Sådan skaber du en virksomhed med børnene i første række
At være mor med hjemmeunger giver dig en fantastisk følelse af frihed og styrke, som du sikkert aldrig troede muligt. Og har du samtidig en iværksætter i maven, så kan du bruge denne frihed og styrke til at starte din egen selvstændige virksomhed. Vel og mærket uden at skulle forlade matriklen og vigtigst af alt; uden at skulle gå på kompromis med dit behov for at have dine børn tæt på dig i hverdagene.
Hvis du er en af de mødre, der går og pusler med ideen om at starte en eller anden form for virksomhed, samtidig med at dine børn skal komme i første række – ja, så er du ikke alene. Det er der mange andre mødre, der også overvejer. I denne artikel får du 5 tips til, hvad du skal overveje, hvis du drømmer om et liv med børn omkring dig og en selvstændig virksomhed.
Tip 1
Du skal brænde for det
Det allerførste du skal overveje, hvis du drømmer om et liv med egen virksomhed er, at du skal finde noget, som du brænder for. Jeg taler med mange kommende selvstændige kvinder, der gerne vil starte deres egen virksomhed, men bare ikke aner, hvad de vil sælge i virksomheden. Og det er ganske ok at have det sådan i starten. Hvis du har en iværksætter i maven, så er det en god start. Men du skal også have noget, som du brænder for. Du behøver ikke at have en unik ide, men i hvert fald et emne, et felt eller et område, som du er passioneret omkring. Du vil på sigt komme til at tilbringe mange timer på din virksomhed, og det er den vigtigste årsag til, at du skal brænde for det. Derudover vil din begejstring, din passion og din interesse smitte af på dine potentielle kunder, og det er afgørende for din succes som selvstændig.
Tip 2
Du definerer selv din egen succes med virksomheden
Du har sikkert hørt om en masse iværksættere, der på ingen tid bankede en virksomhed på benene og tjente store summer på det. Jeg er sikker på, at de findes disse mennesker. Men jeg er også sikker på, at det ikke har været kønt bag scenen. Utallige søvnløse nætter, mentale op- og nedture og lange arbejdsdage og absolut ingen tid til familielivet. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men disse succeshistorier har også en bagside. I hvert fald hvis tid med familien kommer i første række.
Men du kan sagtens selv definere dit succeskriterium for din virksomhedsdrøm. Det kan være, at dit kriterium for at have en succesfuld virksomhed skal være en indtjening på 4000 kr. om måneden. Eller et andet mål for, hvornår du og din virksomhed er succesfuld. Dit succeskriterium er det, du skal holde fast i. Og altså ikke sammenligne dig med andre selvstændige, der blæser derud af på de sociale medier.
Tip 3
Hvor mange timer om dagen vil du investere?
Det betyder også, at du skal være realistisk i forhold til den tid, som du vil og kan lægge i det. Hvornår er det realistisk, at du kan arbejde på din virksomhed? Når børnene er blevet puttet, og der er ro i huset? Vi er mange, der sidder og arbejder på dette tidspunkt i døgnet. Her er ro og fred til at arbejde med din passion. Det kan også være, at du har børn, der stadig sover til middag. Dette kan give dig lidt tid midt på dagen – men vi ved også godt, at børn aldrig sover til middag, når mor har allermest brug for det. Så pas på med at presse for meget arbejde ind i dette tidsrum.
Ligegyldig hvornår på dagen, du vil arbejde, så skal du selvfølgelig passe på dig selv. Du skal passe på med at lade dit arbejde gå ud over nattesøvnen, fordi du kommer for sent i seng. Når du har børn om benene hele dagen, er det vigtigt, at du er udhvilet. Men måske kan du arbejde 3-4 aftener om ugen og på den måde skabe dig nogle faste tidspunkter, hvor du dedikerer din tid til din virksomhed.
Tip 4
Find nogle ligesindede og skab dig et netværk
At starte egen virksomhed op er en individuel rejse. Ligegyldigt om du er mor eller ej. Men som mor med hjemmeunger og drømmen om egen virksomhed kan det være svært at finde ligesindede i din nærmeste omgangskreds. Heldigvis er de sociale medier, blogs og andre online fora nogle glimrende steder at finde netop de mennesker, som kan hjælpe dig med at skabe dig en virksomhed op.
Tip 5
Du er god nok
Det er du. Basta. Jeg hører ofte kvinder sige, at de og deres spirende virksomhed ikke er interessante nok. At det de har at bidrage med ikke er godt nok. Og det er en skam. Fordi du og jeg og alle andre har noget helt unik at byde på. Hver enkelt webshop, tekstforfatter, grafiker eller anden virksomhedsejer er unik og helt anderledes end de andre på markedet – og derfor er der også plads til dig og din virksomhed. Som Steven Pressfield skriver det i The War of Art: Don’t cheat us of your contribution. Give us what you’ve got.
Spændende klumme – vi har brug for flere iværksættere i Danmark, og det kan være fint at starte i det små.
Men lad os nu være ærlige: Vores system er ikke gearet til deltidsiværksættere, ligesom det ikke er gearet til hjemmeunger. Vi betaler så meget i skat, at det som hovedregel kræver to indtægter at holde en familie kørende.
Har man ambitioner om at passe sine småbørn selv og samtidig drive en mindre selvstændig virksomhed, bør man derfor rejse til et mindre skatteplaget land. I Danmark kan man ikke komme til at tjene “rigtige” penge på denne facon: Begynder det at gå godt, vil børnene ende i institution, fordi det ikke kan betale sig at ansætte folk.
Hej Anne
Du har så meget ret i, at vi har brug for iværksættere i DK. Men nu er denne artikel ikke ment som inspiration til mødre, der gerne vil have en deltidsbeskæftigelse (deltid og fuldtid er i min optik begreber, der hører hjemme i len ønmodtagerverden), men til mødre, der allerede HAR valgt at gå hjemme – eller mødre, der overvejer livet med hjemmeunger. Derfor har de også kigget i budgettet og fundet ud, om det kan lade sig gøre med kun én indkomst i familiebudgettet. Lone Eriksen har skrevet en rigtig god artikel om det at skære ned til kun én indkomst: http://test.hjemme:8888/har-du-rad-til-at-traekke-stikket-ud/. Og jeg er meget enig med hende (og mange af de faste læsere her på hjemmeunger.dk), at det godt kan lade sig gøre. Også i et land som Danmark.
Når det så er sagt, så er det alfa og omega, at når man – hvis man – starter som selvstændig sætter sine priser sådan, at der bliver taget højde for skat (og desuden pension, ferie, sygdom, osv), sådan at man ender med en timeløn, som man kan være bekendt.
Kærlig hilsen Vibeke
Undskyld, Signe – jeg byttede om på dit og Annes navn – svaret nedenunder din kommentar er et svar til dig 🙂 Beklager fejlen.
Jeg tror, at vi kommer til at se endnu flere kvinder bryde ud af deres almindelige lønmodtager-job for selv aktivt at være med til at skabe balancen mellem privat/familieliv og arbejdsliv. Det er et spændende og interessant skifte at være en del af og at følge i helikopter-perspektivet.
Signe, der kommenterer længere oppe, har ret i, at det er svært at få en gennemsnits families økonomi til at hænge sammen, hvis den ene part ikke tjener penge. Og det er svært at komme til at tjene penge nok som iværksætter, hvis man blot arbejder nogle få timer hver uge. Medmindre man har været god til at skabe passiv indkomst (ejendoms-investor er vist det bedste bud på at opnå passiv indkomst, iøvrigt …).
MEN … det er faktisk også muligt at skabe en iværksætter-tilværelse med fokus på moderskabet, hvor børn er i institution. Mit firma kører nu på tredje år. Min søn er snart fire. Han er i børnehave HVER dag. Jeg kører hen på mit kontor HVER dag. Stort set. Men til forskel fra da jeg havde 8-16-job, bliver min søn hentet ca. kl. 15 (afleveret ca. kl. 9). Er jeg ikke færdig med mine opgaver, indhenter jeg det i aftentimerne. For vores familie er det et liv i balance. Hos andre vil det være på en anden måde.
Det vigtigste må være, at alle får sig indrettet på en måde, som passer bedst ind i den individuelle situation.
Hej Monica
Du har ret i , og heldigvis for det, når du skriver, at vi kommer til at se flere kvinder, der finder alternative og mere selvstændige veje i forhold til at finde en måde at skabe balance i familie- og arbejdslivet.
Men lige præcis i dette forum er der rigtig mange kvinder, der allerede HAR valgt at gå hjemme og få privatbudgettet til at køre rundt med kun én indkomst. Der er også mange, der overvejer dette liv og sidder med snuden nede i budgettet lige nu for at skabe en mulighed for at gå hjemme i et eller flere år, mens børnene er små.
Derfor vil muligheden for at starte en virksomhed op også være tilstede, da det ikke skal være familiens halve indtægt, der skal komme fra denne indtægt – men måske udgøre fløden til kaffen, en entre til legoland eller biografturen til mor og far. Til at begynde med. Og hvis det er tilstrækkeligt og et succeskriterium, så for altid. Indtil andre mål sættes.
Og du har ret i, at det selvfølgelig også er muligt at skabe en iværksættertilværelse med moderrollen i centrum, ligesom du har valgt det. Men i denne artikel har jeg skrevet inspirationen til de kvinder, allerede har valgt et liv som hjemmegående (eller er på springet til det) og har taget de økonomiske foranstaltninger i forhold til det kun at have én indtjening. Og med dette udgangspunkt er det også muligt at starte en virksomhed op.
Kærlig hilsen Vibeke
Jeg tvivler også på, hvor mange, der vil have succes med at starte virksomhed, mens de samtidig passer børn hjemme. MEN jeg tvivler nu også på, at det var meningen med Vibekes indlæg.
Til gengæld mener jeg, som Monica, at der er fine muligheder i at skabe sit eget deltidsjob som selvstændig.
Men at forestille sig, at man kan drive virksomhed, mens man passer sine børn (helt selv), dét kan JEG i hvert fald ikke. Dertil har mit barn haft (og har endnu) et alt for lille søvnbehov.
Og forresten tror jeg også på, at det vil være fornuftigt at åbne sig for og koncentrere sig om det at møde et nyt menneske, som man jo gør, når man får et barn, og bare forsøge at være i dén tilstand fuldt ud i et stykke tid. Det er en kunst i sig selv.
Senere ser man måske på verden med nye øjne og har måske samtidig fundet en ny vej i livet at gå ud ad.
Hvad man så har råd til er jo dybest set et spørgsmål om prioriteringer for de fleste danskeres vedkommende. Men det er helt legitimt, hvis man ikke er villig til at nedprioritere økonomi!
Kære Anne
Det hele handler selvfølgelig om, hvordan den enkelte definerer succes. Det behøver ikke at være et kæmpe og velkendt brand. En indtjening på 40.000 kr. om måneden. Og jeg er helt enig med dig i, at det slet slet ikke kan lade sig gøre med børn om benene i hverdagen. Men der er rigtig mange kvinder, der har en passion for et eller andet, og som har overvejet at starte op i det små. Som en hobby og lade det vokse, hvis der er tid og lyst til det.
Og så er jeg 100% enig med dig i, at det lille menneske (eller mennesker), som vi har bragt til verden skal have vores fulde opmærksomhed i det første lange stykke tid. Hvis det stod til mig, så havde vi 2 års barsel i Danmark. Men der kommer også et tidspunkt, hvor børnene bliver større – og hvor det er ok (og måske også tiltrængt) for moderen at have en hobby og noget andet at rive i. Og hvis du går med en iværksætter i maven (ellers er det slet ikke noget), så kunne dette være en mulighed.
Kærlig hilsen Vibeke
Hej igen.
Med ordet “succes” mente jeg faktisk primært det at have en overvejende positiv oplevelse af at starte virksomhed. Jeg tænkte slet ikke i beløb 🙂 tværtimod tænkte jeg, at det modsatte af succes ville være en eller anden stresstilstand, hvor man ikke følte, at man fik gjort nok ved hverken barn eller virksomhed (hvadenten det så er ift. økonomi, tid, ambition etc.)
Men min kommentar var nu også mest for at sige, at jeg ikke troede, som Signe, at du med din artikel anbefalede at starte fuldtidsvirksomhed samtidig med barslen 🙂
Forresten har jeg virksomhed og kan klart anbefale det (det er anne fra mishu studio, der skriver – det kunne du jo ikke vide ;D )
Hej,
er der nogen, der har erfaring med at starte et bed and breakfast? Det er selvfølgelig en lille form for virksomhed – men overskueligt at gå i gang med.
Det har vi talt om, men det er jo også en slags livsstil, men vi tænker, at vi måske kan tjene lidt lommepenge på det (min mand skulle have et alm. arbejde, og jeg skulle primært stå for b&b-delen). Det kræver jo ikke det store at starte et b&b. Det store plus er selvfølgelig, at man kan arbejde hjemmefra. Vi regner med at flytte til Bornholm, og der er jo i hvert fald turister, men vi har ikke studeret markedet endnu for, om vi kan tilbyde noget, som der ikke allerede er en masse af.
Søs
Desværre ikke, men det lyder sørme idyllisk – og så endda på Bornholm. Held og lykke med planerne!
Hej Søs – vi bor på Bornholm (Torbjørn 1 år, min kæreste Søren, vores to katte og jeg selv) Elsker bare denne ø – du er så velkommen. Hmm, har ikke lige undersøgt forholdene omkring bed and breakfast, da vi jo ikke lige har behov for det, men der er vidst flere dejlige steder til salg og til fantastisk lave priser. Idyllisk – ja det er det. Lige nu er vi pænt sneet inde – men hygger os med at skovle sne og ellers være inde ved en dejlig brændeovn.
Jeg er forresten pt. igang med selvstudie som phytoterapeut (læren om og behandling med lægeurter – både ind- og udvortes). Dette foregår om aftenen. Egen virksomhed er allerede i støbefonden, men den kommer nok mere på banen, når uddannelsen er vel overstået til efteråret.
Knus Eliane
Jeg synes det bedste ved Vibekes artikel ovenover, er det med at man selv definerer sin succes.
En succesfuld, selvstændig enmands-virksomhed kan sagtens være en, hvor mor arbejder 2 aftener om ugen og tjener 2800 om måneden.
Det er en rigtig god pointe, synes jeg.
Hej Eliane! Fedt at høre om andre hjemmegående på Bornholm:) Ja nu må vi ses, hvad det bliver til med os, hvornår vi kommer til øen:) Lyder som et spændende studie og planer du har!
Hvor på Bornholm bor I?