskrivning.

For den hjemmegående husmor anno 2024 er ikke den samme som 1950’erne, hun er ikke undertrykt eller stakkels, heller ikke selvom hun primært er afhængig af mandens indtægt.

For mit eget vedkommende var det et valg, jeg tog sammen med min mand. Det var ikke hans idé og det var ikke hans forventning og absolut heller ingen andres forventning, hvilket det jo havde været, hvis vi skruede tiden tilbage. Det var et svært valg, som krævede dybe overvejelser og lange samtaler over køkkenbordet og et meget detaljeret budget, ikke mindst fordi min indtægt faktisk var højere end min mands.

Det tog måneder for mig at nå frem til at revisor-labelen skulle trækkes af min pande, så jeg kunne være det jeg i virkeligheden allerhelst ville – mor og husmor.

Og det har jeg været lige siden, også selvom jeg har haft forskellige små post-it-klistermærker med mig i forskellige perioder.

Jeg har været hjemmepasser med kommunalt tilskud – det er så dér, hvor man ikke må have nogen anden indtægt oveni, men da man jo får et tilskud fra kommunen er man jo ikke 100% afhængig af mandens indkomst og så er man muligvis ikke helt rigtig hjemmegående husmor.

Jeg har også passet en anden mors barn i en periode, så den tæller nok heller ikke.

Og så har jeg jo været på barselsorlov – dér har man jo heller ikke forladt arbejdsmarkedet helt.

Jeg har også været dagplejer for mine egne børn, så i den periode tæller jeg jo selvfølgelig med som “arbejdende kvinde”.

Vi har også prøvet sådan noget med skiftende arbejdstider, så enten jeg eller min mand altid var hjemme, men det var nu stadig mig der var husmoderen.

Men jo – i godt et år var jeg helt uden indtægt og helt afhængig af min mands, så lige der må jeg have været en rigtig hjemmegående husmor. Altså bortset fra at jeg jo havde en instagramprofil, som faktisk gav mig en indtægt på næsten 1.300 kr. det år.

Jeg har også syet for andre, gjort rent for andre, lavet mad til andre. Småting, som har kunne give et lille bidrag til den husholdning, min mand havde påtaget sig at forsørge. Og det er vist en ret gammeldags ting, som husmødre også gjorde tilbage i tiden.

Så jeg er nok slet ikke rigtig hjemmegående husmor, hvis det skal passe på Rikke Viemoses billede, selvom det er det jeg har kaldt mig de sidste 12 år.

Egentlig synes jeg mest af alt, at det er lidt fjollet med de her labels. At der skal være én, der helst dækker hele panden, så folk jeg møder på gaden ikke er i tvivl om, hvad jeg er.

Om jeg er hjemmepasser, hjemmegående husmor, hjemmemor, deltidsarbejdende, selvstændig eller som nu; hjemmetræner mine mindste børn med særlige udfordringer kan vel være underordnet, for selvom vi kan diskutere de små post-its med undertitler, så er hovedsagen jo stadig, at jeg har fravalgt en karriere og tilvalgt tiden med min familie – og helt specifikt: prioriteret tid med børnene, mens de er små.

Dette citat fra Theresas og Ekaterinas kronik i Berlingske kan jeg i hvert fald tilslutte mig:

“Husmoren anno 2024

Vi har fravalgt at have et job uden for hjemmet, mens vores børn er små, fordi vi ikke kan se os selv passe det job godt og samtidig dække de behov, vores voksende familier har. Ikke fordi vi ser et problem i, at kvinder tjener deres egne penge.”

(artiklerne på Berlingske, som jeg linker til kræver abonnement for at du kan læse hele artiklen – du kan dog få 14 dages prøveperiode gratis.)

Hvad betyder Hjemmegående Husmor for dig?

Indlægget er skrevet af:

Ida Maria Christensen

Ida Maria Christensen

Måske vil du også synes om

2 Kommentarer

 1. Marianne

  Jeg har selv været…. hjemmepasser, husmor,alt det du skriver, på næsten samme måde (avisruter, lagerjobs om eftermiddagen, etc.). Nu læser jeg til lærer, selvfølgelig ikke på fuld tid 😄, så er der jo ikke tid til børn, mand og venner. En af mine undervisere sagde EN dag: “Det er kun døde mennesker der kan puttes i kasser”. Jeg tror det handler mere om at være her på jorden på en god måde, end om at blive til noget. Tak for din historie ❤

  Svar
  • Ida Maria Christensen

   Tusind tak for at kommentere Marianne 🙂 Jeg er helt enig og hvor er det en fin måde at formulere det på.

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *