Hjemmeunger

Husk at tanke dig selv op

Selv om du har valgt hjemmekarrieren af egen fri vilje og i en større sags tjeneste, er det nødvendigt, at du hver dag prioriterer at have lidt alene-tid.

I bund og grund handler det om, at du skal være noget for dig selv, for at du kan være noget for andre (det er det stewardessen fortæller dig på flyet, når hun siger, at du skal tage din egen iltmaske på, før du hjælper dine børn og andre med deres iltmaske).

Men uanset hvordan man vender og drejer det, så er vi kvinder ikke altid lige så gode som mænd til at prioritere os selv og vores behov for at få tanket op.

Det er synd og skam. Og det er skidt for din lykke, så her får du to gode råd til at blive din egen bedste oplader.

 

1. Få styr på forventninger og behov

Jeg møder ofte kvinder der som hjemmegående eller barselsafholdende har svært ved at tage tid ud af dagens program til sig selv. Når jeg går dem lidt på klingen, viser det sig tit, at problemet bunder i hvad de tror, deres partner forventer, de skal nå i løbet af dagen derhjemme. Når de så tager en snak med partneren, viser det sig derimod, at han har det helt fint med, at hun bruger noget tid på sig selv i stedet for at sørge for, at hjemmet er pletfrit og at det vaskede tøj er sorteret og strøget.

Derfor er det Alfa & Omega, at du og din partner får afstemt jeres forventninger til, hvad der skal laves derhjemme – og at du får fortalt, hvilke behov du i øvrigt har. For helt ligesom du til en jobsamtale bliver orienteret om forventningerne til dig, vil en seriøs arbejdsgiver også være interesseret i at høre om dine behov. Opfyldes dine behov ikke, er du ikke en glad medarbejder, og ordentlige arbejdsgivere ønsker glade medarbejdere.

Billedet er helt det samme i dit privatliv: Er du ikke glad, er din partner og jeres børn heller ikke glade, og så er ingen glade … Derfor vil din partner helt sikkert have forståelse for, at du prioriterer at have ½-1 times ”mig-tid” hver dag.

 

2. Find dit ”helle”

Hvad skal du så bruge din ”mig-tid” på? Tjoh … det ved du bedst selv, men jeg vil mene, at det er intet mindre end nødvendigt, at noget af tiden hver dag bliver afsat til total afkobling. Du behøver ikke dyrke hverken yoga eller meditation – en kop te og et vindue, du kan sidde og stirre ud af er alt rigeligt. Det samme er en tur alene i skoven (eller måske i selskab med hunden, hvis I har sådan én).

Din resterende ”mig-tid” kan du så bruge på hvad du nu end måtte have behov for – uanset om det er at læse, skrive, synge, danse, bage kage, strikke, løse krydsord osv. osv. Selve aktiviteten er egentlig ikke så vigtig. Det vigtigste er, at du hver evig eneste dag tilbringer tid alene med dig selv, så du får ladet op både mentalt.

Vil du have inspiration til din daglige ”mig-tid” og forslag til, hvordan du udvider optankningskonceptet til din tid sammen med børnene, vil jeg særdeles varmt anbefale Anna Skyggebjergs bog ”Zen for mødre” – med undertitlen: åndehuller du vil nyde, i en hverdag du vil elske. Den bog burde alle kvinder have med hjem fra fødegangen – ud over deres barn (eller børn).

Hvad er din skønneste nydelse, når du skal tanke dig selv op? Del dine bedste fif med os nedenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *