Hjemmeunger

fælles om rengøring

Du passer børnene i løbet af dagen, og din mand tjener (de fleste af) pengene til at forsøge Jer. Men hvem skal folde vasketøj, støvsuge og gøre rent? Fordelingen af de huslige arbejdsopgaver fylder meget i de fleste parforhold – det gælder også familier, hvor den ene part er hjemmegående.

For er det rimeligt at forlange, at hr. mand laver aftensmad og folder vasketøj, når han kommer træt hjem fra arbejde kl. 17? Eller skal mor klare det hele i løbet af dagen, når hun i forvejen er travlt beskæftiget af små krudtugler, der skal have mad, rene bleer og solcreme på – og synges for, leges med og hygges om?

 

Tag hensyn til hinanden

Sæt Jer sammen og tal om, hvordan I vil fordele arbejdet mellem Jer, så I begge er tilfredse. Den bedste løsning er tilpasset netop Jeres familie og afhænger eksempelvis af hvor stort Jeres overskud er, hvordan arbejdstiderne er og hvor meget børnene kræver af Jer hver især.

For en mor til nyfødte tvillinger er det svært at nå andet end at skifte bleer og give mad i løbet af dagen.

Omvendt kan en mor med en 2-årig guldklump, der leger selvstændigt, ofte få en del fra hånden, før far kommer hjem. Desto mere husligt der klares i løbet af dagen, desto mere kan familien hygge sig sammen, når I alle er samlet.

 

Læg en plan

1. Bliv enige om ambitionsniveauet. Tal om hvor tit I vil have vasket gulve? Skiftet sengetøj? Støvsuget? Og hvor længe må det rene vasketøj ligge i kurven, før det skal på plads i skabet? Første trin til en god arbejdsfordeling er at finde et ambitionsniveau, I begge trives med. Altså en plan for, hvor ofte tingene ideelt set skal gøres hos Jer.

2. Lav derefter en liste med arbejdsopgaverne i Jeres hjem og skriv et navn ud for hver opgave. Start med at hapse de opgaver, I godt kan lide. Måske hygger du dig med at vaske tøj, mens din mand kan lide at tømme opvaskemaskine hver morgen. Bagefter fordeler I de resterende punkter.

3. Beslut Jer for hvilke dage, de forskellige opgaver skal udføres. Nogle er daglige: Opvask, tømme skraldespand, lave mad. Andre er ugentlige eller månedlige: Rent sengetøj, slå græsplæne, gøre badeværelser rene osv.

4. Prøv planen af en uge eller to, stol på hinanden og lav den om, hvis den ikke fungerer.

5. Vær fleksibel, juster planen løbende, tag hensyn til hinanden – og sænk ambitionsniveauet i de perioder, hvor overskuddet ikke er i top. Nullermænd kan vente, men livet leves netop nu.

Hvordan fordeler I arbejdsopgaverne hjemme hos Jer? Del nedenunder

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.