benedikte gyes armbånd
Arbejde hjemmefra

Hjemmegående iværksætter-mor: Sådan

benedikte gyes armbånd

Benedikte Gyes, hjemmegående alenemor med egen virksomhed, fortæller her, hvordan hun gjorde drømmen til virkelighed.

Da jeg var en lille pige i 70érne, legede jeg tit “far, mor og børn” med min lillebror. Vi ville begge to gerne være mor- for far var på arbejde hele legen, men mor var derhjemme og legede – det var sjovt at være mor!

Siden dengang har jeg altid forestillet mig, at jeg en dag skulle blive mor og som det mest naturlige skulle være sammen med mine børn og sørge for, at de var glade og trygge, og vi skulle hygge og lege, og jeg skulle lære dem verden at kende og opleve dem blive små selvstændige og frække unger.

Og så har jeg ikke tænkt så meget mere over det….Jeg blev større og fik uddannelse og job, og der gik mange år, før det blev aktuelt at tænke i børnebaner.

I 2009 fik jeg mit livs største kærlighed og dermed et større ansvar, end jeg nogensinde havde forestillet mig. Mine veninder og medmødre i omgangskredsen var fra starten meget optaget af at føde og amme og give deres små børn tryghed…Efter nogle måneder begyndte de første babyer at sove på eget værelse, og de første mødre begyndte igen på arbejde allerede efter 6 måneder. Da ungerne var 10-12 måneder var de fleste klar til at give dem fra sig til pædagogisk forvaring i hele dage…Selv blev jeg mere og mere bævende målløs…Jeg havde fra begyndelsen besluttet, at jeg ville tage een dag af gangen og se, hvornår jeg følte, at min søn og jeg ville være klar til at klare hele dage uden hinanden..og som dagene gik, blev jeg klar over, at det havde lange udsigter- og jeg begyndte at tænke kreativt.

Hvordan skulle jeg kunne kombinere livet som hjemmegående alenemor med en løbende indtægt, så jeg ikke skulle bruge hele min opsparing det første år? Jeg er uddannet Cand. Theol. og folkeskolelærer og har også arbejdet som både journalist, erhvervscoach og konsulent. Men umiddelbart syntes jeg ikke, jeg kunne kombinere et hjemmearbejde indenfor det intellektuelle med børneleg dagen lang. Jeg måtte finde den gode idé, være kreativ i løbet af dagen og bruge mine aftener på at koncentrere mig.

Jeg har tidligere rejst i store dele af verden og har bl.a. deltaget i et sølvsmede-kursus i Thailand, hvor jeg købte et lille begynder-værksted, og som en lille hobby har jeg lavet små sølvhjerter til mine nybagte veninder, som jeg stemplede med barnets navn. Da min mor fyldte rundt gav jeg hende en lang halskæde med sølvhjerter for alle hendes børn og børnebørn, og den blev startskudet til det, som skulle blive ” BenedikteGyes…med et hjerte af sølv…”

BenedikteGyes er min virksomhed,  hvorigennem jeg hurtigt fik succes med at fremstille og sælge “Smykke til mor-  håndlavet sølvhjerte stemplet med dit barns navn”  Da jeg først havde fået ideen, faldt min målgruppe mig meget naturlig – nybagte mødre. Men allerede hurtigt derefter  oplevede jeg, at mange var interesserede i flere hjerter til alle deres børn og da der blev efterspurgt guldhjerter, begyndte jeg naturligvis også at lave dem. Med tiden er det blevet til hjerter til alverdens anledninger: Hjerte til barsel, hjerte til dåb, hjerte til fødselsdag, hjerte til Mors dag, hjerte til Valentines dag, hjerte til konfirmanden, hjerte til studenten, hjerte til bruden, hjerte til mor og hjerte til bedstemor.. lynhurtigt kom der også øreringe, fingerringe og  nøgleringe til, og knudebåndet blev designet, så det kan anvendes som både halskæde og armbånd. Det sidste skud på stammen er “smykke til far- håndlavet sølvklump stemplet med guldklumpens navn”

Jeg indledte et samarbejde med LittleBighelp, som laver nødhjælpsarbejde i Indien, og begyndte at fremstille nøgleringe til deres events. Knudebåndet i lyserød blev med en ekstra knude til et brystbånd og sælges til fordel for “støt brysterne”.

Da Det Ny Teater opsatte “Annie” blev jeg bedt om at lave hjertemedaljonen til Annie – det blev til “brudte hjerter” og et lovende samarbejde. Jeg tog på babymesse og fik over 1500 interesserede mødre til at bestille mit nyhedsbrev, som jeg sender ud ca. en gang om måneden. Jeg skrev mails rundt til diverse mor-barn-baby sites for at starte samarbejde, donerede hjerter til konkurrencer på websider og blogs og satte mig ind i diverse sociale medier.

Det er mine aftener, jeg bruger på at tænke fokuseret som forretningskvinde, at lave hjemmeside, visitkort og plakater, skrive mails, lave regnskab og budgetter og sætte mig ind i skat og moms

Om dagen leger jeg med min søn …og laver havregrød og tørrer mælk op… og jeg har altid et par hjerter, en fil og et stykke sandpapir i lommen- så når jeg sidder på legepladsen, eller på en bænk i en park, mens min søn sover, så filer og pudser jeg og får lavet langt størstedelen af smykkerne, så jeg igen kan være den overskudsmor, som jeg VIL være, når han vågner og er klar på skæg og ballade.

Min søn er snart 3 år og skal efter sommeren begynde i halvdags-børnehave. Det vil give mig nogle timer hver dag, hvor jeg kan fokusere på den anden del af min virksomhed- nemlig “Iværksætter-mor kurset” for mødre, der ønsker at opstarte egen virksomhed sideløbende med, at de passer deres småbørn hjemme.

Indledende råd til dig, der vil overleve livet som “iværksætter-mor”

* Skru forbruget helt ned på alt det, som ikke er i fokus -både økonomisk og tidsmæssigt. Står du med en 1-årig og virksomhedsplaner er det ikke tid til at træne op til maraton, planlægge jordomrejse eller købe et håndværker-tilbud. Accepter at der ikke bliver meget “mor-tid” men masser af “mor-barn-tid” og “iværksætter-mor-tid”.

* Gør dig klart, at målet er at få virksomheden op at køre, mens du bruger dit liv med dit barn – målet er ikke at lave millionforretning fra dag ét. Rigtig tit vil du få gode ideer, velmente råd og inspiration til at gøre din virksomhed større og bedre omsættende. Skriv det ned  og tag det frem, den dag tiden byder sig!

* Find et arbejdsområde, hvor du kan kombinere en del af arbejdet med at bruge tid med dit barn- læg arbejde som kræver koncentration om aftenen og kundesamtaler i middagsluren.

* Øv dig på allerede i opstartsfasen at være til stede og holde pause fra iværksætteriet, når du leger med dit barn. Når du sidder og læser Den glade Løve for 7. gang- så er det også din pause! og det er ikke sjovt for hverken dig eller dit barn, hvis du sidder med et fjernt blik og tænker visioner, når det er din tur til at sige som en elefant.

* Brug ikke flere penge på din virksomhed, end du tjener! Når du ikke kan bruge 60 timer om ugen på at sparke din viksomhed i gang, så vær sikker på, at du kan sælge skindet, før du skyder bjørnen!

* Alliér dig med andre iværksætter-mødre. De vil være uundværlig sparring i processen når det føles som om dagene går op i bleskift og havregrød og aftenerne går med børn, der ikke vil sove. Det har ikke betydning, om I er inden for samme branche, men at I har samme udfordinger og muligheder.

* Husk, at en ny virksomhed er som en baby – tag baby-steps…hav ikke større forventninger til din egen indsats, end at du vil kunne opfylde dem og samtidig være overskudsmor for dit barn.

Benedikte Gyes er hjemmegående iværksætter-mor og driver smykkefirmaet BenedikteGyes.dk. Hun har en baggrund som cand.theol., lærer, journalist og coach og rådgiver andre småbørnsmødre, som ønsker at drive virksomhed sideløbende med at være fuldtids-overskudsmødre.

9 kommentarer

 • _Marie_

  Wauw, en sej artikel! Du må være verdens sejeste mor! Er fuld af beundring over dit projekt og gå-på-mod. Jeg har altid tænkt, at det var uretfærdigt for enlige forældre, der af gode grunde jo ikke kan passe deres børn selv. Men du er jo et levende bevis på, at det kan lade sig gøre! Tænk engang. Jeg er stor fortaler for, at pengene bør følge barnet frem for institutionen, så alle har lige mulighed for at passe egne børn. Men jeg håber omvendt, at alle de mødre/fædre, der ønsker at passe deres børn selv, men ikke tror det kan lade sig gøre økonomisk, bliver inspireret af denne artikel. Det KAN lade sig gøre! Og hvis man mangler praktiske råd, så kan jeg varmt anbefale, at man ringer til Susanne Vestergaard fra ‘Forældre og Fødsel (gratis telefonisk rådgivning under anden rådgivning). Så bliver man guidet på vej!

 • Tina Albæk Hille

  Så FANTASTISK, hvor er du bare imponerende sej! Jeg drømmer om at kunne starte som selvstændig, og have en lille indtjening ved siden af mit dejlige hjemmeliv , men mangler bare lige den helt rigtige ide;-), måske jeg skulle på et kursus hos dig, lyder inspirerende og spændende

 • betina

  Fantastisk spændende artikel.
  Jeg selv er i opstarts fase med selvstændig virksomhed kombineret med hjemmegående. Jeg har allieret mig med bedsteforældre der har tid med min datter 2 dage om ugen. Her har jeg så mulighed for at arbejde. Jeg ser frem til at se hvordan det kommer til at fungere.Jeg ville så gerne kunne mødes med andre hjemmegående iværksættere. Er der nogle i Københavns området?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.