Svært at vælge mellem hjerte og fornuft?

Fanget mellem hjerte og fornuft

Er du en af de mange, der føler dig fanget mellem hjerte og fornuft i valget mellem at vende tilbage på arbejdet efter endt barsel eller sige op og blive hjemmegående? Så er du ikke alene!

Når jeg hører kvinder tale om deres overvejelser i den forbindelse, så ved jeg at deres indre allerede har besluttet sig. Det, der omtales som værende ”hjertet” repræsenterer nemlig det, som jeg i mit arbejde kalder for Kernen. Du fødes med en Kerne, der indeholder værdier, latente kvaliteter og kærlighed.

Sande elle tillærte værdier

Idet, du overhovedet begynder at overveje seriøst, om ”det mon ville være godt at blive hjemmegående med dine børn”, så er det din Kerne, der giver dig et meget kraftigt ”vink med en vognstang” om, at det ville være det helt rigtige for dig.

Nu sidder du måske og tænker ”Ja, ja, men hvad nu med karrieren, økonomien og andres fordomme omkring, hvis jeg gør det…. Det må jeg jo hellere lige overveje, vende og dreje, tænke op og ned ad stolper om jeg/vi mon kan klare”.

Og ja, det kan du da sagtens gøre. Begynd du bare at tænke.

Det, din Kerne fortæller dig, vil dine tanker dog aldrig kunne rokke på!

Din Kerne og dermed dit hjerte, er nemlig din indre Livsguide, der slet ikke lader sig påvirke af omverdenens forventninger, budgettet eller karrierestatus.

Din Kerne repræsenterer nemlig dine sande indre værdier. De værdier, som du skal leve i overensstemmelse med for at opleve meningsfuldhed, dyb glæde og personlig succes. Den status, der er kædet sammen med tre årlige udlandsrejser, to biler i carporten, lønstigningen etc. repræsenterer alle dine tillærte værdier!

Prioriter med hård hånd

Mht. budgettet, så kan man klare sig for rigtig lidt, hvis man vil give afkald på ”alt det overflødige”. Rigtig lidt! Og jeg taler af personlig erfaring. Da jeg blev hjemmegående,  droppede jeg/vi  frisør, ansigtsbehandlinger, rejser, tøjkøb, indkøb i alt andet end Rema1000, Netto og IKEA, såkaldte ”nødvendige renoveringsprojekter” af huset, cafebesøg, restaurantbesøg etc.etc.

Vi lappede vores bil med Gaffa-tape i stedet for at sende den på værksted. Vi tog på cykeltur til den lokale sø og hyggede os i haven i ferierne osv. Det handler om at prioritere. Altså med hård hånd!

Og guess what: Jeg var/er lykkelig uden alt det dér, som vi går og bilder os ind er nødvendigt.

Men jo, de tillærte værdier er ofte en meget hård konkurrent i forhold til de sande indre værdier. De tillærte værdier -går vi nemlig og bilder os ind- skal gøres plads til for, at vi kan have det godt og måske tror vi endda, at vores lykke kan afhænge af dem.

Se kritisk på spillereglerne

Dertil kommer, at vores kultur langt hen ad vejen bygger på tillærte værdier, fordi vi i ”samfundsspillets manual” ”kan læse”, at vi for at kunne udvikle os og holde hjulene i gang skal være aktive på jobmarkedet og i øvrigt have styr på vores hus, have, rejser, udseende osv.  Når jeg skal sætte det helt på spidsen, så kalder jeg vores uskrevne ”samfundsregler” for ”noget vi har fundet på” for, at samfunds-brætspillet ikke går i stå!!!

Jeg tror dog, at det er overordentligt relevant, at vi snart kigger ”spillereglerne” godt efter. Er de ikke efterhånden noget forældede? Helt ærligt, kan vi stadig bilde os ind, at børn ”har bedst af” at være væk fra deres mor 8 timer dagligt allerede fra 8-12 måneders alderen, hvor barslen stopper?

Tror vi stadig på, at vi ved at udstråle ”succes” gennem lækkert design, topchecket hus og dyre udlandsrejser bliver mere lykkelige?

Faktisk kan du ved at vælge efter ”dit hjerte” være med til at gøre opmærksom på, at vi ikke mere stoler blindt på ”spillets regler” og derved måske hjælpe næste generation til at valget mellem hjerte og fornuft er ikke-eksisterende, fordi det hjertet fortæller dig er det fornuftige at gøre både for dig som mor med alt din ømhed og kærlighed for dit barn, for barnet som individ og for samfundet som helhed, der vil få mange flere livsduelige og ”hele mennesker” til at ”holde gang i spillet”!

Indlægget er skrevet af:

Emilie Krogh

Emilie Krogh

Emilie Krogh er tidligere hjemmegående, nu life coach, eksistentiel vejleder og sygeplejerske. Læs mere om hende på www.emiliekrogh.com.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *