Hjemmeunger

Struktur på hjemmearbejde

Hvis du har valgt at arbejde hjemmefra, er det er helt op til dig selv, hvordan du vil disponere over din tid i hverdagene. Fleksibiliteten er rar, men rummer også flere fælder: Måske bruger du for meget tid på overspringshandlinger, sociale medier eller vasketøj indimellem dine ‘rigtige’ arbejdsopgaver?

Netop fordi du selv disponerer over din tid, kan det være fristende at lade være med at lægge store planer for din hverdag, og i stedet nyde friheden. Men det er farligt – for så er der risiko for, at den ene time æder den næste, uden at du egentlig nåede et skridt længere hen imod dit mål.

Planlægning øger din effektivitet – så du kan slappe af med god samvittighed i timerne sammen med dine børn.

Her kommer mine 5 bedste råd til at skabe struktur i hverdagen som hjemmearbejdende mor:

 

1. Planlæg

Lav en plan for dagen. Skriv ned fra morgenstunden hvad du skal nå, inden arbejdsdagen er omme. Vær gerne detaljeret og få det hele med. Og husk at se på din liste, når dagen er gået – har du nået det hele? Eller mangler der lidt endnu? Hav altid fokus på det, du har nået og klap dig selv på skulderen. Glæd dig over, at der trods alt også er arbejde til dagen i morgen.

Jeg bruger selv at lave timeplaner. For eksempel har jeg en aftale med mig selv om, at jeg ordner huslige sysler indtil kl. 9.00.

Når der er styr på huset, opvasken og vaskemaskinen kører, kan jeg roligt sætte mig ved computeren med min kaffe og gå i krig med arbejdet. Der sidder jeg til frokost og inden der skal hentes barn snupper jeg en runde i huset igen så alt er klart til hele familien er hjemme.

 

2. Prioriter

For at få det bedste ud af planlægningen, skal du prioritere dine opgaver. Skriv ned i punktform og start med det, der haster mest. Vær ærlig! Selv om din hadeopgave står som øverste punkt på listen, så få det gjort. Det giver ro og overskud at have styr på opgaverne – særligt dem man ikke ligefrem elsker. Tænk på hvor skønt det bliver at kunne strege opgaven ud, når du er all done!

 

3. Overhold dine aftaler

Også selv om det er aftaler, du bare har med dig selv. Vær tro overfor dine planer og overhold det, du har sat dig for. Hvis du skal have skrevet en artikel, inden du henter guldklumpen kl. 14 – så gør det! Begge dele. Skriv artiklen og hent guldklumpen til det aftalte tidspunkt.

Det er bydende nødvendigt, at du beslutter dig for, hvornår din arbejdsdag ender. Måske er det nødvendigt at arbejde en aften eller to om ugen, men så gør det i samråd med familien og lav aftaler med dem.

Lige her gemmer sig nemlig den største fælde i hjemmearbejdet. Når arbejdet er derhjemme, kan man jo hurtigt klare den opgave, der ligger liiiige hennne i indbakken og kalder, ikk’?

Nej da! Har du besluttet dig for fyraften kl. 14, så overhold det! Hvis du dag efter dag ikke når det, du skal, så overvej om du tager for mange opgaver ind, eller om du vil sætte din arbejdstid op. Men hold fokus på, at dit hjemmearbejde ikke stjæler din fritid.

 

4. Skab ro

Dine omgivelser påvirker dig mere end du aner. Derfor er det også vigtigt, at du omgiver dig med ting, der påvirker dig positivt.

Sørg for frisk luft ved din arbejdsplads, hold små pauser, sørg for noget at drikke – kaffe, the, vand eller hjemmelavet blommesaft. Og vigtigst af alt: hold orden og skab ro! En rodet arbejdsplads skaber rod og kaos i dit indre.

Hvis du har en kæmpebunke et-eller-andet liggende, så fjern den mens du arbejder videre. Den kan snuppe mere fokus end du selv opdager! Forkæl dig selv med friske blomster, frugt, stearinlys, billeder af dine børn eller noget helt andet… Skab ro – og god arbejdsstemning.

 

5. Giv tid

Så snart du bliver en mester udi planlægningskunsten, får du meget nemmere ved at give dig tid til alt det andet. Når du har streget alle dagens opgaver ud og fik det fra hånden, du gerne ville, så er det meget nemmere at glemme alt om arbejdsdagen og fordybe dig fuldt og helt i børn og familieliv.

Det føles anderledes roligt at sætte sig på gulvet med junior og lege med klodser, når du kan gøre det, uden at føle, at der er noget andet vigtigt du BURDE have gjort.

 

….PS:

Husk at rådene er ment som en hjælp og et værktøj. Du skal ikke straffe dig selv ved at arbejde til midnat, når der er opgaver, du ikke når. Accepter at du ikke blev færdig og brug det til din næste planlægning. Pas på med, at dit arbejdsliv ikke flyder sammen med dit private jeg. Du skal nemlig også overholde aftalerne med din familie om, hvornår de har din fulde opmærksomhed, hvornår du skal med sønnike til fodbold, handle ind, til gymnastik, besøge veninder og alt det andet sjove.

Rigtig god fornøjelse med planlægningen!

4 reaktioner

  1. Nogle meget fine raad som virker, hvis man altsaa ikke lige har et barn eller 2 derhjemme:)
    Min erfaring er, at alt arbejde laves ud fra hvornaar barnet enten kan underholde sig selv, sover eller en bedsteforaelder tager over. Struktur, ro og overholdelse af aftaler hoere “foer barn” tiden til:)

  2. Hej Gitte

    Det har du ret i – guiden er til dem der arbejder hjemmefra mens børnene bliver passet. Derfor er der også lagt særligt vægt på grænsen mellem “at være på arbejde” og være mor og kone/kæreste. Det kan nemlig være en farlig fælde (for nogle) at blande de to roller for meget sammen.
    I mit tilfælde er min søn i dagpleje fra 9-14 og det er så de timer, det gælder om at få allermest ud af, så der er tid til leg og spilopper når han er hentet. Hans energi er sjovt nok ikke brugt sidst på eftermiddagen 🙂
    Arbejder du selv hjemmefra med børn hjemme?
    Mange hilsner
    Mia

  3. Ja, jeg arbejder ca. 20 t om ugen hjemmefra med et barn paa 20 mdr hjemme samtidig med. Det har jeg gjort siden hun var 14 uger og min barsel stoppede (har dog arbejdet fuld tid hjemmefra uden boern 4,5 aar inden vi fik hende).
    Da hun var mindre tog min kaereste en dag om ugen hvor han passede hende og saa arbejdede mere de andre dage eller arbejdede om aftenen, og i oejeblikket tager de 2 bedstemoedre en eftermiddag hver. De opgaver som jeg ikke naar, naar hun sover eller de 2 eftermiddage, bliver gjort om aftenen.

    Jeg er ikke enig i at man skal passe paa med ikke at blande rollerne sammen. Her gaar det hele paa en eller anden maade op i en hoejere enhed, ved at graenserne er lidt flydende og det er det, som goer at vi kan have vores datter derhjemme fuld tid.

    Men det er jo nok forskelligt hvad der virker for forskellige personer:)

  4. Det synes jeg er imponerende at I kan! Og ja, det er bestemt forskelligt hvad der virker for den enkelte familie. Lige så meget som børnene er forskellige 🙂 Jeg troede også jeg skulle have min søn hjemme på fuld tid (dengang uden planer om at arbejde) men han var MEGET socialt anlagt og havde stort behov for kontakt med andre børn. Derfor har han nu korte dagplejedage. Jeg holder derfor også meget på, at når han kommer hjem arbejder jeg ikke – så er jeg sammen med ham. Det jeg primært tænker på, med at rollerne ikke må flyde for meget sammen, er at mange selvstændige ender med at brænde ud, fordi de altid er en lille smule på arbejde. Og så synes jeg for alt i verden, som du også skriver, at børnene skal være beskæftigede på anden vis, når man arbejder. Så man ikke altid skal tjekke mail, besvare opkald, læse artikler eller på anden vis være fraværende…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.