Månedens hjemmegående er en fantastisk inspirerende kvinde, der brænder for at skabe bedre vilkår for børn og forældre. Hun var en aktiv part i forhold til at få tilskud til pasning af eget barn, gennemført i Frederikshavns Kommune, og beskrives som limen i hendes gruppe af hjemmegående mødre.
Hjemmeungers pris som månedens hjemmegående – oktober 2017 går til:
Ditte Krogsgaard
Ditte er 31 år og er uddannet Cand.Scient.Med. Sammen med hendes mand Kristian, som er maskiningeniør, er hun bosat i Nordjylland. Sammen har de to børn, som Ditte har hjemmepasset i snart to år – Klara Johanne på 4 år og Jakob Marinus på 1 år (snart 5 og 2).
Samtidig med at Ditte hjemmepasser, blev hun kort før sommerferien en del af SAMFO’s nye bestyrelse.
Hjemmeunger har i denne måned fået lov til at komme lidt tættere på Ditte og spørge ind til hendes liv som hjemmepasser og formand for SAMFO.
Hvorfor har du valgt at blive hjemmegående og passe dine børn hjemme?
– Vores datter gik to år i dagpleje, hvilket gik rigtig godt, men hun var ikke glad for at komme afsted i børnehave. Da jeg startede barsel på samme tid, valgte vi efter en periode, at hun kunne være hjemme resten af barslen. Sidste efterår blev det en mulighed at få tilskud til pasning af eget barn, og så valgte vi at prøve et år mere hjemme. Det har været en stor succes. Selvom vi nu har haft snart to gode år hjemme, var det ikke en nem beslutning.
Hvor lang tid regner du med at være hjemmegående?
– Vi tager et år ad gangen. Det skal fungere for både børnene og os voksne.
Mødte du forståelse for dit valg om at blive hjemmegående?
– Ja, vi har en dejlig opbakning fra vores familie. Vi fandt hurtigt et skønt netværk af andre hjemmegående i legestue og hjemmegående grupper.
Hvad var din største bekymring omkring at blive hjemmegående, før du tog valget?
– Jamen, sikkert de samme som så mange andre. Om det var muligt at underholde og inddrage et stort barn hjemme, hver dag. Om jeg vil komme så langt væk fra arbejdsmarkedet, at min uddannelse mister værdi. Det første går rigtig fint. Det sidste har jeg til gode at få afklaret.
Har tilværelsen som hjemmegående levet op til dine forventninger?
– Jeg synes tilværelsen, som hjemmegående, har levet fuldt ud op til forventningerne.
Hvad har været den største gevinst og det største afsavn for dig ved at være hjemmegående?
– Det har givet en stor ro for hele vores familie. Det største afsavn er at kunne fordybe sig i mine opgaver.
– Jeg er blevet god til at være i det, børnene har lyst til, og vi er langt de fleste tider gode til at løse opgaver sammen, såsom at skrælle kartofler, samle æbler eller bær i skoven, lave aftensmad klar osv. Men det med at kunne lukke døren ind til sit kontor og bruge en formiddag på en opgave. Det savner jeg. Vi prøver at kompensere for det ved, at børnene får besøg af farmor eller bedste, og så kører jeg på biblioteket i nogle timer. Det hjælper på afsavnet.
Hvordan kan en dag se ud hos jer?
– Vi vågner typisk kl. 6-7.
– Morgenmaden spiser vi omkring kl. 8, og så er vi klar til at være til en aftale omkring kl. 9-10.
– Kl. 11.30 spiser vi frokost, og så er det tid til lillebrors middagslur.
– Mens lillebror sover kl. 12-14 holder den store og jeg 30 min. ro. Derefter forbereder vi enten aftensmad, laver juice, bager pandekager, har rydde-op-leg (haha), ordner vasketøj, øver klaver, leger skole, syer klude på overlockeren (yndet hos den store pt.) eller sidder sammen og tegner. Faktisk hjælper min datter også lige nu med at rydde op i køkkenskabene, et efter et. Der er hun rigtig god og engageret. Det er fedt at kunne ordne ”egne” opgaver og få hjælp. Det er så skønt, at lillebror sover så lang lur nu. Det var ikke nemt at nå det hele det år, hvor han kun sov 2 gange 45 min.
– Legestue er to gange om ugen og starter kl. 9.30. Mandag mødes vi med en fast legekammerat, der er jævnaldrende til vores datter, enten i skoven eller vi går f.eks. sammen ned i legestuen. Fredag mødes vi med en legegruppe, hvor der også er store børn med.
– Tirsdag og torsdag er vi hjemme. Det er her, vi laver mad, vasker tøj og går ture i skoven.
Er du selv blevet hjemmepasset som barn?
– Jeg selv og mine tre søskende er blevet passet hjemme til skolealderen. Jeg husker det som en fri tid.
Hvilke lege laver i hjemme, som begge dine børn kan være med til?
– Børnene leger gerne med duplo klodser lige i øjeblikket. Det fungerer godt for dem begge. Den store er utrolig omsorgsfuld og hjælper sin lillebror meget, hvis klodserne driller. Jeg nyder denne gode periode i fulde drag, da vi netop har været igennem en lang periode, der absolut ikke var så idyllisk.
– Vi kan alle tre sidde og tegne/male/klistre. Det kan der gå lang tid med. Modellervoks er de også begge glade for og puslespil engang imellem.
– Derudover prøver jeg på at inddrage børnene i dagligdagsopgaver, såsom at lægge kludene, der bruges til måltider, i kassen, tage tøj ned fra stativet eller sætte klemmer på, når det skal hænges til tørre. Den lille kan godt hjælpe med at tømme opvaskeren ved at sætte tingene til børnenes skuffe på plads.
Hvilke lokale aktiviteter bruger du sammen med dine børn i hverdagene?
– Udover legestue og legeaftaler skal den store starte til gymnastik om to uger. Jeg regner med, det er der alle de jævnaldrende piger gemmer sig. Hun går også til klaver en gang om ugen, og med alt det andet er programmet så rigeligt fyldt.
– Den yngste er rigeligt underholdt ved legestue og de legeaftaler, der kommer i huset plus dagligdagsopgaver.
– I vores hjemmegående gruppe, her i Frederikshavn, holder vi ”Moms Night”. En aften, hvor vi på skift mødes hos hinanden, en hverdagsaften – uden børn. Det er helt fantastisk at ses med de dejlige mødre fra legestue og legegruppe og kunne fuldføre hele sætninger, uden at skulle gribe en på en rutsjebane eller køre små tog samtidig. Det er så skønt at ses med børnene, og vi nyder det, men de her aftener er et dejligt supplement.
Du er formand i SAMFO’s bestyrelse – Hvorfor har du valgt at være en del af bestyrelsen?
– Jeg er med i bestyrelsen for SAMFO – Småbørnsfamilieforeningen, da jeg selv har oplevet, hvilken forskel det gør at gå i dialog med lokalpolitikere og at være med til at bringe småbørnsfamiliers behov og ønsker på den politiske dagsorden i byrådet.
– Jeg har selv modtaget tilskud til pasning i forlængelse af barsel med vores yngste. Det har betydet en stor forskel for vores familie. Jeg ønsker, at alle familier må få denne mulighed for selv at vælge muligheden fra eller til, uanset hvilken kommune de bor i. Se mere til os på vores facebook side.
Hvilke projekter er SAMFO i gang med for tiden?
– SAMFO arbejder for, at ordningen ”Tilskud til pasning af eget barn”, Dagtilbudslovens §86, skal gælde i alle landets kommuner. I dag er det valgfrit om de enkelte kommuner ønsker at tilbyde det til borgerne eller ej. Vi mener, at det frie valg til at vælge den pasningsform, der passer bedst for familien, skal være muligt for alle forældre, uanset hvilken kommune de er bosat i. Pt. tilbydes ordningen i ca. 40 af landets 98 kommuner. Dog ved vi igennem arbejdet i SAMFO, at der allerede er flere kommuner, der har set behovet og hørt familiernes ønske, og derfor tilbyder ordningen i 2018.

Til sidst – De 3 sjove:
Nævn en af dine dårlige vaner.
– Jeg er virkelig slem til at sætte den sidste maskinfuld vasketøj i gang alt for sent, eller sætte en over og så glemme alt om den, så kommer jeg i tanke om det lige inden, jeg skal i seng og ender så med at stå og bakse med stativ og vasketøj, når jeg burde sove. Det er virkeligt så dumt og en tilbagevendende irritation. Jeg arbejder på at få en bedre rutine for vasketøj, som vi har gode rutiner for en masse andet.
Hvordan ser dit liv ud om 5 år?
– Jeg aner ikke, hvordan mit liv ser ud om 5 år. Hvis vi får flere børn, er jeg nok samme sted som nu, rent praktisk. Får vi ikke flere, sidder jeg nok igen på et kontor et sted, med en dør, der kan lukkes.
Hvad har dine børn arvet efter dig?
– Vores børn ligner os begge på rigtig mange måder. Vores søn elsker biler ligesom sin far, og vores datter er til tider en lille kopi i ord og handlinger. Det er så sødt at se, hvordan de leger med ordene og spejler sig i jævnaldrende og voksne for at danne deres egen måde at gøre tingene på.
Har du et spørgsmål til Ditte, kan du skrive det i kommentarfeltet nedenfor.
Ditte udvælger nogle af de spørgsmål, som kommer inden på torsdag den 12. oktober, og svarene vil blive offentliggjort her på siden på fredag.
Så fik I læsere ordet, og her kan I læse Dittes svar på jeres spørgsmål.
Hos jer var september måneds tema æbler – har du forslag til et tema i november, og hvad man f.eks. kan lave af aktivitet indenfor det område?
– I november bliver det blade og grene som tema. Sidste år fik vi bundet fine kranse af birketræets lange grene. Kranse som vi dels hang op herhjemme, og som vi gav til familien. Vi pyntede med bånd og kogler. Derudover kommer vi til at lave juledekorationer sidst i november med grene, kogler, mos og andet pynt fra skoven.
Hvordan får du små pauser til dig selv i hverdagen? Og hvad laver du i pauserne?
– Det er vigtigt for mig, at vi får middagshvilet, når lillebror sover. Vi holder 30 min. stilletid. De allerfleste dage ender det med, at storesøster ser fjernsyn, mens jeg sidder med computer eller telefon og laver ingenting. Det er virkelig tiltrængt med en pause, hvor man ikke skal deltage i noget. En halv time går overraskende hurtigt! Resten af tiden med lillebrors lur bruger storesøster og jeg på at lave noget sammen. Når lillebror vågner, spiser vi eftermiddagsmad sammen, og enten læser vi en bog på legeværelset, eller går direkte ud i haven og leger og venter på, at børnenes far kommer hjem.
Har du gjort noget for at sikre dig selv og børnene økonomisk, mens du går hjemme? Hvis der nu skulle ske noget med din mand eller evt. en skilsmisse, inden du når ud på arbejdsmarkedet.
– Det økonomiske fylder rigtig meget i beslutningen om, at den ene forælder går hjemme i en periode.
– Vi blev gift her i sommer. Efter 15 års tænkeperiode. Der var rigtig mange grunde til, at vi var klar til at sige ja til hinanden nu, og en af grundende var også det praktiske i at sikre hinanden økonomisk, nu hvor vores tilknytning til arbejdsmarkedet ikke er ligeligt fordelt. Vi arbejder begge hårdt for, at vores lille familie kan have det bedst muligt, men det er kun min mand, der har papirer på sine rettigheder. Som gift er det i øvrigt også muligt at overtage sin ægtefælles personfradrag, hvis den anden part ikke har nogen indtjening og derfor ikke brug for personfradraget. Det tror jeg bliver aktuelt for os i det nye år.
– Derudover er vi ved at få lavet ægtepagt, sådan at vi ved evt. skilsmisse deler den pension, vi hver især har opsparet indtil nu. Altså sådan at jeg er sikret pension for disse år på barsel og hjemme. Desværre er sådan en ægtepagt virkelig dyr at få lavet, næsten 7.000 kr. Det burde ikke være så besværligt og dyrt at sikre hinandens pension, det stiller den forældre, der er hjemmegående i en meget dårlig position ved evt. skilsmisse.
0 kommentarer