Pligter
Struktur & rutiner

Huslige opgaver: Inddrag dit barn

Pligter

Elsker dit barn også at suse rundt i huset med en gulvskrubbe og tømme vareposerne, når I har handlet?

Det er sjovt, stimulerende og lærerigt for børn at hjælpe med dagens opgaver. Hvis du er tålmodig og tager dig tid til at inddrage dit lille barn, får du en uvurderlig hjælp, når barnet bliver ældre. Barnet får samtidig en god fornemmelse af ansvar og af at være betydningsfuld.

Det allervigtigste er, at du tager dit barn alvorligt. Stil krav og sig tak for hjælpen bagefter – og tag altid imod tilbuddet, hvis din 4-årige foreslår at vaske gulv.

Umiddelbart er det altid lettest at gøre arbejdet selv – men i det lange løb betaler det sig virkelig at lade børnene bidrage.

Her kommer en håndfuld forslag til nemme, indendørs pligter, dit barn kan gå igang med allerede i dag – uanset alder.

 

Rede sin egen seng

Nattøjet skal på plads, hovedpuden skal rystes og ligge foroven, og dynen skal spredes ud over hele sengen. Gør det sammen med dit barn et par morgner, og fortæl så barnet, at det selv skal gøre sådan fremover.

 

Ordne vasketøj

Lær dit barn at lægge sit tøj til vask i de rigtige kurve.

Underbukser og strømper skal i kurven med 60 graders-skiltet, tak, og hvide bluser i den hvide kurv – eller hvordan, I nu ellers organiserer det.

Hele processen omkring vasketøj er i det hele taget et hit: Maskinen og sæberummet skal fyldes, der skal trykkes på en knap, og senere skal det våde tøj hænges op med klemmer. Det giver masser af muligheder for at inddrage de små.

Vis barnet, hvordan man matcher strømper og hiver dem ind i hinanden. Firkantede stofbleer er nemme at folde. Børnene kan også lægge det rene tøj på plads i skabene.

 

Dække bord

At dække bord er en nem og sjov opgave, som selv de allermindste kan være med til. Stil eventuelt hverdagens tallerkner, bestik og glas i en skuffe eller et skab, børnene selv kan nå.

Bonus: Når barnet er optaget af at dække bord, kan det måske lettere vente på, du bliver færdig med maden. Har barnet lyst, kan det også tegne små bordkort, plukke en blomst og sætte den i en vase og hjælpe med at tænde stearinlyset.

 

Rydde af bordet

Lad hele familien hjælper hinanden med at rydde af bordet efter maden. Forklar børnene, at først sætter man sin egen tallerken, kop og bestik ud til vasken, derefter går man tilbage og hjælper med at tømme bordet for resten.

Så er det hurtigt klaret, og I har mere tid til fælles hygge og sjov.

 

Tømme og fylde opvaskemaskine

Når I sammen har ryddet af bordet, kan barnet hjælpe med at sætte bestik og tallerkner i kurvene på opvaskemaskinen, og som bonus få lov at fylde sæbe i og trykke på knappen. Ren magi for småbørn og en dejlig hjælp for dig.

Helt små børn elsker som regel alt, der vedrører en opvaskemaskine. Grib chancen og tag dem alvorligt – så varer det ikke længe, før du kan overlade opgaven trygt til dem.

Når opvaskemaskinen er ren, så tøm selv kurvene for skarpe knive og skrøbeligt porcelæn, – og lad børnene overtage resten. Vis dem, hvor plastikbøtterne og gryderne hører til, og hvordan de skal stå pænt i skabet.

Skal der vaskes op i hånden, så stil en skammel foran vasken og lad barnet hjælpe med at styre børsten.

 

Rydde legesagerne op

Allerede en halvandet-årig kan samle legoklodser op efter brug og putte dem tilbage i den rigtige kasse.

Hvis I har et fornuftigt system i legetøjet, kan du sagtens kræve, at dit børnehavebarn selv rydder op efter brug – eventuelt med en støttende hånd fra dig, hvis barnet er træt…

 

Tørre støv af

Når du tørrer støv af, kan barnet få sin egen klud eller måske en strømpe udover den ene hånd. Giv gerne specifikke opgaver: Nu må du tørre alle vindueskarmene af i stuen.

Husk at barnet nemt kan nå alle de steder, du ikke selv kan. Udnyt det og lad barnet tørre paneler og stoleben af, hvis det gerne vil hjælpe.

Hør høj musik imens og gør rengøringen til en leg.

 

Pakke varer ud

Den mest elskede tjans herhjemme er at tømme ugens Irma-kasser. Uanset om I får varerne leveret eller selv hiver poserne hjem fra Netto, vil dit barn elske at være med til at tømme poserne og sætte nogle af varerne på plads.

Hvad kan dit barn godt lide at hjælpe med? Del med os herunder

Hej - jeg hedder Jane, og det er mig, der er damen bag hjemmeunger.dk. Det er min passion at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse. Jeg er uddannet journalist, gift med Jan, hjemmegående mor til Max på fire, Anna på to og en lillebror fra januar 2014. Og så er jeg forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

9 kommentarer

 • Tina

  Her har mine også hjulpet med alt det de har vist interesse for som små eller mindre…men må nok tilstå at nu er de 5, 6, 8.9.11 og 12 år og der gider de ikke rigtigt mere at hjælpe ikke med de daglige pligter det er en kamp men rengøringen gider de stadig godt. Lars på 1 ½ år gider det hele endnu

 • Mette C. Pedersen

  Sikke en dejlig ide at gøre rengøringen til sådan et “lege-projekt” – det vil mine små da elske. Jeg er ret overbevist om, at vindueskarme kombineret med hånd-i-sok, vil være et hit herhjemme. Så sætter vi noget god radio på imens og så skal den bare have gas…. Det bliver morgendagens nye oplevelse.

  Og det ER rigtigt – de små vil så gerne hjælpe og det kommer så naturligt fra dem – det er da bare om at udnytte det store potentiale.
  Tak for gode ideer:-)

 • piag

  Her får alle lov at hjælpe til – på hver deres niveua. Kristian på 3 ½ år elsker klemmer, og når vi hænger vasketøj op, så fortsætter han legen med klemmer bagefter, han bruger klemmene som fyld i ladet på lastbilen, eller til at skovle op med gravmaskinen. Det kan han bruge han tid på, ellers sætter han alle klemmerne sammen som en lang slange….. Det er kun fantasien der sætter græserne 🙂
  Laura på 6 år er super god til at tørre spisebordet af efter aftensmaden, og hun vokser med alle opgaverne, og hun elsker det 🙂
  Begge de to store kan godt handle ind og lave aftensmad, hvor de vælger hvad vi skal spise, er opvaskemaskinen fuld eller vaskemaskinen færdig, så kan de sagtens tage af sig selv at de tømmer dem, og det varmer jo en mors hjerte, og en super hjælp i hverdagen 🙂

 • Mette C. Pedersen

  ja de klemmer altså – de er bare et hit hos børn – faktisk også hos os. Det er lidt sjovt, når man tænker over det…..

 • piag

  Ja, tænk at så simple ting kan bruges i fantasi verdenen 🙂 I dag har Kristian også været ekstra fantasifuld, har været alene hjemme (sammen med sin far)……nu har Kristians hvide stol på værelset, fået et nyt look :-)…….der må være en kunstner skjult i den dreng, betrækket (stof) på stolen har ihvertfald fået alle regnbuens farver tegnet på, mest på armlænet……men hygget sig det har han ihvertfald…… men det er hvad det er, Laura lavede også tegnestreget da hun var 3 år, men det var med en sten på bagklappen af Kims firmabil… hun havde lavet et kryds og bolle sæt……..hun syntes at det var så flot……(det mente faderen dog ikke……) Hvad har jeres skønne unger lavet af (gale)streger ?

 • Mette C. Pedersen

  uh jeg genkender godt den med at tegne med sten på bilen – det skete også for os, da vores ældste datter var mindre. Hun fik tegnet lidt “kunst” på bilens dørside:-) ….. Mor her fik ikke mindre end et chok – jeg havde slet ikke set det komme. Hun var vist omkring 4-5 år. Ja – man må være forberedt på lidt af hvert med små børn i huset.

 • Louise

  Her hjælper min store pige med mange ting.

  Tørre støv af, skære grønsager, ligge vasketøj i vaskemaskinen og med at bage.
  Ja hun elsker at hjælpe til også med at hænge vasketøj op!
  Dog blir klemmerne sat i bunden af tøjet eller lagnerne osv.
  Så er hun fantastisk dygtig til rydde op helt af sig selv….. for det meste 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.