Pas på dig selv som fuldtidsmor

Pas på dig selv

At være hjemmemor er ikke kun vidunderligt og fyldt med lykkelige stunder. Nogle gange er det altså også hårdt, drænende, stressende og svært.

Børn stiller konstante krav. For det første er du er hele tiden opmærksom og ‘på’, også når barnet leger for sig selv. Og for det andet skal du hele tiden tage vare på barnets behov: Både de fysiske såsom mad, toiletbesøg og overtøj, og de psykologiske behov, som handler om at hjælpe barnet med at regulere dets store følelser.

Følelserne går op og ned

Forestil dig en typisk dag: Om formiddagen går I en tur ned mod søen for at fodre ænder. Ingen af børnene gider have overtøj på, og du må bruge alt din energi på at ‘tale dem i flyverdragterne’, pakke rygsækken, hjælpe dem ned fra 2. sal, spænde dem fast i klapvognen og løbe op efter den dukke, I havde glemt, og som mindstebarnet altid har med på tur.

Nu vil du egentlig gerne afsted mod ænderne, så I kan have en god formiddag. Et af børnene finder en pind og bliver rigtig glad, men bryder det næste øjeblik ud i spontan gråd, fordi pinden knækker. Da du forklarer, at pinden altså ikke kan laves, bliver barnets gråd voldsommere – og du skal nu trøste og hjælpe barnet med at navigere i sorgen over den knækkede pind.

Senere skal du forklare barnet, at det ikke er okay at hælde mælk på gulvet, du skal hjælpe dine børn med at løse deres konflikter, du skal smile og spørge nysgerrigt ind til otte forskellige tegninger af tændstikmænd, og måske har du også ambitioner om at støvsuge, bage og træne bogstaver. Hele tiden vil barnets humør gå op og ned, og det er hele tiden din opgave at hjælpe barnet med at navigere i dette hav af skiftende følelser.

Pyha!

Sig stop!

Hvis du har energi og overskud, så fylder de små-kaotiske stunder ikke så meget i løbet af dagen. De føles som små bump, du bare lige skal henover.

Men hvis du føler dig kørt træt, drænet for energi og er opfarende, hver gang barnet gør noget forkert, så vil de små bump vokse til ubærlige bakker, du næsten ikke kan overskue at skulle henover.

Det er et tegn på, at du skal tanke dig selv op: Sørge for at have noget kvalitetstid uden børn, hvor du gør noget afslappende for dig selv.

Det lyder måske som en floskel, men det er altså vigtigt.

Mange forældre, jeg selv inklusive, har ofte tendens til at ‘holde ud’, og overbevise sig selv om, at de sagtens kan tage en tørn mere, uden tid til sig selv. Men det er absolut en dårlig ide.

Det ER krævende at tage vare på et eller flere små børn gennem en hel dag, og hvis du ikke sørger for at holde ordentlige pauser og tanke dig selv op, kan du ende med at føle dig kronisk stresset, i dårligt humør, irritabel og utålmodig. Til sidst får du måske mindre og mindre lyst til at lege, kramme og rose dine børn, men føler mest af alt trang til at skrige eller råbe højt.

Det er ikke fordi, du er en dårlig mor, at du har det sådan, men simpelthen fordi din hjerne er oversvømmet med stresskemikalier og du derfor ikke kan tænke klart. Du har udsat dig selv for et alt for højt pres, og har behov for at blive tanket op.

Der findes ingen mennesker, der kan nøjes med at give, give og give. Det er en balance, en vægt: Der skal noget i begge sider af skålen. Ellers tipper den.

Tank dig selv op

Du kan tanke dig selv op følelsesmæssigt på to måder – og begge dele er lige vigtige:

Den ene måde er ved at gøre noget godt for dig selv alene. Læse en bog, tage en tur alene i biografen, gå en tur med hunden uden børn, få en massage eller slappe af i badekarret.

Den anden måde er ved at tilbringe kvalitetstid sammen med andre voksne mennesker, du er glad for. Drikke en kop kaffe med en veninde, besøge dine forældre eller tage til gymnastik med naboen. At være sammen med andre voksne hjælper dig til at få reguleret dine egne følelser og din egen sindsstemning. Det er beroligende og rart at være sammen med rolige voksne, der har medfølelse og empati og som kan lytte til dig. Hvis ikke du regelmæssigt har andre voksne omkring dig, vil du komme til at føle dig isoleret, udkørt og deprimeret.

Husk din egen-omsorg

Desuden er det vigtigt, du passer godt på dig selv:

Spis sundt og varieret, så du giver din krop de bedste forudsætninger for at håndtere stress.

Gå en tur i solen – særligt om vinteren er det vigtigt for din energi, at du får dagslys.

Få nok søvn og hvile. Gå helst i seng senest kl. 22, og tag gerne en ‘powernap’ på 20 minutter på sofaen midt på dagen. Hvis dit barn er vågent hele dagen, er det helt okay at bruge en DVD som barnepige en halv time, så du kan få hvilet dig. Det kommer også barnet til gode resten af dagen.

Dyrk motion! En yoga-DVD er alletiders, og det samme gælder løbeture uden børn.

Som hjemmemor har man ofte fokus på, hvad man kan gøre for sine børn. Hvordan man kan stimulere dem, socialisere dem, give dem gode oplevelser, styrke deres læring og give dem en fantastisk barndom.

Men det er en rigtig god ide at øve sig i at vende den om: Hvordan kan du nære dig selv, tanke dig selv op, og forkæle dig selv? Desto mere du tanker dig selv op, desto mere overskud vil du nemlig have til dine børn.

Hvordan oplever du selv behovet for at blive tanket op? Skriv din kommentar nedenunder.

Indlægget er skrevet af:

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen er stifteren af Hjemmeunger.dk og drev siden fra 2012-2016. Jane havde en stor passion for at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse og med det opstod Hjemmeunger. Hun er uddannet journalist, gift med Jan, og var dengang hjemmegående med 3 børn. Jane er også forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *