
Guide: Styr på legetøjet
Hvor meget legetøj har dine børn? Hvis de minder bare lidt om mine, har de skuffer og skabe fyldt med julegaver, arvegods og dimsedutter fra den oh så kærlige Fætter BR(as).
Men hvor meget legetøj har dine børn brug for? Well, hvis de minder om mine, kan de i virkeligheden klare sig med meget lidt: En kurv med flotte sten, en kasse LEGO og en håndfuld farvede silketørklæder: Det er faktisk det eneste, mine unger for alvor har leget med den sidste uges tid.
Legetøj har tendens til at tage overhånd. Der er alt for meget af det, rodet sammen i alt for mange kasser, i alt for mange værelser. Har du også fået nok? Følg denne guide og få 7 tips til at få skovlen under legetøjssamlingen.
Hvis mængden af legetøj er overskuelig, er det nemmere for dit barn at komme igang med en god leg. Less is more, og fem velsorterede kasser med favoritter kan inspirere langt mere, end et værelse proppet til randen med alverdens legetøj.
1. Hvordan skal det se ud?
Kast et blik ind på børneværelset. Vær ærlig: Var det sådan, du drømte om, det skulle se ud? Kasse efter kasse med slidte biler, gamle Happy Meal figurer i krogene, plastik-legemad, som ingen gider lege med og en billig børneguitar, der mangler en streng?
Da du var gravid, drømte du sikkert om økologisk trælegetøj, håndlavede biler og sirlige skuffer med nystrøget dukketøj. Så fin er virkeligheden ikke (og heldigvis for det), men selvom du må finde dig i plastikrædsler og en lind strøm af nye sager til fødselsdag og jul, kan det stadig lade sig gøre at skabe et simpelt, roligt børneværelse med plads til inspirerende lege.
Hvordan drømmer du om, børneværelset ser ud? Hvilken funktion skal legetøjet have for Jeres børn? Sæt nogle ord på og tag dine ambitioner alvorligt.
2. Farvel, slidte bil
Nu skal du kassere – med hård hånd. Gør det, når barnet sover – eller tag dit større barn med på råd. Ud med alt, der er slidt, itu og har dårlig legeværdi. Bye bye til grimme bamser, ingen leger med, slidte biler, der knap kan køre, og gratis plastik-figurer, I engang har slæbt hjem fra McDonalds. Find en stor affaldssæk frem og kast de dårlige legesager derned uden at blinke. Tro mig, I kommer ikke til at savne dem.
Når du synes, du er færdig, så tag sækken med rundt i huset og prøv at se, om du kan finde 20 ting mere: På puslebordet, i badekaret, bag sofaen og i skoskabet – ubrugelige dimsedutter har det med at gemme sig, men nu skal det være slut med at støde på dem.
3. Giv det videre
Næste trin er at finde det legetøj, der ikke længere har legeværdi for Jeres børn – men som muligvis kan have værdi for andre. Klæd-ud-tøj, der er blevet for småt, fjernstyrede gravkøer, som ingen af børnene bruger, og dukketøj, som ikke passer dukkerne. Beslut sammen med barnet, om I skal give det til venner og bekendte, eller forære det til en genbrugs, hvor andre kan få glæde af det.
4. Lav et legetøjsbibliotek
Nu er tiden kommet til at finde alle de ting, der ikke er i brug i øjeblikket – men som I gerne vil gemme og tage frem igen senere. Det kan være Thomas Tog-skinner, som ingen af børnene interesserer sig for lige nu, men som sandsynligvis kan underholde dem en hel søndag, hvis du tager dem frem en kold novemberdag – eller det kan være babyrangler, din tumling for længst er vokset fra, men som du gerne vil gemme til næste barn.
Pak det ned i kasser og gem det langt væk – på loftet, i soveværelsesskabet, garagen eller kælderen. Så kan du altid hive det frem, hvis I savner det eller har lyst til noget “nyt”.
5. Sorter favoritterne
Nu skulle du gerne stå tilbage med alle favoritterne. Det, der er i brug næsten hver dag, og som er dine børns elskede skatte. Det legetøj, som dine børn virkelig har et forhold til. Som de kender og elsker og leger med igen og igen. Det skal I passe på. Find et system, som gør det nemt at bevare overblikket. Ikeas TROFAST-serie er fantastisk til at holde styr på sagerne – men du kan også bruge forskellige kurve, kasser eller reoler. Hvad som helst, der passer til netop dit barns favoritter.
Tænk på, at det skal være let for børnene at finde det, de leder efter – og stille legetøjet på plads igen. En traditionel bogreol giver fx ikke meget overblik (og dit barn vil sikkert hive alle bøgerne ned i jagten på den Peter Pedal-bog, der skal læses netop nu). Hvis du derimod stiller alle bøgerne oprejst i en stor, aflang kasse, kan barnet “bladre” samlingen igennem uden at hive dem allesammen op. Og når Peter Pedal er færdiglæst, er det nemt at stille den tilbage forrest i kassen.
6. Rutine for oprydning
Lav en rutine for oprydning, så dit barn lærer at tage medansvar for legetøjet. Selv en 1-årig kan opmuntres til at kaste klodserne tilbage i kassen efter brug. Beslut dig for, hvor ofte I skal rydde legetøjet op, og gå foran med et godt eksempel. Undlad at bestikke eller true dit barn til at rydde op, men motiver i stedet barnet ved at tale om, hvor rart det er at passe godt på sine ting, og hvor dejligt det er at kunne finde det, man lige leder efter.
Det kan være en god vane at rydde løbende op gennem dagen – eksempelvis før måltiderne – eller at rydde legetøjet fra een leg (såsom puslespil) væk, før der begyndes på en ny (togskinner). Men det er en fin balancegang: Mange børn nyder at gå frem og tilbage fra leg til leg, og det kan være dejligt for dem at vågne om morgnen og fortsætte lige præcis den leg, de var igang med aftenen før. Find en rutine, der passer til Jeres familie og temperament.
7. Udvid samlingen
Tænk over, hvad du kan udvide legetøjssamlingen med og skriv det på en ønskeliste. Mangler der flere BRIO-skinner, så I kan fylde hele stuen og ikke kun lave et enkelt 8-tal? Eller skal dukken have en potte? Gå gerne efter legetøj, der kan bruges på kryds og tværs i mange forskellige sammenhænge.
Nogle af de største hit herhjemme (foruden det altid aktuelle LEGO) er en kurv med farvede tørklæder (som bruges til klæd-ud-lege, dukketøj, tæpper, huler, sang og musik), en stabel aktivitetsringe (der tages på hovedet, kastes rundt, og køres biler gennem) og en samling trædesten (som bruges til forhindringsbaner, rollelege og meget andet).
Hvad hitter hjemme hos Jer? Og hvordan holder I styr på legesagerne? Del nedenfor


13 kommentarer
Camilla
det system har vi næsten..
dvs flexitrax er på loftet.
udklædnings tøj oven på ungernes tøjskab.
briotogskinner under vores seng..
der er så en frygtelig masser hyldemeter helt oppe under loftet på børnes legeværesle og nogle rumdelere..
så i teorien har ALT legetøj en plads.. og en kasse at være i..
og jeg er diktaor mor og kone og jeg insistere på at lego kommer i lego posen( vi har sådan en stor rundt tæppe med snore i samme princip som de der posepunge) playmobil i playmobil kasserne…ja de har en del der.. osv… det enste der ikke helt er styr på er Emmas.. dukke høløj.. de fylder en del.. når nu værelset kun er 2×3,5meter.. og de deler det, dog sover de ikke derinde… også til sidst er der orden på væreslet og er det let og overskueligt… nej for vi glemte og indføre oprydnings rotiner…. suk… så for det meste ligner det et pulterkammer fuldt af legetøj, også leger de i stuen…
merete
Kan stadig huske dengang vi kun havde 1 kasse med legetøj i hele huset… 🙂 Det er længe siden, og jeg har fundet ud af at man er nødt til at smide ud med hård hånd. Og man er nogle gange nødt til at gøre det når børnene ikke er hjemme – især hvis man har samlere..
Vi har kasser, kurve osv til alt og det fungerer faktisk, men vi har også været nødt til at indse, at alt ikke kan være på værelset samtidig – ikke pga pladsmangel, men ganske enkelt af oprydningshensyn:). Det har været umuligt for dem at rydde op når al slags legetøj ligger mellem hinanden.
Jeg har efterhånden vænnet mig til at sortere og rydde op i sagerne inden fødselsdage og inden jul, simpelthen for at gøre plads til alt det nye 6 børn får i løbet af et år. Meget går jo også i arv – så at sige til næste værelse… Det er også dejligt, når man selv kan have lidt indflydelse på hvad de får, så det giver rigtig meget af bestemt legetøj som de bruger meget i stedet for lidt af altmuligt. Jeg skriver op i løbet af året hvad de siger de ønsker sig, og deler ønskerne ud til giverne (efter en opdatering selvfølgelig – ønsker ændrer sig…)
Men en ting kan vi altså ikke få til at fungere uanset og det pigernes værelse. De er 9 og 10 og elsker at klippe og klistre, male og lave hobbyting og papkasser og skoæsker, der bliver til huse osv. Det fylder utrolig meget, det må ABSOLUT ikke smides ud og lægges væk. Hvad gør I?? Skrivebordet hvor jeg havde tænkt de skulle lave lektier er altid fyldt med papirstumper, lim osv, og når det bliver dem selv for meget begynder hele herligheden at flytte ud på køkkenbordet… Gode råd!?
Jane Thoning Callesen
Kære Merete, lige et tip til Jeres klippe-klistre…Har du overvejet sådan en værktøjskasse med mange forskellige små rum, som de kan bruge? Har set dem i Harald Nyborg. Ellers er mit bedste tip at få dem til at holde sig på et bord af gangen…. Selvom det ser messy ud, føler de sikkert selv, der er totalt styr på det. Lyder herligt!
Mette P
Ja legetøj kommer der hurtigt nok af – man bliver nødt til at sortere ind i mellem, så det er overskueligt. Det med at gemme legetøjet væk i en periode, og tage det frem igen, virker godt. Man skal bare helst have noget opbevaringsplads – vi har haft nogle ting på loftet (pakket godt ind).
Noget har vi givet til genbrugsbutkker og indsamlingsforeninger. Så får det nyt liv andetsteds, det kan jeg godt lide at tænke på. Køber også gerne selv brugt på kræmmermarked osv.
Merete:
Kom til at tænke på, om i evt. kunne have mulighed for at lave nogle opbevaringshylder oppe under loftet – så er det væk fra bordet, men alligevel tilgængeligt…?
Merete
Ja, sidder lige og tænker at det vidst godt kunne fungere med hylder under loftet. Nogengange er det nemlig også problemer med at der uforvarende kommer små pilfingre i deres fine ting og det er ikke godt… Dermed kunne to problemer løses på en gang:-)
Mette P
Dejligt hvis ideen kan bruges:-))
Hos os prøver vi så vidt muligt at minimere at der kommer for meget legetøj ind i huset – nyanskaffelse af legetøj. Men nye legesager kan jo ikke undgåes, og det er jo også vigtig at der kommer nye udfordringer løbende, så jeg tænker meget i, at nyt legetøj gerne må have noget gode sanse/motorik funktioner, samt have en lang lege/ leve-tid, kunne bruges til flere lege osv. Det med at gemme lidt væk, og senere tage frem igen, synes jeg fungere rigtig godt. Så er legetøjet nemlig lidt “nyt” igen – det er da også en slags sparefidus:-)
Merete
Når du nævner legetøj med gode sanse/motorik funktioner, hvad tænker du så på for noget?
Kunne godt tænke mig at vide lidt mere om det og måske få gode ideer til gaver. Måske også legetøj eller lege der kan bruges til fælles leg på tværs af alder. Kunne være rart med lidt input til det. Bliver jo oftest de samme ting og lege. Hos os er det rigtig meget lego. Også duplo. Hele familien kan blive optaget af af bygge byer og togbaner, og det er rigtig sjovt. (Vi har også ret meget af det efterhånden:-)) Ellers er det barbiedukker, alm. dukker, playmobil, huler og udklædningstøj. Også vandfarver, maling og modellervoks hitter, rigtig tit for alle aldre.
Når man så finder legetøj frem, der har været “væk” en tid, kan børnene få en hel dag til at gå uden andet. Rigtig godt at udnytte når man skal have noget fra hånden:-)
HjemmeMorTil4
Med sanse/motorik-funktioner mener jeg legetøj, som kan stimulerer vores 7 sanser – kort fortalt om de 7 sanser:
Syns-høre-lugte-smage-følesansen samt balance/bevægelses-sansen (også kaldet Vestibulær-sansen) og muskel/ledsansen (proprioceptiv sans).
De fleste tænker naturligt over de første 5 nævnte sanser, men måske ikke så meget over de sidste 2.
Vestibulær-sansen sidder i det indre øre, og registrere bevægelser, hovedets stilling ift. tyngdekraften, tempo osv. Har man et barn med øreproblemer kan vestibulær-sansen godt få udfordringer). Muskel- og ledsansen er kroppens bevidsthed om sig selv.
Kombinationen af føle-, balance-, bevægelses- og muskel/led-sansen danner grundlag for, at vi f.eks. kan holde os oprejst imod tyngden og de er hjørnestenene i den motoriske udvikling.
Motorik og sanser er vigtig byggelementer i børn. Det er nødvendigt at træne og bruge alle sanserne. Børn gør det helt af sig selv ved at lege – men skal selvfølgelig have adgangen til “redskaberne”. Deres hjerner er som udgangspunkt “forprogrammeret” til at udvikle sig helt naturligt – i sit eget tempo!
Sandkassen, gynge, trampolin, rutjebane, rebstige mv. er jo altid obligatoriske gode redskaber, men derudover er der også mange andre gode ting man kan bruge i udviklingen.
F.eks har jeg et træpuslespil med små insekter – vi taler om insekterne, hvor de bor (puslespillet er indrettet således at insekterne er placeret i deres rette element), på brikkerne er der magneter, og derfor kan vi “fiske” insekterne med vores fiskestang. Stangen er udformet som et net, fordi det jo er insekter. Dette giver lidt læring ift. insekter, samtidig giver det puslespilseffekten med at lægge brikker på plads, og samtidig giver det en fin motorisk træning med at styre “fiskestangen”. Et kæmpe hit herhjemme iøvrigt!
Vi har nogle aktivitetsringe og ærteposer – disse bruger vi f.eks til at lægge på hovedet, skulderen eller lign. og skal forsøge at balancere med dem…ligeledes bruger vi dem til at snurre på gulvet, og vi kaster med dem og forsøger at ramme en balje.
Vi synger gerne med rasleæg, og vi leger og kaster og triller med sansebolde (bolde som har ujævn overflade og kan stimulere følesansen….de hopper dog mindst lige så godt og måske faktisk bedre end de alm. plastiksbolde)…
Helt almindelig gå-på-line-leg laver vi, og når det skal være mere avanceret så bruger vi balancekugler (ligesom at gå på lidt større sten).
Til mundmotorikken bruger vi sugerører, vi kan puste i vandglas og puste efter en bordtennisbold eller fjer.
Vi har også en magnetlabyrint, hvor man med en pind kan kører kugler rundt gennem små stier – vi har et som også har tælle-funktioner, så man kan tælle kugler og lægge det rigtige antal ved det rigtige tal. Den er f.eks god både til små, fordi der ikke rigtig at nogle løse dele, men også til de større, som er parat til at tælle.
Til lege med vand bruger vi 1 stk. havfrue, flere kopper, spande, små både, sandmølle osv – hvis man har råd til det er en vandbane en rigtig sjov og lærerig ide (altså en konstrueret bane, hvor både osv. kan sejle rundt, op og ned osv)…
Der findes nogle supergode tumle-redskaber, men de er monster-dyre, så der må vores far altså træde til og være tumleelefant:-)
Pointen er bare, at når jeg køber legetøjet, så skal det helst have flere funktioner eller “langsigtede” funktioner. Jeg tænker over, hvilke sanser legetøj stimulere og prøver gerne at finde legetøj, som kan stimulere mere end blot 1 sans. Eller om vi måske “mangler” noget godt legetøj ift. bestemte sanser.
Iøvrigt er lego og duplo et fremragende legetøj, fordi det i den grad træner finmotorikken, samtidig med at det giver plads til fantasi og bred leg. Ligeledes med tog-banerne, som man jo kan bygge igen og igen…. helt fantalastisk!
Vi laver også meget kreativt – vi maler f.eks sten eller tommetoiletruller (ved at bukke dem i toppen, bliver de til ugler, katte, mus ovs.). Modellervoks er også supergodt, og ikke så svært selv at lave. Hvis man ikke noget, som er for besværligt en dag, så kan man også lave en lille pose med hårde bønner (det er spændende at røre ved).
Altså jeg kunne jo blive ved…sorry…:-) men jeg synes altså bare, at det er så spændende!
Merete
Jane, yes, en værktøjskasse med mange rum til alle de blyanter, limstifter og glimmerting osv vil lige være sagen! Nu har de det hele i bøtter og æsker og kurve på hylder, og skal vi ikke bare sige, at de stort set kun ligger på plads når jeg har ryddet op… Og ja, de ved som regel godt hvor tingene er – i hvert fald indtil en vis grænse :-). Tror lige det ville være noget de kunne se logikken i. For i bund og grund er det nok sådan at hvis ikke det giver mening at lægge tingene på plads, så lægger man ikke tingene på plads… Så kan loftshylderne bruges til kreationerne:-) og kassen lukkes i og stilles til side. Hvis så det bare var skrivebordet, men som regel er det jo også senge og gulv, der er i brug. Tror bestemt at det her er brugbart – tak:-)
Merete
Jamen jeg bliver bare helt revet med, hjemmemor til4! Blev bare så inspireret af tanken om at tænke i sanser når man køber legetøj. Selvom jeg jo kan se at mange af de ting de har og leger med stimulerer de forskellige sanser, så synes jeg bare at dit indlæg lige løfter legen et niveau højere – hvis du forstår.
Ang mundmotorik kan jeg huske talepædagogen nævnte det at puste i sugerør efter en fjer var en god ide. Er efterfølgene gået lidt i glemmebogen, men legen er jo sjov, og måske kan vi forebygge lidt med den slags ting.
De kreative lege synes jeg fylder meget her i huset, og det er også dejligt, men måske bliver det let at man overser lidt de andre lege som kan styrke motorik på andre måder. Man går jo let til det man har lyst til og er god til, og der hvor det så måske halter lidt, får man ikke gjort så meget. Vil bare sige at jeg føler mig utrolig inspireret og har lyst til at prøve de forskellige ting af – særlig bold og balancelege.
HjemmeMorTil4
Merete – det er super dejligt, at du kan bruge mit (meget lange) indlæg. Jeg var ærligt talt lidt bekymret, om det måske var lidt i overkanten, men det lyder heldigvis til, at du kan bruge informationerne. Det er jeg altså virkelig glad for at høre.
Og ja – det med at legen kommer et niveau højere – det er jeg meget enig i. Meget godt beskrevet:-)…… Mange ting gør man ubevidst og rigtig, men som du rigtig nok skriver, så vil man nok altid søge hen i de lege, hvor man har lidt “komfort-zone”. Det er jo naturligt, men det kan også være en ulempe, hvis man er den primærer udviklingsperson for sine hjemmeunger.
Hvis du vil vide mere omkring emnet, så er der meget information at hente på internettet, flere gode bøger på biblioteket. Der findes en masse bøger om både grundmotorik, sansemotorik, bevægelses/balance osv., men også om det som hedder sanseintegration (det er f.eks interessant mht.for tidligt fødte eller sensitive/følsomme børn). Og der findes på internettet også mange gode legetøjsbutikker, som har noget rigtig godt legetøj – indimellem kan man være heldige at få det på tilbud. Prøv at starte med at tjekke alle de gode ting, som er på f.eks. http://www.legeakademiet.dk til at starte med. Der kan man hente inspiration, og evt. selv finde på at “opfinde”. Eller måske få det brugt!
Merete
HjemmemorTil4, lige præcis det at man er den primære udviklingsperson og også observatør så at sige, gør at det her jo egentlig er vigtigt. Viden om motorik og stimulation af de forskellige sanser er jo en kæmpe fordel, så man kan blive opmærksom på områder, hvor der måske ville have været sat ind fra pædagoger, hvis børnene havde været i institution. Som forældre tænker man måske ikke så meget på den slags, for børn er jo forskellige og søskende har deres styrker på hver deres områder osv. Man kan fuldstændig overse ting som andre måske ville se. Føler, at netop dette kan være en af ulemperne ved at være hjemmemor, der er ikke så mange at rådgive sig med, men netop derfor er viden og information af den slags jo godt. Nåja, håber ikke det lyder alt for negativt, vi har jo i høj grad mulighed for information og hjælp, så det skal selvfølgelig ikke afholde nogen fra at springe ud i den skønne stilling som hjemmemor:-)
Jane Thoning Callesen
Hjemmemortil4: Hvis du har mod på at skrive et indlæg til hjemmeunger.dk om legetøj og sansemotorik må du meget gerne kontakte mig – det virker som om, du har en fantastisk viden om det. Det er spændende at læse om, synes jeg.