Kan en alene-mor blive hjemmegående? Måske.
Jeg gjorde det i et år uden at gå fra hus og hjem.
Da min anden barsel lakkede mod enden, følte jeg mig på ingen måde klar til at komme tilbage på job. Jeg så det dog som noget uundgåeligt, idet jeg bor alene med mine to sønner og således er alene om at hive penge hjem til biksen.
Nogen tid inden barslen sluttede, begyndte jeg alligevel at lege med tanken. Jeg fandt ud af, at man i vores kommune kan få et månedligt tilskud på ca. 6300 kr. Uden dette tilskud kunne jeg på ingen måde have gjort det.
Jeg satte mig ned og kiggede på mit budget og tog derefter et møde med banken. Jeg fik ændret mit kreditforeningslån til et afdragsfrit af slagsen, hvilket gjorde planen realistisk. Jeg bor i eget hus og har generelt en sund økonomi, og derfor lod det sig gøre. Havde jeg siddet i bundløs gæld, havde det nok ikke været en mulighed. Jeg vil ikke i dette indlæg udbasunere beløb og detaljer om min privatøkonomi, men man er velkommen til at skrive og spørge mig om den slags. Skriv i så fald til AT korrektur og oversættelse på Facebook eller Instagram.
Jeg kan dog sige, at det på ingen måde har været en overskudsforretning. Jeg har oparbejdet gæld, mens jeg gik hjemme. Kasse- og boligkredit er trukket i bund. Det var jeg helt afklaret med få forhånd, og det er de bedste penge, jeg nogensinde kommer til at bruge.
Vil man som alenemor være hjemmegående, skal man indstille sig på at leve med materielle afsavn. Til gengæld får man uvurderlig tid med sine børn, og har man hele tiden det for øje, bliver det formentlig nemmere at undvære forbrugsgoderne.
Vil man virkelig spare, skal man efter min mening se penge som ressourcer, som man skal passe virkelig godt på. Måske er du allerede en hardcore ‘sparegris,’ men hvis ikke det er tilfældet, skal du nok prøve at få en anden indstilling til penge og forbrug. Du kan tænke på dit rådighedsbeløb som en lille flaske med vand, der skal holde hele vejen igennem en stor ørken. Hver eneste lille dråbe er kostbar, og du har ikke råd til at spilde noget. Hver eneste gang du skal bruge en krone, skal du se den som noget, du nødigt kan undvære. Det går ikke at tænke ‘det er bare en krone eller en femmer,’ for hvis du tænker det hver gang, løber det hurtigt op. Jeg lever i høj grad efter ‘mange bække små-tankegangen.’
Jeg hører tit folk i parforhold med udmærkede indtægter udtale, at de ikke har råd til at gå ned i tid eller være hjemmegående for en stund. Jeg mener, at det handler om en evne til at tænke ud af boksen og en indstilling til økonomi og penge. Men jeg er klar over, at jeg er privilegeret, og at det ikke er en mulighed for alle. Det handler i høj grad også om en billig bolig. Jeg bor super billigt!
Inden vi går i gang med de konkrete sparetips vil jeg gerne lige indskyde nogle overordnede betragtninger. Det er på ingen måde belærende ment, og jeg er ikke ‘en hellig ko på en høj hest.’ Det er bare et par tanker, jeg har gjort her i ‘smalhals-perioden:’ Jeg mener, at der er noget sundt i at skrue forbruget ned til et minimum. Det er selvfølgelig mere bæredygtigt end vildt forbrug, men det er ikke mit ærinde lige her. Rent menneskeligt er det en mere ‘ren’ måde at leve på, der er noget dekadent og næsten syndigt ved vores vestlige overflodssamfund. Nu kom det alligevel til at lyde meget helligt, men det er jeg på ingen måde. Jeg elsker også at købe lækkert tøj eller fede ting til hjemmet og fræser gladeligt rundt i min dieselbil. Det er ikke et angreb på den enkelte, faktisk er det overhovedet ikke et angreb. Det er bare en overvejelse om vores livsførelse her i den vestlige verden. Håber, I kan følge mig og ikke bare ser det som en gang helligt pladder ;o) Hellig er det sidste jeg er, og det gælder på de fleste af livets områder! ;o)
Nu vender vi blikket væk fra ‘de store tanker’ (hvis man kan klassificere dem som det) og zoomer ind på de konkrete sparetips:
Mange bække små…
Faste udgifter
Skær helt ned for dine faste udgifter. Du kan selvfølgelig ikke stoppe med at betale husleje, vand, varme, forsikringer osv., men du kan fx se på dit medieforbrug:
Netflix, HBO, Spotify Premium osv. er over and out, indtil du kommer til penge igen. Brug i stedet dr.dk – det er ganske gratis og fuld af kvalitetsprogrammer og -fiktion.
Da jeg gik på orlov, havde jeg stadig den lille TV pakke, men den fik jeg lukket for. Ergo har jeg nu kun DR.
Find et billigt mobilabonnement. Jeg skiftede til Greenspeak, det koster 99 pr. måned.
Fagforening: I min fagforening (DLF) er det muligt at få kontingentfritagelse, når man har orlov, så det benyttede jeg mig naturligvis af.
Har du et fitness-abonnement, som du ikke bruger, så skynd dig at få det afmeldt. Men bruger du det, så hold fast i det, for jeg mener ikke, at man skal opgive træning og motion, selvom det koster.
Indkøb/forbrugsvaner
– sparetips i lange baner ;o)
- Bliv tilbudsjæger – tjek reklamerne (de ligger på nettet)
Når du ikke skal på job, kan du godt finde tid til at gå i flere butikker. - Lav madplan og prøv at nøjes med at handle én gang om ugen. Jo færre indkøbsture, jo færre udgifter. https://madforfattigroeve.dk/
- Køb varer med lav kilopris fx kartofler, brød, pasta, ris, æbler, gulerødder etc. Undgå fx nødder, bær, avocado, mango osv. Det er sundt, men rækker ikke langt i forhold til prisen. Og det er naturligvis slut med chips, slik og takeaway.
- Drop alkohol, sodavand, saft, juice, osv. Drik vand. Det er gratis! :o)
- Du gemmer naturligvis eventuelle rester, og du smider selvfølgelig ikke spiselig mad ud!
- Køb ‘dato-varer’.
- Er du en benhård sparegris, kan du måske begynde at ‘skralde’.
Se evt. dette program som inspiration: https://www.dr.dk/drtv/serie/robin-hood-fra-hoejbjerg_212111
Der findes i øvrigt også ‘skraldegrupper’ på Facebook. - Bliv COOP-medlem og ‘bip’ kortet, når du handler i Fakta, Brugsen og Kvickly. Du optjener 1% i bonus på alle varer (dog ikke på de første 500 kr. i måneden) Bonussen er lig med ‘rigtige penge’, som kan bruges når som helst. Vil du speede op for bonusoptjeningen, skal du få dig en ‘Primekonto’. Med den får du 15% i bonus på alle Änglamark-varer samt de varer, der hører til serien 365. Afhængigt af hvor mange penge, du sætter ind, får du fordele – fx TV2 Play eller 50 kr. til OK benzin: https://kampagner.coop.dk/primekonto/
Vil du gerne købe øko, så skal du nok erkende, at det ikke kan lade sig gøre hele vejen rundt. Man kan dog overveje, hvilke økovarer, man køber. Her er der en liste over de varer, som sparer dig for en stor del af de pesticider, man ellers ville indtage: https://iform.dk/sund-mad/15-raavarer-koeb-dem-oekologiske Og har du så en Primekonto, får du som sagt rabat (i form af bonuspoint) på Änglamark og 365-serien – begge dele er økologiske varer. - Jeg køber ALDRIG indkøbsposer i supermarkedet! Det er en principsag! Tre kr. for en plasticpose er røveri ved højlys dag, OG det er skidt for miljøet. Har jeg glemt et bærenet, napper jeg en tom kasse på en af hylderne. Og er der ikke en tom kasse, så laver jeg én ved at samle ens varer i en anden kasse og nappe den tomme. Ja, jeg bider hovedet af al skam i ‘spare-åndens’ navn! (Det lader sig dog primært gøre i discountbutikker) Jeg kan desuden bære meget i armene, lommerne og de tynde, gratis poser, der hænger ved kasserne. Hvor der er vilje, er der vej ;o)
- Menstruation: Anskaf dig menstruationskop+stofbind. Begge dele tjener hurtigt sig selv ind. Sidegevinst: Hud- og miljøvenligt!
Foretrækker du tamponer frem for ‘kop’, så gå i Netto og køb en billig version i stedet for de dyrere Tampax/OB. Nettos de billige er dog uden indføringshylster.
Tøj
- Tøj til dig: Du skal ikke have nyt tøj, så længe du er hjemmegående ;o)
- Tøj til dine børn: Indtil min søn startede i dagpleje som 2,5-årig, havde han stort set ikke haft et nyt stykke tøj på kroppen, og jeg havde nærmest ikke købt tøj til ham. Vi havde en masse arvetøj, bl.a. et lyserødt termosæt og regntøj i ‘pigefarver’. Man kan dog ikke være sart med den slags, hvis man lever på et stramt budget. Når man går hjemme med ungerne, kræver det heller ikke nyt tøj på samme måde, som når man er ‘ude i verden’ – og det gælder efter min mening for både store og små.
Nu er min dreng startet i dagpleje, og derfor har jeg købt nyt tøj til ham. Jeg syntes, det var nødvendigt med pænere tøj, når han skulle passes ude, og han var desuden blevet for stor til meget af det gamle.
Jeg køber dog ikke dyrt tøj. Jeg købte en flok bodies i Bilka til 20 kr. pr. stk, og resten købte jeg hos H&M. Jeg ved godt, at tøj i det prisleje er produceret under kummerlige forhold, men det vælger jeg at fortrænge… Overvej om du behøver 6 bodies eller om du kan nøjes med 4 – også selvom de kun koster 20 kr. pr. stk.
Alt tøj til min store dreng på 8 køber jeg hos H&M (er naturligvis H&M member, det giver lidt rabat i ny og næ)
Køber du tøj hos H&M, har jeg et lille sparetip til dig: Hvis man afleverer en pose med aflagt tøj/tekstiler, får man 15% på en vare. Medbring fx 3 poser, og få rabat på 3 stykker tøj. Man behøver ikke bruge rabatten samme dag men kan i stedet få et lille ‘gavekort’ til brug på et andet tidspunkt. De modtager alle former for tekstiler uanset stand (huller/pletter er ingen hindring), men vask det inden aflevering af hensyn til de mennesker, der skal sortere det. - Det er desuden oplagt at købe brugt tøj i genbrugsbutikker eller af private.
Jeg kan anbefale https://www.boerneloppen.dk/ som har butikker i 7 forskellige byer, og der findes helt sikkert noget i den stil i mange andre byer.
Du kan også tage på byttemarkeder, hvor folk kommer med tøj/ting, de ikke længere bruger, og hvor man kan tage det, man gerne vil have. Man behøver end ikke at medbringe noget selv. Jeg har fundet mange gode sager på byttemarkeder. (Den slags er jo desværre ikke muligt i disse Corona-tider, men det bliver det forhåbentlig igen…)
Afslutningsvis vil jeg sige, at min store dreng ikke skal se mindre smart ud, fordi hans mor er på orlov, jeg synes ikke, at han skal rende rundt i tøj, der ikke er pænt og smart, men det behøver ikke koste en bondegård.
Frisør
- Du skal ikke til frisør, så længe du er hjemmegående ;o)
Børnene kan evt. blive klippet af venner/familie etc.? Ellers må man jo bide i det sure æble og tage dem med til frisøren – måske en billig af slagsen. Min store dreng har kort strithår, og det kræver ikke en vildt dyr frisør for at klippe det. Men han skal se ordentlig ud, selvom der er lavvande i kassen.
Gaver
- Aftal med familie og venner, at I ikke er på gaver, så længe du er på orlov. Er der børn i familien, kommer du nok ikke udenom, men så aftal med deres forældre, at I køber så billige gaver som muligt. Ofte hænger børn sig ikke i, hvad tingene har kostet. Giv dine egne børn så billige gaver, som muligt. De helt små behøver ikke gaver. Min yngste er som sagt to, og jeg har endnu ikke købt en gave til ham. De forstår alligevel ikke konceptet gaver i den alder.
Hvis fx dine forældre alligevel insisterer på at give dig gaver, så ønsk dig penge (eller gavekort til dagligvareforretninger) eller noget andet, som du alligevel skal have. Du skal ikke have brugskunst eller køkkenting eller andet ‘overflødigt’, så længe du lever for meget få penge.
Ferier, forlystelser, fest og farver
- Er et no go så længe du er hjemmegående!
Ungerne kan godt vente. Måske forstår de ikke selv, at de får så meget andet ved at have en ‘hjemme-Mutti,’ men det ved du jo heldigvis. Børn kan ofte finde glæde ved små, simple ting, og i min bog er det værdifuldt. Måske ødelægger vi voksne den evne ved at sørge for evig underholdning med ipad og Tivoli.
Få den sidste dråbe med!
- Når fx shampooflasken er ved at være tom, så finder du en kniv og skærer den over, så du kan få det sidste med. Det samme gør du med cremebøtten og flaskerne med ketchup, remoulade, mayonnaise osv. Igen ud fra ‘mange bække små-devicen!’ Og du putter selvfølgelig en sjat vand i sæbeflasker og lign., så du kan få det sidste med i en lidt mere udvandet version.
Pant
- Når jeg går tur og finder en flaske eller en dåse i vejkanten, så samler jeg den op. Det er ikke altid, at jeg gør det, hvis den er uden pant, men er der pant på, gør jeg altid. Det gør jeg også i andre sammenhænge. Jeg er lærer, og hvis en elev har efterladt en flaske somewhere, napper jeg også den.
Sidegevinst: Det er godt for miljøet, at emballagen bliver genanvendt frem for at ende i skraldespanden!
(Man skal naturligvis være varsom med det i disse Corona-tider…)
Sælg, sælg, sælg!
- Gennemgå hjemmet og find ud af, hvad du/I kan undvære. Jeg har solgt rigtig mange ting, de fleste via ‘Marketplace’ på Facebook, men har også afsat noget via Den Blå Avis og Trendsales. Min erfaring er, at stort set alt kan sælges, men det kræver tålmodighed, og det kræver, at man er klar til at slå af prisen. Nogle ting ryger med det samme. Andre ting har jeg haft til salg i over et år eller længere. Jeg har fx solgt legetøj, tøj, fodtøj, lamper, møbler, pynteting, bøger, mit aflagte digitalkamera, dykkerbriller og sågar også min brystpumpe og en græstrimmer! Kun fantasien sætter grænser 😉
- Se på det, som om du har pengesedler liggende i skabe og skuffer, det vil jo være vanvittigt ikke at tage dem ud og bruge dem.
Jeg har haft en del handler, hvor jeg sælger noget til en 50’er. Mange handler små… ;o) Jeg lægger dog aldrig noget op til under 50 kr. Der er alligevel grænser for, hvad jeg vil døje med, og desuden kører folk som udgangspunkt ikke efter noget i den prisklasse.
Småtingene kan afsættes på loppemarkeder, jeg har været afsted flere gange, og jeg synes det er sjovt. Generelt er det her med at være kræmmer lige noget for mig. Det er en slags hobby, og der er gået sport i det for mig.
Jeg har også haft en stand i ‘Kirrpu,’ som er en kæmpe butik med lopper. Folk betaler for at have en stand, og personalet i Kirrpu passer butikken, mens pengene triller ind på din konto. De tager 15% af varens pris og ca. 200 kr. pr. uge i standleje. Prisen for leje varierer lidt afhængigt af lokation + antallet af uger, du booker. ‘Børneloppen’ kører efter samme princip. Både Kirrpu og Børneloppen findes i flere danske byer.
Jeg er vist blevet en form for klunser, for det er endt med, at jeg også sælger andres ting, Fx har jeg solgt en del for en veninde, og vi delte så pengene. Jeg har også solgt ting og sager for mine forældre, som har ladet mig beholde pengene for det meste. Af og til får jeg også ting af venner, som ikke selv orker
at sælge det.
Nogle gange sender jeg ‘varerne’ til folk. De overfører via mobilepay (inkl. porto, naturligvis) hvorefter jeg sender jeg det til dem. Gå ind på Gul og Gratis og send en pakke via deres hjemmeside. Det giver lidt rabat. Vælg DAO, det er billigst og super nemt. Hold dig fra Bring, som kræver, at man printer labels til pakken. Det er ret omstændigt.
Sidegevinst ved salg: Bæredygtigt og en lejlighed til oprydning i hjemmet
Så har jeg vist ikke flere tanker eller tips at dele ud af, men som sagt er man velkommen til at skrive til mig på Facebook eller Instagram.
0 kommentarer