
Tid til vafler
Når vinden og frosten bider sig fast og eftermiddagene bliver mørkere, er det tid til at støve vaffeljernet af.
Jeg elsker de elektriske jern, som bager både toppen og bunden af vaflen samtidig – uden man behøver vende dem. Desuden kan man tage det elektriske vaffeljern med ind til spisebordet og nyde vaflerne, efterhånden som de bliver klar.
Hvis ikke I allerede har et jern i skabet, kan det købes ret billigt hos Elgiganten.
Den perfekte dej
Vafler minder meget om pandekager: De kan varieres på mange måder, og består hovedsageligt af mel, mælk, æg og sukker. I mange opskrifter tilsættes også fedtstof og bagepulver.
Mælken kan erstattes helt eller delvist af kærnemælk, fløde, vand, hvedeøl, soyamælk eller rismælk.
Noget af hvedemelet kan med fordel erstattes af grovere meltyper eller havregryn, der giver en dejlig sprød konsistens.
Vanilje, kanel, citronskal, muskatnød eller kardemomme smager også dejligt i dejen.
Vafler skal spises straks de er klar. Hvis de få lov at ligge, bliver de bløde og så er de altså ikke så skønne længere. Et gammelt trick til at få sprødere vafler er at lave dejen så tyk som mulig, og så lade den stå på køl 30-60 minutter før stegning. Når vaffeljernet så er klar, blander man lidt vand i dejen, til den har den ønskede konsistens.
Det er et hyggeligt eftermiddagsprojekt med ‘hjemmeunger’: De kan nemt være med til at piske dejen sammen, og det er så dejligt at tænde et lys, vente på vaflerne bliver klar, og vælge hvilket tilbehør, man gerne vil have på. Læs eventuelt en historie ved bordet og gør vaffelbagningen til et særligt ritual.
Tilbehør og opskrifter
Vafler smager dejligt med sødt tilbehør: Flormelis, bær, syltetøj, flødeskum, creme fraiche eller Nutella.
Nordmændene spiser gerne nødder, wienerpølser, ost og æbler til vafler.
Vafleropskrifter.dk har en god varieret samling opskrifter på forskellige typer vafler, mens Arla giver os den helt klassiske opskrift.
Og så er der jo de hypede bønnevafler, som i store træk består af hvide bønner, kikærter, nødder, æg, bagepulver og kokosolie. Ingredienserne blandes til dej i en blender eller minihakker og steges på ganske normal vis – og kan spises med pålæg, tandsmør eller almindeligt vaffeltilbehør.
Rund omkring på de forskellige krea – madblogs vrimler det for tiden med opskrifter på bønnevafler. Prøv for eksempel Linas opskrift.
Hvad er dit bedste vaffeltip? Del med os nedenunder


2 kommentarer
Jane Thoning Callesen
Mit eget bedste tip er at lave en stor portion! Og hvis der er nogle tilovers, kan de friskes op i brødristeren dagen efter 🙂
Mette C. Pedersen
Det lyder altså meget lækkert med de vafler…. vi har godt nok ikke sådan et vaffeljern, men måske kunne der blive plads i budgettet til den første, sådan lidt i anledning af julen…..:-)
jeg kunne godt se vaffelritualet blive en fast del af vores julemåned (æbleskiver får man jo nok af i løbet af december….)