barnekok - hjælp til i køkkenet

Tag dit barn med i køkkenet

Det er sjovt og sansestimulerende at lave mad. Og børn, der passes hjemme, har rig mulighed for at være med, hvor det sker – faktisk er der stor sandsynlighed for, at du ikke kan gå i køkkenet uden at have mindst een lille barnekok om benene.

Og ofte kan de små kokke meget mere, end vi tror. Kan dit barn slå æg ud, skrælle en gulerod eller skære en mango i stykker med sin helt egen kniv? Chancen er stor, hvis bare du giver lov.

Køkkenet er et lærerigt sted: Når gryderne bobler og ovnen fyrer den af, når vandhanen løber og dejen hæver, når elpiskeren larmer og opskriften skal regnes ud: Det er livets skole, når den er allerbedst.

Men hvor meget kan du egentlig forvente af din lille barnekok?

I samarbejde med Dorthe Vogdrup fra Kitchen4Kids bringer vi her en mini-guide, som du kan læne dig op af, når junior vil lave mad.

Tag Jer god tid

Det er muligt, at du selv kan knalde en kage i ovnen på 10 minutter, men hvis dit barn er med, skal det gå langsomt.

Tag Jer god tid til at vaske hænder og læse opskriften. Hvad skal I lave, hvad skal det bruges til, og hvornår skal det spises? Vask hænderne grundigt og stil råvarerne frem, før I går i gang. Du er barnets guide, og det er dig, der viser vej i køkkenet. Forklar tydeligt, hvordan man bruger køkkenredskaberne, hvad der kan være farligt, og hvad formålet er.

Hvorfor putter man fx gær i en bolledej? Og hvorfor skal man veje melet af? På den måde bliver Jeres tid i køkkenet hurtigt udvidet til også at være en lektion i kemi, biologi og matematik.

Accepter, at der svines og rodes undervejs – og vis din mini-kok, hvordan man rydder op undervejs, så arbejdspladsen er overskuelig for Jer alle.

Giv alderssvarende opgaver

En baby skal ikke være mange uger gammel, før hun vil elske at være med i køkkenet. Sæt den lille i en skråstol eller bær hende i en slynge på maven, så hun kan dufte de gode sager og lytte med, når det hele går løs.

Senere kan baby sidde en højstol, gerne med en bakke foran (Ikeas model er genial til formålet), hvor hun kan efterligne dig med ufarlige køkkenredskaber og måske høste et par smagsprøver fra det, du laver.

Små tumlinge kan stå på en skammel og hjælpe med at skylle salat, pensle kartofler med olie, før de skal i ovnen, putte mad i gryden, røre rundt i retterne, mose bananer med en gaffel, lægge fyld på en pizza, pynte kager og dække bord.

Større børn i børnehavealderen kan skære salat, rive på rivejern, skrælle frugt, pille æg, klippe karse, rense kyllinger og vende fiskefiletterne i rasp, før de kommer på panden. Tal om, hvor i verden retten kommer fra, hvor maden kommer fra, og lad barnet veje og måle ingredienserne af.

Brug de rigtige redskaber

Køkkenet er et både sjovt og farligt sted, og det er vigtigt, at dit barn får respekt for skarpe knive, kogeplader og køkkenmaskiner. Forklar tydeligt, at disse ting kan gøre ondt, og at du gerne vil hjælpe, hvis barnet vil se nærmere på dem.

Giv eventuelt din barnekok sin helt egen skuffe i køkkenet, og fyld den gradvist op med køkkenudstyr, der passer perfekt til de ivrige, små hænder: En lille kagerulle, et hånddrevent piskeris, en minipande, udstiksforme, et forklæde, små dejskrabere, et lille skærebræt eller en børnekniv, der rent faktisk er skarp nok til at skære noget over.

Hvad siger dine børn til at være med i køkkenet? Del herunder

Indlægget er skrevet af:

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen er stifteren af Hjemmeunger.dk og drev siden fra 2012-2016. Jane havde en stor passion for at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse og med det opstod Hjemmeunger. Hun er uddannet journalist, gift med Jan, og var dengang hjemmegående med 3 børn. Jane er også forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *