Hjemmeunger

hjemmelavet modellervoks

Vil du prøve at lave din egen modellervoks? De farvede klumper er supersjove at arbejde med – for både store og små. Allerede når barnet fylder et år, vil det være en stor sanseoplevelse at forme den bløde voks.

Større børn kan bruge modellervoks til at øve sig med forskellige redskaber: Knive, sushipinde, kageruller, udstiksforme, hvidløgspressere, sakse og gafler.

Modellervoks kan naturligvis købes færdiglavet, men det er virkelig nemt og hurtigt at lave selv: Det tager 15 minutter at fremstille en portion, og den hjemmelavede voks er meget lækrere og blødere at arbejde med, end den man kan købe i butikkerne – og så er den tilmed ikke giftig.

Jeg foretrækker at bruge Sif Orellanas opskrift fra bogen Krudtuger & Kanelsnegle:

Du skal bruge:

5 dl mel
2 dl fint salt
2 spsk citronsyre (købes i et brev til ca. 5 kroner i supermarkedet, står ved bageartiklerne – bruges også til syltning)
5 dl vand
1 tsk olie, fx. solsikkeolie.
Frugtfarve – fx rød, blå og grøn

Hæld alle ingredienser (undtagen frugtfarve) i en gryde, og bring det i kog, mens du konstant rører rundt.Efter 2-3 minutter begynder det at samle sig til voks. Tag gryden af blusset, og vip voksen ud på et bord.

Lad det køle af et par minutter.

Del så voksen ind i portioner, tilsæt frugtfarve og ælt grundigt, til farven er jævnt fordelt. Har du engangshandsker i huset, så tag dem på, mens du ælter – så slipper du for at skrubbe frugtfarve af hænderne bagefter.

Modellervoksen kan holde sig 2-3 måneder i en bøtte med tætsluttende låg – holder sig bedst, hvis den opbevares køligt

God fornøjelse!

54 reaktioner

 1. Hej Jane
  Fedt selv at kunne lave modellervoks! Jeg skal bare lige forstå, skal det hele koges sammen? Eller er det nok med det kogte vand? Frugtfarven æltes i “dejen” eller… Bare i forhold til hvor meget man evt skal lave…
  Mvh Randi

 2. Det skal ikke koges sammen – bare bland det varme vand med alle de øvrige ingredienser, inkl. frugtfarve, og ælt sammen (lidt ligesom når man blander frugtfarve og marcipan). God fornøjelse!

 3. vi laver også selv vores modelervoks …dog ikke lige på denne måde…men en vi engang fik fra børnehaven…

 4. Jeg har købt ind til det igår og vil prøve det for første gang imorgen 🙂 Det er spændende.. Min søn er 1 1/2.. Han plejer nu ik at være vild med at sidde stille med ting, – men jegtænker alligevel at det kan blive en sjov oplevelse for ham at mærke moddellervoks mellem fingrende 🙂 Især nu hvor den er hjemmelavet føler jeg mig tryg ved at prøve det

 5. Lavede modellervoks efter din opskrift i går. 2 timers hygge blev det til for min søn på 6 og datter på 3. Vi skal helt sikkert lege med det igen i dag 🙂

  1. Man kan købe glutenfri havregryn… Måske kan man blende det helt fint til en slags havremel… Har ikke prøvet det, men måske et forsøg værd 🙂

  1. Ja det er den helt almindelige fra supermarkedet – den man også bruger, når man bager.

 6. Hejsa
  Har lige et spørgsmål, har du opdateret opskriften? kan se det oprindelige indlæg er fra 2013, hvor du skriver at alt bortset fra frugt farve skal koges sammen.
  Men i 2012 svare du på en kommentar hvir du skriver det kun er vandet der skal koges. Så jeg er lidt forvirret. Håber du kan hjælpe mig.

  1. Hejsa, ja det kan jeg godt forstå, du bliver lidt forvirret over. Jeg plejer at blande de tørre ingredienser med kogende vand fra elkedlen, og så røre-røre-røre, til det ligner modellervoks. Det skal altså ikke stå og ‘simrekoge’ i en gryde – men blot røres sammen med kogende vand, og derefter tilsætter man frugtfarve, når man ælter det i hånden. Kh Jane

  1. Det skal i 🙂 Men det er meget billigt og nemt at købe – det koster ca 5 kroner for et brev, og står på hylden med bageartikler i supermarkedet.

    1. Citronsyre at bl.a. et naturligt konserveringsmiddel, og jeg tænker det er i den egenskab det puttes i. Du vil derfor ikke umiddelbart opleve nogen forskel, men jeg tænker at modellervoksen nok ikke holder særlig længe.

  1. Det har jeg faktisk ikke lige en ide til – men prøv at spørg de kloge damer i Panduro Hobby. Måske kan man bruge pastafarve?

 7. Jeg har lige forsøgt mig med pastafarver da det var hvad jeg lige havde herhjemme og det kan sagtens lade sig gøre. Jeg lavede så en trippelser portion, så den blev altså ikke håndrørt men æltet i kenwooden <3 sønnen på 2 elsker de mange flotte farver.

  1. Det ved jeg faktisk ikke? Du kan jo give det et forsøg 🙂 Jeg bruger altid det, man kan købe i brevform, og som man bager med 🙂

   1. Så vidt jeg ved er det det samme:

    jeg var i matas forleden for at spørge til citronsyre – da jeg skulle lave hyldeblomstsaft. – hvis man kunne bruge den de har i poser hvor man får 1/2- 1 kg for 6o kr ville det være billiger end 5 g for 5 kr…
    Beskeden var at det var ikke noget de måtte anbefale til fødevare, fordi det ikke bliver fremstillet i maskiner beregnet til fødevare…. men før i tiden stod der at man kunne bruge citronsyren både til at afkalke og lave hyldeblomstsaft…. så ja det er det samme…

 8. Kan det bages til det bliver hårdt? Jeg har tænkt mig at lave nogen store friser i kunstler, men prisen på den her opskrift kan man jo ikke komme udenom?

  1. Det ved jeg faktisk ikke? Men prøv det da af, og kom gerne med en tilbagemelding 🙂

 9. Hej Jane
  Tak for inspiration til modeller voksen 🙂
  Mit spørgsmål er hvordan får man de kraftige farver i modeller voksen??
  Jeg har brugt supermarkeds alm. frugt farver, men min modeller blev til lyse-pastels farvede voks :-(. Jeg komme mere farve i men det hjalp ikke. Hvad skal man gøre??

  1. Jeg bruger altid alm. frugtfarve, og det fungerer fint, synes jeg? Prøv at opjustere mængden. Ellers kan pastafarve fra Panduro måske bruges?

 10. Hej Jane
  Tak for inspirationen. jeg har lavet modellervoksen et par gange nu og det holder jo dejligt længe i køleskabet:-)
  Jeg synes dog, det er nemmere at dele modellervoksen i tre gryder, mens det stadig er meget løs i konstistensen og så blande frugtfarven i. Det er lettere at blande ensartet med en grydeske og man slipper for svineriet og de farvede hænder;-)
  Mvh. Christina

 11. Hej Jane.
  Super fint og nem opskrift. Glæder mig til at komme i gang, dog har jeg lige et spørgsmål til citronsyren. Jeg bor i Frankrig og kan ikke finde citronsyre overhovedet, og tænker at man kan bruge almindelig saft fra citroner eller citronsaft som kan købes på flaske. Har du nogen erfaring med dette? På forhånd tusind tak for dit svar

  1. Når man laver hyldeblomst saft kan man også bruge vinsyre, så tror det har samme effekt som citronsyre… Måske du kan finde det? Ved ikke med saft fra citron, tænker at dejen ikke kan holde sig så længe hvis det kommer i…

 12. Hej Jane. Hvor stor en mængde bliver der ud af din opskrift? Jeg skal lave modellervoks med 16 små mikrospejdere (6-8 år) og er i tvivl om, hvor meget jeg bør lave? mvh lise

 13. Hej Jane
  Kan modellervoksen “tørre” så man kan bruge det til f.eks. hjemmelavet julepynt til bedsteforældre eller har du et andet trick hertil?
  På forhånd tak.
  //Trine

 14. Hej.
  Jeg har været i praktik i panduro i 4 mdr. Nu. Og de siger at man kan blande en lille klat acryl maling i sin hvide/lyse voks. Og ælte sammen også kan man farve det i forsk. Farver. Men det er i det købte moddelervoks jeg ved ikke med det hjemmelavede. Men man kunne jo prøve. 😉

 15. Hvor er det dejligt! Jeg har brugt mange penge på Play-Doh. I Specialkøbmanden på Frederiksberg kan man få mange flotte frugtfarver.
  En mor skriver at hun har en anden opskrift?
  Jeg vil prøve dette idag ihvertfald.

 16. Det er en helt fantastisk opskrift. Min datter har leget med det mange gange og vi havde det i køleskabet i fryseposer i mere end 6 måneder før det røg ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *