Simple hverdagsrutiner
Struktur & rutiner

Simple rutiner giver overskud

Simple hverdagsrutiner

Føler du dig nogle gange overvældet af rod og vasketøj? Den slags har tendens til at hobe sig op, særligt når man lever et aktivt liv i hjemmet hver dag. Og med en eller flere hjemmeunger om benene, kan det være svært at få tid til at komme til bunds i bunkerne.

Med to aktive børn, et hav af legekammerater, gæster og arbejde, der også skal passes ind, har jeg været nødt til at udvikle nogle simple rutiner, som forhindrer, at huset forvandles til ragnarok i løbet af dagen. Samtidig betyder rutinerne, at jeg kan puste ud, slappe af og føle mig hjemme. Jeg er nemlig sådan anlagt, at jeg har svært ved at synke ned i en stol, hvis der ligger store bunker af legetøj og ufoldet vasketøj rundt omkring.

 

Små trin ad gangen

Det lyder måske simpelt, men jeg har fundet ud af, at hvis jeg ordner de små ting, efterhånden som de opstår, så vokser bunkerne mig ikke over hovedet…. En banal indsigt, ikke?

Men hvor jeg før tænkte: “Legetøjet rydder vi op i aften”, har jeg nu indset værdien i at samle det op løbende gennem dagen. Det samme gælder sko, overtøj og tasker, der skal pakkes ud – og tallerkner og kopper, der skal i opvaskemaskinen.

 

‘Husmoderrunden’: En god start på dagen

En god morgenrutine hjælper med at sætte stemningen og giver energi til hele dagen. Det første, jeg gør, når vi står op – udover at få os i tøjet og spise morgenmad – er, at sætte en vask over i kælderen, tømme opvaskemaskinen og tage skraldet ud.

Når vi bagefter børster tænder på badeværelset, giver jeg lige håndvasken og toilettet en hurtig, men kærlig omgang – uden sæbe og med samme vaskeklud, jeg har brugt til at vaske ungerne i ansigtet med. Det tæller ikke som rigtig rengøring, men betyder til gengæld, at støvet ikke når at hobe sig op.

I samme omgang sorterer jeg det snavsede tøj og de håndklæder, der tit havner på gulvet på badeværelset og i soveværelset.

Jeg reder også hurtigt sengen – så er det rarere at træde ind i soveværelset i løbet af dagen, og jeg elsker at putte mig i en redt seng om aftenen.

Ofte tager jeg også lige en hurtig tur med støvsugeren i de rum, der trænger. Så er dagen skudt godt igang, og jeg kan slappe af og koncentrere mig om samværet med børnene.

Det gode ved denne rutine er, at børnene ved, det sker hver morgen. De hiver ikke i mig, før jeg kommer ind til dem med en kop kaffe og melder ‘klar’ – og de mærker, hvordan roen sænker sig, når ‘husmoder-runden’ er afsluttet.

 

Middagsstunden

Når den lille sover middagslur, leger storebror alene, mens jeg samler op på formiddagens aktiviteter. Hænger måske vasketøjet op eller putter det i tørretumbleren, pakker poser og tasker ud, gør status over køleskabets indhold og aftensmaden. Resten af lillesøsters lur bruger jeg på at besvare mails og skrive blogindlæg – og på at læse og hygge med storebror.

Når lillesøster vågner, får vi eftermiddagsmad, og umiddelbart efter sætter vi god musik på anlægget, og så folder jeg det rene vasketøj ved spisebordet, mens børnene tegner, laver perleplader eller leger. Resten af eftermiddagen leger vi inde eller ude – og nyder at hygge med farmand, når han kommer hjem.

 

Før sengetid

Herhjemme er sengetiden lidt flydende. Børnene bliver puttet, når de er trætte – oftest et sted mellem kl. 19 og 20. Men de ved, at inden de kommer i bad og får nattøj på, skal de begge hjælpe med at samle legetøjet op. Det er også vigtigt for mig, at køkkenet bliver ryddet pænt op efter aftensmad – jeg elsker nemlig at træde ud i et indbydende køkken om morgnen.

Mens børnene sidder i badekarret, lægger jeg deres tøj frem til næste dag. Og så får de børstet tænder, vi synger godnatsange, og de falder i søvn.

Bagefter tager jeg lige en hurtig 10-minutters runde og samler op på det, jeg ikke nåede i løbet af dagen (samler små biler og hårpynt op fra gulvet, sætter bøger på plads og lægger rent tegnepapir frem til dem på deres lille projektbord). Og så – aaah! Roen sænker sig atter, og det er tid til en god kop te eller et godt glas rødvin i sofaen.

Det er ikke altid, dagen forløber, som jeg her beskriver – men jeg trives altså, små-neurotisk som jeg er, allerbedst de dage, hvor rutinen bliver fulgt nogenlunde.

Indrømmelse: (Jeg har skrevet ‘jeg’ gennem indlægget – men kunne lige så godt have skrevet “vi”. Herhjemme er vi nemlig fælles om opgaverne).

Hvilke rutiner fungerer for Jer? Del nedenunder

Hej - jeg hedder Jane, og det er mig, der er damen bag hjemmeunger.dk. Det er min passion at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse. Jeg er uddannet journalist, gift med Jan, hjemmegående mor til Max på fire, Anna på to og en lillebror fra januar 2014. Og så er jeg forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

2 kommentarer

  • Tina

    jeg har det også bedst med at rydde op løbende inden det hober sig op har jeg også lært mine børn…de rydder op inden de starter på noget nyt…ellers kan det hurtigt blive rodet og uoverskueligt. Hader at stå op om morgen til gårsdagen rod

  • Annesofie

    Jeg er meget inspireret af dine artikler om rutiner og planlægning. Jeg forsøger at blive mere struktureret, men det er ikke helt nemt med en 4årig pige og en lille bitte baby. MEN hvis jeg ikke bar min lille søn i viklen ved jeg set ikke hvordan jeg skule klare det! Han sover alle sine lurer i viklen og jeg synes både det er nemt, praktisk og meget trygt for ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.