10 gode vaner for hjemmemødre

10 Gode Vaner for Hjemmemødre

Som hjemmegående mor står man selv med ansvaret for børn og hus i dagtimerne. Der er heldigvis masser af små fif, der kan gøre hverdagen lettere og sjovere. I denne artikel deler jeg 10 gode vaner, som jeg prøver at holde fast i (det lykkes langt fra altid, men mit overskud er altid størst, når jeg følger dem).

1. Planlæg din dag.

Gerne aftenen før, ellers som det første, når du vågner. Skemaet ‘Dagens Plan’ er et simpelt, men effektivt redskab for hjemmegående mødre. Det behøver ikke være en avanceret plan: Måske skal der bare stå, at I bliver inde og støvsuger og leger om formiddagen, og går ned til søen og fodrer ænder, når børnene vågner fra lur. Men det giver overskud og overblik at tænke dagen igennem og vide, hvad der skal ske. Derfor skal du have en plan.

2. Stå tidligt op og kom igang med dagen.

Har man børn, der skal afleveres, giver det sig selv: Så skal man jo op og ud af døren. Men hvis I skal tulle rundt og hygge derhjemme hele formiddagen, er det ofte fristende at blive hængende i nattøjet. Men dagen får ofte en helt anden energi, hvis du står op lidt før børnene, kommer i tøjet, sætter håret og eventuelt strejfer vipperne med et lag mascara. På med et par sko, og så er du klar til dagens aktiviteter.

3. Sæt en vask over lige efter morgenmaden.

Med et eller flere små børn i huset bliver vasketøjet hurtigt et uoverstigeligt bjerg. Løsningen er at vaske en maskine hver dag. Sæt den over efter morgenmaden, og put tøjet i tørretumbleren eller hæng det på snoren, lige før I spiser frokost. Når dit barn vågner fra lur, kan I hjælpe hinanden med at folde og sortere det tørre tøj.

4. Tag en hurtig runde på badeværelset hver dag.

Skift de snavsede håndklæder, og tør vasken og de andre flader af med en varm klud. Tag også toiletbørsten og giv toilettet en hurtig omgang. Det tager højest fem minutter, men det betyder, at badeværelset aldrig når at blive rigtig klamt – heller ikke selvom der måske går en uge mellem de ‘rigtige’ rengøringer. Gør det enten som det første, når du har taget tøj på, eller udnyt tiden derude, mens dit barn sidder i badekarret.

5. Madplaner er din allerbedste ven.

Der er sagt og skrevet meget om madplaner, også herinde. Hvis du ikke allerede er i gang med det, så start nu. Madplaner er en lettelse for budgettet, og de fjerner al stress omkring ‘hvad skal vi have at spise’.

6. Inddrag dit barn i oprydningen.

Lær dine børn at rydde løbende op: Inden I går ud, før frokost, og inden I spiser aftensmad. I behøver ikke fjerne alt legetøjet fra gulvet, men skab en god vane, hvor I gennem dagen løbende vurderer, om der er noget, I lige kan hjælpe hinanden med at samle op. Så ender I ikke med et bombet hus sidst på eftermiddagen.

7. Sørg for at mødes med andre voksne.

Netværk er nødvendigt, særligt for os hjemmegående mødre, der ofte tilbringer mange dagtimer alene med et eller flere børn. Uden voksenkontakt risikerer man at brænde ud. Find en legestue, hvor der kommer andre hjemmegående, eller søg efter ligesindede herinde.

8. Hold pause midt på dagen.

Hvis dit barn sover middagslur, giver det sig selv: Så får du et pusterum, hvor du kan lade op og slappe af. Men hvis dit barn ikke sover lur længere, må du insistere på at skabe en stille stund, hvor I begge får lidt ro i hovedet. Sæt eventuelt en lydbog på og lad dit barn lytte og tegne i 30 minutter, mens du slapper af på sofaen. Kald det ‘stilletid’ eller ‘kontortid’, så dit barn genkender rutinen fra dag til dag. Og nyd det med god samvittighed: Du gør så meget for dit barn hver dag, så 30 minutters pause over middag er velfortjent.

9. Insister på at hele familien hjælper med at rydde op efter aftensmaden.

Denne vane er min favorit: Efter maden går man en runde i huset og taler om, hvad der skal ryddes op og lægges på plads. Derefter deler man rummene ud på familiens medlemmer (far tager stuen og gangen, mor tager køkkenet, storebror tager legeværelset og spisestuen, og lillesøster hjælper hvor hun vil). Stil så æggeuret og giv den gas i syv minutter. Man kan nå virkelig meget på syv minutter, hvis alle er engagerede, og bagefter kan I med god samvittighed sætte Jer i sofaen og nyde aftenen sammen.

10. Gå tidligt i seng.

Ja, det er banalt. Ja, vi gider ikke høre det. Men hvis man går i seng senest 22.30 er man langt bedre stillet, når børnene kalder næste morgen. Søvnunderskud er en dræber for al motivation og overskud. Så på med pyjamassen og hop glad under dynen.

“Dagens Plan” har været min redning og mit holdepunkt i lange perioder i min hjemmepassertilværelse. Ikke som en “regel” eller til “at slå mig selv i hovedet” med, hvis det ikke lykkedes, men som en hjælp og vejledning – overblik og overskuelighed. Alene det at have bevidst tænkt nogle tanker om den kommende dag gav mig ro.

Hvis jeg føler at jeg har mistet overblikket er det stadig en sådan plan jeg går tilbage til. – Ida

Hvilke vaner fungerer for dig? Del dine bedste fif med os herunder.

Indlægget er skrevet af:

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen er stifteren af Hjemmeunger.dk og drev siden fra 2012-2016. Jane havde en stor passion for at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse og med det opstod Hjemmeunger. Hun er uddannet journalist, gift med Jan, og var dengang hjemmegående med 3 børn. Jane er også forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *