Toiletter skyller, vandhaner løber, ure tikker, blade knitrer, gulve knirker, vandglas klinger, køleskabet brummer, gryder rasler, støvsugeren larmer osv. For voksne er lydene en naturlig og velkendt del af hverdagen.
Men for vores børn er lydene ganske nye og ukendte – og værd at udforske. Det er derfor en rigtig god ide at opsøge lydene, lytte til dem, lege og tale med barnet om lydene.
Høresansen er en vigtig sans, og barnet bør gennem sin udvikling stimuleres med så mange forskellige lyde som muligt.
I de tidligere artikler om børn og sanser har jeg fokuseret på udeleg og indeleg. Denne guide handler om lyd, musik og stemmer, og om hvordan du kan integrere dem i hverdagen og derved styrke dit barns høresans.
Børn og lyd
Allerede i fosterstadiet udvikler barnet sin høresans. Når barnet ligger i maven, hører det vores stemmer og registrerer mange af lydene omkring os. Barnet har derfor allerede fra fødslen en fint udviklet hørelse. Gennem barnets opvækst vil det skulle bruge ressourcer på at registrere alle de nye lyde og finde frem til deres betydning.
Børn er nysgerrige små væsner og bliver nemt fascinerede af lyd. Husker du oplevelsen af at få et stykke bobleplast i hånden som barn?
Med stor iver gik man med det samme i gang med at trykke alle boblerne i stykker på manisk vis. Og langsomt udviklede de små velkendte og forudsigelige boble-knald sig til den fineste lyd-leg. En fascination, som for mit vedkommende, varede ganske længe, når det stod på, og i øvrigt var lige spændende hver gang.
Hverdagens lyde
Find forskellige ting og sager i hjemmet, som I kan lave lyd med. Det kunne f.eks. være:
– Staniol og bagepapir laver meget lyd. Og så giver det nogle ret forskellige lyde, alt efter hvordan det bruges: Om det bølger i luften, rives i stykker ellers krølles sammen. Tag jer god tid til at lytte efter lydene, når I leger med papiret.
– Prøv at puste med sugerør i vand i en flaske– det giver den dejligste boblelyd.
– Gem paprøret fra køkkenrullen – brug den til at trutte i og lave sjove lyde.
Find din kreative lydside frem og gå på jagt efter ting og sager, som I kan bruge til at lave sjove og interessante lyde.
Jeg kan i øvrigt anbefale at anskaffe sig en “pop-op”-fløjte, en kazoo-fløjte eller en bade-fløjte. Det er små sjove fløjter, som barnet kan få meget sjov leg ud af. Som ekstra bonus styrker sådanne fløjte-aktiviter også barnets mundmotorik.
Men i lyd-leg kan alt bruges, for i princippet har alt jo lyd. Og så er det også en god øvelse for os forældre, fordi vi i mange tilfælde har vænnet os til alle lydene og ikke længere har fokus på dem. Gå med dit barn på opdagelse i lydenes univers og genopdag det hele igen.
Musik for øret
Musik taler til os alle – også vores børn. Det er helt optimalt at bruge musikken til at stimulere sit barn. Børn elsker at lytte til musik, og alle typer musik er interessant for barnet. Musikken taler til vores “indre liv” – vores følelser.
Inden for musik er vi voksne ofte en smule ‘vanedyr’, og vi ender ofte med at lytte til den samme type musik. Men prøv sammen med dit barn at gå på opdagelse i musikkens verden – det kan være en spændende oplevelse. Al musik har sin charme, og det er vigtig at opleve musikken i alle dens aspekter.
Lyt til musikken, bevæg jer til musikken eller syng med for fuld hals. Sørg for at prøve både pop, rock, klassisk, salsa, oldies, opera og meditationsmusik. Benyt f.eks. biblioteket til at låne lidt forskelligt musik – her kan man finde stort set alle genrer.
Spil løs
Udover at lytte til musik sammen med barnet, så er det en super sjov aktivitet at spille på musikinstrumenter, hvis I har sådanne. Brug med fordel rytme-instrumenter som f.eks. bongo-trommer, rasleæg, xylofon, klokker osv…..børn elsker selv at lave musik-lyde. Her er virkelig lagt op til sjov og spas.
Efterhånden kan man købe mange forskellige musikinstrumenter til børn butikker og på internettet, men det koster… Så der er penge at spare, hvis man tænker kreativt.
Brug f.eks. en plastikbalje som tromme, eller lav selv et rasle-rør med pap fra en køkkenrulle. Fyld blot rørene med rå ris eller sukker – luk derefter røret stramt med staniol eller bagepapir og elastik).
Det kan også i stedet være et tomt krydderiglas med rå ris eller kidneybønner i, som giver den helt rigtige rasle-lyd. Og et bundt nøgler kan give en helt fin klang til legen.
Lav jeres eget lille band og optræd for familien derhjemme. Prøv jer frem og lad musikken finde vej ind i jeres hjem.
Når stemmen klinger
Leg med stemmen sammen med dit barn. Vores stemme er en godt instrument, som vi altid har ved hånden. Og i denne leg handler det ikke om, hvorvidt man kan synge flot, men bare om at bruge stemmen. Og bruge den fuldt ud!
Stemmen bruger vi især til at synge, sige rim og remser eller fortælle små historier. Med stemmen kan du ‘tone’ stemningen og meningen i ordene, og en fortælling kan på den måde ændre sig meget.
Prøv at læse en velkendt bog med dit barn og forsøg at ændre stemme og tone. Du vil blive overrasket, hvor meget det kan tilføre en historie. Og se hvordan dit barn reagerer, når den forudsigelige historie pludselig tager en ny drejning.
Brug jeres stemmer til at lave dybe, lyse, bløde, høje, hæse, grimme og kønne lyde. Prøv også at lave lyde ned i en gryde eller spand, i en pude, i et rør eller hvad du har ved hånden. Børn elsker at lave lyde – alt fra skrig til pruttelyde. Inspirer dit barn til selv at afprøve mange forskellige og sjove lyde.
0 kommentarer