Tips til vafler

Tid til vafler

Når vinden og frosten bider sig fast og eftermiddagene bliver mørkere, er det tid til at støve vaffeljernet af.

Jeg elsker de elektriske jern, som bager både toppen og bunden af vaflen samtidig – uden man behøver vende dem. Desuden kan man tage det elektriske vaffeljern med ind til spisebordet og nyde vaflerne, efterhånden som de bliver klar.

Hvis ikke I allerede har et jern i skabet, kan det købes ret billigt hos Elgiganten.

Den perfekte dej

Vafler minder meget om pandekager: De kan varieres på mange måder, og består hovedsageligt af mel, mælk, æg og sukker. I mange opskrifter tilsættes også fedtstof og bagepulver.

Mælken kan erstattes helt eller delvist af kærnemælk, fløde, vand, hvedeøl, soyamælk eller rismælk.

Noget af hvedemelet kan med fordel erstattes af grovere meltyper eller havregryn, der giver en dejlig sprød konsistens.

Vanilje, kanel, citronskal, muskatnød eller kardemomme smager også dejligt i dejen.

Vafler skal spises straks de er klar. Hvis de få lov at ligge, bliver de bløde og så er de altså ikke så skønne længere. Et gammelt trick til at få sprødere vafler er at lave dejen så tyk som mulig, og så lade den stå på køl 30-60 minutter før stegning. Når vaffeljernet så er klar, blander man lidt vand i dejen, til den har den ønskede konsistens.

Det er et hyggeligt eftermiddagsprojekt med ‘hjemmeunger’: De kan nemt være med til at piske dejen sammen, og det er så dejligt at tænde et lys, vente på vaflerne bliver klar, og vælge hvilket tilbehør, man gerne vil have på. Læs eventuelt en historie ved bordet og gør vaffelbagningen til et særligt ritual.

Tilbehør og opskrifter

Vafler smager dejligt med sødt tilbehør: Flormelis, bær, syltetøj, flødeskum, creme fraiche eller Nutella.

Nordmændene spiser gerne nødder, wienerpølser, ost og æbler til vafler.

Arla giver os den helt klassiske opskrift.

Og så er der jo de hypede bønnevafler, som i store træk består af hvide bønner, kikærter, nødder, æg, bagepulver og kokosolie. Ingredienserne blandes til dej i en blender eller minihakker og steges på ganske normal vis – og kan spises med pålæg, tandsmør eller almindeligt vaffeltilbehør.

Rund omkring på de forskellige krea – madblogs vrimler det for tiden med opskrifter på bønnevafler. Prøv for eksempel Linas opskrift.

Hvad er dit bedste vaffeltip? Del med os nedenunder

Indlægget er skrevet af:

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen er stifteren af Hjemmeunger.dk og drev siden fra 2012-2016. Jane havde en stor passion for at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse og med det opstod Hjemmeunger. Hun er uddannet journalist, gift med Jan, og var dengang hjemmegående med 3 børn. Jane er også forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

Måske vil du også synes om

Syndige romkugler

Syndige romkugler

Har I også prøvet at stå med en kage, I ikke helt kunne spise alligevel? Måske i en skæv størrelse, fordi der er blevet skåret fra højre og venstre?...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *