Hjemmemor: At gøre det forbudte
Hverdagen

Hjemmemor: Gør det forbudte

Hjemmemor: At gøre det forbudte

Har du tårnhøje ambitioner for Jeres dage? Når man har valgt at blive hjemmemor og har vinket farvel til pædagogerne, kan man nemt komme til at føle, man minimum skal gøre det lige så ‘godt’, som de ville have gjort.

 

De ambitiøse tanker

Har du nogensinde tænkt tanker som:

Mit barn skal have det lige så sjovt, som børnene i børnehaven har det“.
Jeg vil synge og læse højt for dem hver eftermiddag“.
Vi skal have sund, varieret, økologisk mad“.
Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at mit barn får lige så meget stimulation, som dagplejen kunne tilbyde“.
Vi skal lege udenfor mindst en time hver dag“.
Ingen skal kunne sige, at vi har en kedelig hverdag“.
Vi skal lave masser af kreative ting sammen“.

Sådanne tanker er gode og sunde, så længe du bruger dem som positiv motivation for at have en sjov og hyggelig hverdag. Men hvis tankerne pludselig får så stor vægt, at du føler, alle dage SKAL være perfekte, så er det på tide at mane dem i jorden.

 

Forbudte dage

Jeg er stor tilhænger af planer, ambitioner og rutiner – men jeg er endnu større fan af spontanitet og uformel afslapning, særligt på dage, hvor man ikke selv emmer af overskud.

Derfor har jeg indført begrebet ‘forbudte dage’. De træder i kraft, når jeg er træt og underskuds-agtig og mest af alt trænger til at holde fri. På de forbudte dage gør vi alt det, vi normalt ikke gør – og vi gør det med god samvittighed.

Vores sidste forbudte dag startede med en nat fuld af afbrydelser, vi var løbet tør for morgenkaffe, ungerne ville ikke have børstet tænder, og vasketøjet gloede olmt på mig.

Jeg tog en rask beslutning: Væk med dagens ambitiøse program (formiddag: fingermaling, eftermiddag: cykeltur i skoven) og frem med en funktionel og forbudt plan B:

Jeg pakkede begge unger i bilen (den ene var stadig iført natbluse) og kørte direkte til ToysRus – ikke for at købe noget, men bare for at nyde ungernes begejstring over alt det, man kan røre ved derinde.

Bagefter svingede vi over på McDonalds, hvor begge børn spiste (usunde) pommes fritter og legede i fastfood-kædens (upædagogiske) legeland i næsten 2 timer, mens jeg sad med strømpefødderne oppe på en stol, drak kaffe og nød freden.

Da vi senere kørte hjem, var alle i højt humør, og den 3-årige sagde endda, det havde været lige så hyggeligt som juleaften…

Historien illustrerer, at nogle gange er det okay at gøre det forbudte.

Visse dage kan det forbudte ligefrem være det optimale. Som hjemmemor har du selv friheden til at beslutte, hvornår og hvor tit I skal sænke ambitionsniveauet. Målet er at vende en potentiel minus-dag til en plus-dag.

Husk, at du ikke skal gøre det samme, som pædagogerne ville gøre. Dit barn behøver ikke længere danse efter institutionens rytme, og der er ikke noget, du skal leve op til.

 

5 ideer til forbudte dage

1. Rul gardinerne ned, lav en gryde popcorn, smæk en lang DVD på og leg biograf i stuen en helt almindelig regnvejrsdag.

2. Tag ungerne med på mor-shopping: Bestik dem med en kiks i klapvognen, mens du prøver makeup i Magasin og smager god chokolade hos Frellsen.

3. Lav en udflugt til Jeres yndlings-fastfood-biks. Gerne med uredt hår.

4. Lån en pose bøger på biblioteket OG køb et blad til dig selv. Hæld hele herligheden ud i sengen, når I kommer hjem, og forklar ungerne, at nu må de bladre i bøgerne selv – mens du læser dit blad i ro og fred. Højtlæsning får de rigeligt af til hverdag…

5. Bag en ordentlig sukker-bombe (uden fuldkorn) til eftermiddagsmaden og spis den langsomt og nydelsesfuldt.

Hvordan gør I, når det skal være lidt forbudt hjemme hos Jer? Del med os

Hej - jeg hedder Jane, og det er mig, der er damen bag hjemmeunger.dk. Det er min passion at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse. Jeg er uddannet journalist, gift med Jan, hjemmegående mor til Max på fire, Anna på to og en lillebror fra januar 2014. Og så er jeg forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

4 kommentarer

  • Marianne

    Der er mange forbudte dage hos os for tiden, synes vi har det lidt hårdt for tiden, mange bekymringer og store forandringer. Det nytter bare ikke at tvinge noget igennem, for så ender det som for nylig med at mor sætter sig på gulvet og græder sammen med børnene…! Og så går strandturen først i vasken. Når der er optræk til den slags, bliver det nogen gange til en dag hvor vi har nattøj på, hele dagen ind til far kommer hjem, også når vi går på legepladsen. Vi ser tegnefilm, spiser forbudt slik oppe fra det hemmelige slikskab, måske bager vi en rigtig ulækker (på den gode måde) kage til far kommer hjem. En anden god ide, i hvert fald hvis man har små vandhunde, er at putte børnene i badekarret, og så bare lege, hygge, blæse sæbebobler, måske fylde varmt vand på en gang i mellem…

  • Jane Thoning Callesen

    Søde Marianne, det lyder som om I er eksperter I at vende minusdagene til noget positivt. Det med at være en grædende mor på gulvet med ungerne har jeg også prøvet engang… Forbudt slik fra det hemmelige slikskab lyder herligt! Og det med badekarret må vi helt klart prøve herhjemme – det behøver vel ikke kun være noget, man gør om aftenen. Jeg ønsker Jer rigtig meget held og lykke med de forandringer, I står over for. Er sikker på det sidste kapitel, I har haft sammen, vil være en rigtig god ballast, når I træder ud i Jeres ‘nye liv’. Kærligst, Jane

  • Helle

    Kære Jane
    Thanks for sharing ;-O) Det er så essentielt det, du beskriver, og så fin en øvelse at lære. Tillykke med alle de minus-dage, I kan få vendt til plus-dage!
    Jeg selv har desværre lært den øvelse (alt for) sent, men bedre sent end aldrig, siger man, og man skal jo netop ikke græde over spildt mælk, vel?!
    Jeg kan dog ikke dy mig for at knytte en kommentar med fare for at virke irriterende hellig for nogle eller overskudsagtig for andre: “Forbudte dage” er en rigtig god ting for både børn og voksne – ingen tvivl om det. Men jeg ærgrer mig over – ikke kun i dene sammenhæng – at “hygge”, “forkælelse”, afslapning og “belønning” så ofte bliver gjort synonymt med “kortsigtede tiltag” som fastfood og andre “fødevarer” af tvivlsom kvalitet, der ikke just bidrager med særlig “langsigtet god energi” på eksempelvis en underskudsdag/øv-dag eller andet, hvor vi synes, at vi selv og vores unger (eller endnu værre andres børn) fortjener et lille “kick”. Hvad med at køre af sted til nærmeste gårdbutik og købe vildt ind af frugt og grønt og så gå hjem og presse en farverig, skummende kandefuld juice???
    Synes i øvrigt også rigtig godt om Mariannes forslag! Også om kagen!
    Min pointe er blot, at dét at presse et glas juice eller bage en kage eller andet spise-/drikkeligt trods alt er en process, som lærer vores små – og store – at “rigtig” mad (kage eller whatever af gode råvarer) laves med omtanke af sager, vi har købt og betalt, og som bør nydes med respekt. Blot et input – og med fuld respekt for, at det ikke for alle nødvendigvis er lige overkommeligt at bage en kage. Det er mere grundtanken i, at vi ofte er tilbøjelige til at ty til de hurtige valg (power-shoppe, fastfood, Legeland, etc.) på den korte bane – men at disse på den lange bane måske i virkeligheden også er med til at sætte vores ungers forventninger et sted, hvor de på sigt kan blive svære at indri som definitionen på hygge/belønning/afslapning…??? Er de thelt hen i skoven? Gode vibes, Helle

  • Sally

    Bag en masse, masse pandekager (uden sukker) og kast mindst en af dem på gulvet, i forsøg på at vende den i luften. Prop jer og frys resten ned, så er der en lækker eftermiddags-snack eller dessert en anden dag 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.