”Kan du tegne?”. Det spørgsmål svarer mange nej til, men faktisk kan vi alle sammen tegne. Måske ikke så det ligner noget fra vores omgivelser, men det er langt fra det eneste tegnekunsten handler om. At kunne tegne kan bl.a. også handle om at koncentrere sig, at farvesammensætte, at observere, at træffe valg og ikke mindst at være fantasifuld.
Her på siden finder du en bunke idéer til forskellige tegnelege, I kan lave sammen i familien. Nogle af legene kender I måske allerede, mens andre vil være nye for jer. De er gode at hive frem på en regnvejrsdag, til et selskab eller på en lang togtur. Legenes sværhedsgrad kan justeres efter deltagernes alder, så alle kan være med.
Legene her handler ikke om at lære at tegne på en bestemt måde eller om at tegne naturalistisk, så det ligner omgivelserne. De handler om at bruge tegning som en måde at være sammen på og/eller slappe af med sig selv på (i øvrigt en alternativ form for underholdning til fx at se film på iPaden). Og ikke mindst handler de om at øve sig i at være kreativ.
Det skal I bruge: Papir og penne/tuscher/blyanter
Idéer til sjov med at tegne
Skyer: Kig på skyerne på himlen (evt. gennem vinduet, hvis I er indendørs) og tegn det, I synes, de ligner. I kan også vælge at tegne den samme sky og se, om jeres tegninger bliver ens eller forskellige.
(Selv)portrætter: Tegn jer selv. Prøv fx først uden et spejl og bagefter med et spejl og se, hvordan tegningerne bliver forskellige. I kan variere legen ved at lave portrættegninger af hinanden og ved at lave karikatur-portrætter.
Kopien: Prøv at tegne ”efter” hinanden uden at I kan se hinandens tegninger imens. En af jer siger, hvad hun/han tegner, og de andre prøver så at tegne det samme. Den der fortæller, kan fx sige ”jeg tegner en cirkel nederst på papiret” eller ”jeg tegner en hund midt på papiret” – I kan altså selv vælge, hvordan fortælleren forklarer, hvad der tegnes. Sammenlign bagefter tegningerne og opdag, hvor ens eller forskellige de kan blive.
Gæt undervejs: En af jer tegner, mens de andre gætter på motivet. Tegneren sætter én streg af gangen eller laver en lille del af tegningen hver gang, mens de andre løbende gætter på, hvad der tegnes. I kan variere legen ved at vælge, at tegningen skal være indenfor et bestemt tema (fx et dyr, et sted, en oplevelse, osv.) eller at det skal være noget, I kan se, der hvor I er.
Gæt en sang: En af jer tegner en sang, og de andre prøver at gætte, hvilken sang det er. Variere fx legen ved i stedet at tegne et ordsprog eller et citat.
Foldevæsen: En af jer tegner et hoved, uden at de andre ser det, og folder derefter papiret, så hovedet er skjult, og man kun kan se det nederste af halsen. En anden af jer fortsætter tegningen ved at tegne kroppen fra halsen ned til benene og folder papiret, så både hoved og krop er skjult. Papiret gives videre til den næste deltager, og benene tegnes. Papiret foldes, så tegningen er skjult, der byttes, og fødderne tegnes. Til sidst folder I tegningen ud og ser, hvilket væsen i sammen har skabt.
Prik-til-prik: Lav jeres egne prik-til-prik-tegninger. I laver prik-til-prik-tegninger ved at lave prikker på papiret og skrive et tal ved hver prik, sådan at der fremkommer et motiv, når der tegnes en streg fra nr. 1 til 2, så 2 til 3 og så videre. Lav fx prik-til-prik-tegninger til hinanden, så I bagefter ”løser” hinandens prik-tegninger.
Find fem fejl: Lav to identiske tegninger på nær fem små detaljer, der er forskellige på de to tegninger. Lad de andre prøve at finde de fem ”fejl” på tegningerne.
Tegn på kroppen: I denne leg skal I ikke tegne med pen men blot med en fingerspids. Den ene tegner noget på ryggen af den anden, som skal prøve at gætte, hvad der tegnes. I kan variere legen ved at tegne på andre kropsdele, men husk at gætteren ikke må kunne se der, hvor der tegnes.
Forhindringsbane: Tegn en sej forhindringsbane. Forestil jer, at en lillebitte person skal igennem alle forhindringerne. I kan fx lade personen hoppe på sten over vand, løbe igennem tunneler, svinge sig over lava m.m. Her kan man bruge kreativiteten til at finde på sjove forhindringer.
Tegneserie: Find på en lille historie og tegn handlingen. Start med at lave et antal felter, som tegningerne skal være i – ligesom i rigtige tegneserier. Husk at I kan lave talebobler, så figurerne kan tale.
Tegn din yndlingssang eller -bog: Lav tegninger til at illustrere en yndlingssang eller yndlingsbog.
Inde i spejlet: Læg et papir foran den, der skal tegne og sæt et spejl op på den anden side af papiret. Tegneren skal kunne se papiret inde i spejlet. Legen går ud på at prøve at lave en tegning på papiret ved kun at kigge ind i spejlet og ikke ned på papiret. Det kræver lidt øvelse at regne ud, hvad vej man tegner, når det er inde i spejlet, men det er netop det sjove ved legen.
Dukkefører: Lav en tegning, hvor den ene tegner og den anden ”fører pennen”. Dvs. at den anden skal sige, hvordan tegneren skal føre hånden. Fx ”Du skal tegne en cirkel” osv. Det er kun føreren og ikke tegneren, der ved, hvad tegningen skal ende med at forestille.
Uden pause: Lav tegninger, hvor I ikke må løfte pennen fra papiret undervejs.
Uden at kigge: Prøv at tegne noget med lukkede øjne, så I ikke kan se papiret, mens I tegner.
Den anden hånd: Tegn med den modsatte hånd, end I plejer. Prøv fx at lave den samme tegning med højre og venstre hånd og se, om der er forskel på resultatet.
Fodkunst: Prøv at tegne ved at holde pennen med tæerne.
Tegn og farv: Lav en fælles tegning, hvor den ene af jer tegner og den anden farvelægger tegningen.
Fællesskab: Lav en fælles tegning, hvor I skiftes til at tegne en ting på papiret. I kan også lave et stort familiemaleri, hvor I alle maler på det samme lærred.
Har I mod på mere?
Flere museer og andre steder tilbyder tegne- og maleaktiviteter for børn. Bor I i nærheden af København, er malecaféen Creative Space fx et godt udflugtsmål. Her vælger I selv et stykke keramik (fx en vase, skål, kop m.v.) at male på og kan så hente det, når det er blevet brændt. I kan også besøge børnehuset på Louisiana Museum i Nordsjælland, der tilbyder kreative aktiviteter for børn mellem fire og seksten år. Bor I i Jylland, kan et besøg på ARoS Kunstmuseum være en idé. De har flere tilbud for børn mellem tre og tolv år, og i deres kreative værksted kan I få et særligt familiekit, hvor I sammen skal løse kreative opgaver. Søg evt. på internettet efter andre børnerettede kreative steder i nærheden af jeres hjem.
Er lysten eller pengepungen ikke til en udflugt, er der også mange andre sjove tegne- og malelege, som kan leges hjemme. Prøv selv at søge på internettet og bliv inspireret. I kan fx male på sten, muslinger, bark, porcelæn og stof (fx t’shirts). I kan også lave kartoffeltryk, eller I kan samle ting i naturen, som I kan lime på karton som en del af en tegning (fx blade, sand m.m.). I sidste ende er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan tegne og lege. Måske har dine børn selv idéer til nye tegnelege?
0 kommentarer