Beslutningen

Slut fred med din nye identitet

Nu er du så mor – og hjemmegående i et eller andet omfang. Måske føles det som det mest naturlige i hele verden for dig. Måske kræver det lidt tilvænning, fordi det står det i skærende kontrast til det liv, du har levet indtil nu.

Hvis du skal finde dig helt til rette i din (nye) identitet som hjemmemor, kan det være en god idé at investere lidt tid på at kigge på din rolle, så du føler dig tilpas med den.

 

Hvad er du?

Allerførst vil jeg foreslå dig at brainstorme lidt på, hvad du er. For hvad er du egentlig (og hvad er du ikke)? Hjemmegående? Hjemmemor? Husmor? På orlov? På barsel? Fuldtidsmor? Hvad er dit svar til andre, der spørger dig om, hvad du laver?

Når du har fundet din (nye) ”titel”, kan du kigge lidt nærmere på, hvad du egentlig forbinder med denne rolle. Nup et A4-ark, lav en lodret streg midt på, så du har to kolonner. I venstre kolonne skriver du alle de positive ord, der dukker op, når du tænker på din rolle som hjemmemor, og i højre kolonne skriver du de negative ord, du kommer i tanker om. De positive ord vil typisk være forbundet med de fordele og den værdi, din rolle som hjemmemor giver dig, hvor de negative ord kan være forbundet med ulemper, fordomme og begrænsende overbevisninger (både dine egne og andres). Blandt de negative ord kan sagtens forekomme nogle af de ”titler”, du ikke har identificeret dig med.

Hvorfor er du det?

Tag først fat i de positive ord og brug så lidt tid på at tænke over deres betydning for dig. Hvad ligger der i hvert enkelt ord – og hvordan bidrager det positivt til din rolle som hjemmemor? Hvis der f.eks. står nærværende og glad, så bliv klar i spyttet på, hvad du mener med disse ord. På den måde styrker du dit budskab til dig selv og omverdenen om, hvorfor du har valgt at blive hjemmemor, og du giver dig selv en masse positiv ammunition, du kan bruge, når/hvis du føler dig udfordret på din beslutning om at være hjemmemor.

Hvad er du også?

Tag herefter et kig på ordene i højre kolonne – altså de ord, der klinger negativt hos dig – og find ud af, hvorfor de klinger negativt. Hvis du f.eks. har skrevet ”hjemmegående husmor”, fordi du fornemmer, at begrebet ”hjemmegående husmor” forbindes med at være uambitiøs, så tænk over, hvordan man både kan være hjemmegående husmor og ambitiøs på samme tid. F.eks. kan man som hjemmegående husmor sagtens være ambitiøs i forhold til at ville give sine børn nogle gode ustressede år? Og en hjemmemor kan vel også sagtens være ambitiøs og vælge at bruge sine aftener på at studere filosofi, skrive bøger eller lære fransk?

Det fulde billede giver dig styrke

I stedet for at bruge energi på ikke at være noget, så vælg at tænke, at du også er de ting, du ikke umiddelbart forbinder med dig selv. På den måde hjælper du dig selv til at rumme dine egne fordomme, og du vil opleve, at du så vil være langt mindre modtagelig over for dem, når de kommer fra andre. Det giver dig styrke at se det fulde billede i stedet for kun at se glansbilledet, og så vil du trives langt bedre med din identitet som hjemmemor.

Liselotte Vejborg er mor til sønnen Noah og forfatter til bogen ”Lykkelig som bare pokker” – en happiness-kogebog, der giver dig en enkel opskrift på en gladere hverdag (og et 30-dages program, hvis du gerne vil holdes lidt i hånden). Læs mere om Liselotte på http://liselottevejborg.dk/.

7 kommentarer

  • Anne

    Meget relevant artikel, når man som jeg overvejer at omlægge arbejdslivet. Som så mange andre har jeg indset, at karriereambitionerne bare ikke lader sig forene med tre små børns behov for deres mor. Og med mit behov for at være der for dem. Jeg ved endnu ikke om det betyder, at jeg skal være fuldtids hjemmegående, men identitetskrisen er til at tage og føle på. Så tak for nogle gode refleksioner.

    • Jane Thoning Callesen

      Kære Anne, dejligt du kunne bruge artiklen. Jeg forstår virkelig din frustration – det er så hårdt, når man gerne vil både det faglige og det hjemlige – håber du kan få gode input til at tackle din ‘identitetskrise’ herinde. Det er et rigtig svært valg, men tilværelsen som fuldtids hjemmegående er heldigvis ikke den eneste alternative familiemodel til karriereræset. Måske var det noget for dig at blive freelancer/selvstændig eller gå på deltid? Held og lykke med dine overvejelser i hvert fald.

  • Anne

    Kære Jane
    Du har selvfølgelig ret i, at det ikke er enten-eller. Der er mellemveje, man kan udforske.
    Og jeg tænker netop på et deltidsarbejde som freelancer, evt suppleret med noget mere fast arbejde nogle timer om ugen. Det er slet ikke umuligt at skabe, det kræver bare en afklaring og noget benarbejde, tænker jeg. Og en omlægning af budgettet, men det er inden for det muliges rammer. Det vigtigste er, at jeg har truffet den beslutning, at mit arbejdsliv skal tilpasses familiens behov og ikke omvendt, og at jeg vil være herhjemme de fleste dage og nøjes med at kunne have mine børn i pasning på halv tid. Sådan ser det ud nu. Og det har jeg det godt med i maven. Til forskel fra pasning fra 8-16 med pres på ved sygedage osv. Det vil jeg bare ikke. Og det er i hvert fald et udgangspunkt 🙂 Hav en dejlig weekend

  • Jaine Holst

    Til lykke til jer, der har taget beslutningen om selv at passe jeres dejlige små. Selv var jeg så priviligeret at kunne være hjemme hos mine 2 i slut-firserne – dengang følte jeg mig lidt Palle-alene-i-verden, udover mødregruppen i de første 6 måneder, var der ikke rigtigt tilbud til hjemme-mødre. Men jeg nød, at vi havde rolige morgener, ingen ulvetime, hele ugen til at lave “week-end aktiviteter”, og kunne gå i skovbørnehave 3 timer dagligt – sunde og glade børn med friske røde kinder. Alt sammen muligt grundet deres fars indtjening. Nyd det og nyd, at det er jer, der oplever første ord, første skridt etc. Det hele varede 6 år i alt – år, som både mine børn og jeg mindes med stor glæde.

  • Lea

    Hej,
    Jeg ville spørge om der er en måde at sætte et opslag op hos jer? Min søn på snart 2 år er i en dejlig dagpleje i København, men den dreng han går sammen med skal starte i vuggestue. Jeg går hjemme med min søn på deltid og tænkte at det var muligt at finde et barn i lignende situation og alder gennem hjemmesiden her?

    Mange hilsner,

    Lea.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.