Med en madplan slipper du for at stresse over, hvad I skal have at spise. Du sparer tid om eftermiddagen, fordi ingredienserne allerede er i køleskabet. Og madbudgettet er langt kønnere at kigge på, når måltiderne planlægges en uge frem ad gangen.
Men hvordan griber man det an, hvis man er typen, der plejer at trives bedst med spontane mad-beslutninger? Her kommer 9 gode råd til dig, der gerne vil blive ekspert i madplaner.
1. Find fordelene
Måske tænker du, at det er spild af tid at sætte dig ned og lægge en plan for ugens måltider. I bliver jo alligevel mætte hver dag, og alting behøver ikke være så struktureret.
Well, sandt nok – men hvis I gerne vil spare penge, er madplaner et sindssygt godt sted at starte. Der er nemlig mange kroner at hente på at planlægge måltiderne. Hvis I har en plan, kan du være sikker på, at I kun køber det, I rent faktisk skal bruge – og at I får brugt det, der er i skabene.
Fristelsen til at ringe efter fastfood er meget lille, når der er nem mad på planen hver dag. Og du behøver ikke stresse rundt i køkkenet efter Pamas minutris kl. 17 (medmindre I altså har planlagt en nem omgang risengrød). Med andre ord: Madplaner er himlen for en hjemmegående mor (eller far!).
2. Hold det simpelt
Det kan være, du har afskrevet madplaner for længe siden, fordi du tænker, det er noget med at lave komplicerede thailandske fiskefrikadeller den ene dag og koge bouillabaisse med rødfisk og havkat den næste dag. Noget med endelig at læse de kogebøger, I har liggende og skabe 7 fantastiske måltider hver eneste uge.
Faktisk er hemmeligheden bag de bedste madplaner, at de er simple. De kan sagtens indeholde spejlæg, risengrød og æggekage. For slet ikke at tale om rester, supper og tøm-køleskabs-dage.
Madplaner er ikke (nødvendigvis) et skridt i retningen af nye, komplicerede opskrifter i dit køkken. Det er blot en oversigt over, hvad du har tænkt dig, I skal have at spise den kommende uge.
3. Tænk nemt og hurtigt
Selvom du er hjemme hele dagen, er det ikke sikkert, du har lyst til at bruge oceaner af timer i køkkenet. Madplanen kan derfor med fordel indeholde hverdagsretter, du nemt og hurtigt kan lave med et barn på armen.
En stegeso kan være en fantastisk hjælp. Fyld grøntsager i bunden, læg et stykke kød eller kylling ovenpå, drys rundhåndet med krydderier, hæld lidt vand i bunden, og smæk den i ovnen sidst på eftermiddagen. Den passer sig selv, og det føles næsten som at have en kogekone ansat.
Gør det eventuelt til en vane at lave dobbeltportion af Jeres aftensmad i weekenden, og frys halvdelen ned – så er der nem aftensmad til et par dage i ugerne, der kommer. Alle former for gryderetter, supper og kødsaucer er supervelegnede til at fryse.
Min faster sagde engang til mig: Når du får børn, må du aldrig lave kødsovs af mindre end to kilo fars. Og faktisk har hun ret: Det tager ikke meget ekstra tid at lave en større portion. Men det gør en verden til forskel de dage, hvor du ikke skal gøre andet end at varme retten op. Prøv det!
4. Roter dine menuer
At lave madplaner betyder ikke, at du skal lave 52 forskellige ugeplaner til året, der kommer.
Hver sæson har sine favoritter og gode råvarer, og hvis du tager højde for det, kan du nøjes med at lave 3-4 madplaner til hver årstid og sætte dem i rotation.
Lav en indkøbsliste, der passer specifikt til hver enkelt madplan – og sæt også den i rotation. Eventuelt kan du shoppe online og få dine varer leveret automatisk på en valgfri ugedag. Så bliver det ikke lettere.
Og bare rolig: Din familie har helt sikkert ikke noget imod, at deres livretter kommer fast på bordet med jævne mellemrum. Tværtimod.
5. Udnyt Jeres rutiner
Går I til dans hver tirsdag? Eller arbejder far længe hver torsdag?
Tag højde for Jeres faste aftenrutiner, når du lægger madplanen, og sæt nemme retter på menuen de dage, hvor du ved, I har ekstra meget at se til.
Du kan eventuelt beslutte, at hver mandag er suppe-dag, tirsdag stegeso-dag, onsdag reste-dag, torsdag rugbrøds-dag og fredag fiske-dag. Eller suppler måske med en fast grød-dag, fryser-dag eller fjerkræs-dag…
Sidste vinter fik vi grøntsagssuppe hver mandag, fordi vi skulle til familiegymnastik fra kl. 17-18 – og suppe var nemt at forberede om dagen og genopvarme, når vi kom hjem. Og hver fredag fik vi hjemmelavede burgere, fordi…. – Ja bare fordi!
6. Hold dig på forkant
Det giver bonus, hvis du tager højde for, hvordan I kan udnytte ingredienserne fra dag til dag.
Steger du en hel kylling i en stegeso om søndagen, kan I få tarteletter, kyllingesuppe, hønsefrikasse eller club sandwiches de kommende dage. En stor portion kødsauce kan bruges som base til chili con carne, madpandekager, tacos eller pizza. Og dampet broccoli kan serveres au natural den ene dag og bruges i en tærte den næste dag.
På den måde er du altid på forkant.
7. Overvej de andre måltider
Når du har helt tjek på aftensmaden, får du måske lyst til at planlægge de andre måltider også. Det kan være, Jeres morgenmad skal være en rotationsordning af havregrød, omelet, pandekager og boller. Eller at du beslutter dig for, I skal have risengrød til frokost hver tirsdag og fiskepålæg mandag og torsdag. Mulighederne er mange. Du behøver ikke planlægge alle måltider i detaljer – men hvis du har lyst, kan det være, du oplever, at det frigør energi og overskud.
8. Hent inspiration online
Hvis du føler dig på bar bund, er der masser af steder på nettet, hvor du kan hente inspiration til Jeres madplaner.
På TV2’s hjemmeside kan du tilmelde dig nyhedsbrevet fra Go Kur, og hver fredag få tilsendt en madplan, der er sat sammen af ernæringsekspert Christian Bitz.
Magasinet Vores Børn tilbyder gratis madplaner med børnevenlige retter og tilhørende indkøbslister, og på madopskrifter.nu kan du sammensætte Jeres helt egne madplaner ved at mikse forskellige kategorier og opskrifter.
9. Præsenter den pænt
Når du nu har gjort dig umage for at lave en madplan, kan du lige så godt præsentere den pænt.
Skriv den på en tavle i køkkenet, print den ud og hæng den på køleskabet, eller stil den på bordet i en menu-holder: Så kan resten af familien se, hvad der venter dem – og du kan læne dig tilbage og nyde synet, hver gang du tænker på den stress, der tidligere var forbundet med at lave aftensmad.
Det er da en spændende artikel med mange gode råd. Den er meget konkret og brugbar, og efter min mening en god inspirationskilde. Jeg har egentlig aldrig rigtig gået op i madplaner osv, men det er jeg begyndt på her på det seneste. Jeg er overrasket over, hvor meget tid jeg faktisk kan spare blot ved at planlægge mig ud af det. For ikke at tale om de penge, der er at spare. Tak for en god artikel. Jeg håber, at jeg bliver en “ørn” til de madplaner, for det er da det bedste man kan gøre for sig selv i hverdagstrummerummen.
Mange gode tips, Jane! Jeg kan godt se, at man kan gøre meget mere ud af det, end jeg gør. Og tiden er godt givet ud! Jeg må i gang 🙂 Tak for god inspiration!
Jeg synes det er lidt i perioder, at jeg er god til at få det gjort. Jeg elsker, når det kører – det er en kæmpe hjælp! – men alligevel er der mange uger i løbet af året, hvor jeg ikke følger mine egne råd….. 🙂 Dumt nok! Men lige nu er vi inde i en god stime 🙂
Jeg laver også madplaner. Og så har jeg en basisindkøbsliste med alt det vi skal have hver uge – mælk, havregryn osv. Når jeg så har lavet madplanen, så skriver jeg blot de ekstra ting på basisindkøbslisten som skal til for at lave retterne på madplanen. Indkøbslisten ligger på min computer og er sorteret i varegrupper – dåser, mejeri, pålæg, rengøring osv… Så er der mere overskueligt for mig i supermarkedet (hvor jeg tit har tre børn med :-))
Som jeg før har skrevet, laver jeg også meget strukturede madplaner og vi følger dem nøje, det er det nemmeste at man om morgenen kigger på madplanen og tager så kød op fra fryserne efter den. Nemt 🙂 Så behøver jeg ikke tænke mere på aftenmad før over middag.
Go ide den med at sorterer i varegrupper når man handler ind, den vil jeg benytte mig af fremover.
Jeg mangler nogle gange nye spændende opskrifter til hverdagsmad, og tænkte om vi kunne dele hinandens bedste hverdags opskrifter her 🙂
Min er hj. lavet Lasagne.
Der skal bruges :
Lasagne plader (friske er bedst)
Mornay sauce
500-800 g Oksefars
lidt olie
100 g bacon
2 store løg
2 store gulerødder
2 bladselleristilke
3 knuste fed hvidløg
1 dåse flåede tomater
2 små dåser konc. tomat
5-7 dl oksebouillon
salt og peder
Grøntsagerne snittes fint.
Oksekødet brunes i olie
Det hele blandes og småsimre i 15 min, og fordeles skiftevis med lasagnepladerne i et iltfast fad og tilsidst tilsættes mornay saucen ovenpå.
30 min på 200 g i ovnen og derefter hviletid på 10 min.
Bon appetit 🙂
Åh for en lækker opskrift. Har netop haft stor lyst til lasagne de sidste par dage. Denne må prøves. TAK
Vi bruger også madplaner..har en sort tavle til at hænge hvor vi skriver vores ønsker til aftensmad og børnene skriver tit flittigt på og er det nemmere at gå til og noget de også gerne vil have
Jeg laver madplaner til 1 måned af gangen og det er så dejlig afstressende ikke at skulle tænke over hvad vi skal have hver dag
Jeg er misundelig paa Jer, som faar det gjort. Vi snakker ofte om at goere det, baade pga. oekonomien og for at lette hverdagen, men jeg synes det er svaert at faa startet. Men maaske det er tiden… vinteren er jo perfekt til at lave supper, gryderetter og ovnmad – mad som kan spises 2 dage i traek… saa skal jeg ikke finde paa saa mange retter:)
Jeg synes også, madplaner er en kæmpe hjælp! Desværre er det mest i de perioder, jeg har meget overskud, at jeg får det gjort…
Men jeg plejer at tage udgangspunkt i, hvilke grøntsager og andre varer vi har i køleskabet i forvejen, og så ser jeg på min egen opskriftshjemmeside http://www.mara-sign.dk/wiinberg/nammenam/ hvilke retter jeg kan lave med færrest nye indkøb. På den måde ligger der ikke noget og bliver glemt og for gammelt. Så planlægger jeg ca. 4 middage, for der skal også være nogle “spontan-dage”. Vi benytter os ofte af Nemlig.dk til dagligvarer, det sparer meget tid – og impulskøb 😉
Sikke en skøn madblog, du har Katrine. Har lige siddet og bladret rundt derinde, tror bestemt vi skal have avocado-smoothie her i eftermiddag. Jeg er også stor fan af netshopping til dagligvarer. Vi har fået alt leveret fra Irmatorvet siden forrige sommer, og jeg elsker det.
Hej Jane, hvorfor lige irmatorvet? Jeg vil også prøve det snart – at købe ind over nettet til en uge. Tror jeg vil spare en del i forhold til impulskøb. Er der nogen der har gode erfaringer/eller dårlige med netsupermarkeder?
Vi prøvede bare Irmatorvet som det første, og har været så tilfredse, at vi er fortsat med det lige siden. De leverer to gange om ugen, har ofte rigtig gode tilbud på økologiske varer, deres netshop er overskuelig (man kan lave indkøbslister derinde), de pakker varene rigtig fint ned, de glemmer aldrig at sende noget med, og vigtigst af alt: Deres frugt og grønt er simpelhen så lækkert og frisk hver gang. Kan VARMT anbefale dem. Jeg elsker at sidde med fødderne oppe i sofaen mandag aften og handle ind til den kommende uge på 15 minutter – i nattøj. Det sparer så meget energi i hverdagen, og faktisk er vores madbudget blevet mindre – nok fordi alle indkøb er planlagte efter en madplan, og der ikke ryger så meget impuls i kurven længere.
Vi bruger meget rema1000 og da vi handlede der hver uge har jeg nu fået lavet den aftale med ham selv at jeg sender indkøbssedlen hver onsdag til ham og så finder de varerne og pakker det og manden kan køre over at hente det om torsdagen og bare betale…hjælper ham en del da han står for at handle ind efter job…så skal han bare selv lige løvbjerg og netto hvis der er noget der vi skal have
Vi sejler en del og i sommers var vi afsted i vores båd i 1 måned. Som eksperiment havde jeg købt ind til hele turen da det er et bøvl at slæbe mad til i tasker og poser når vi er 6 i familien. Det kunne faktisk godt lade sig gøre da vi har køl og frys ombord og vi havde købt UHT-mælk. Vi supplerede op med ost og jeg bagte brød hver anden dag. Når vi er på land handler jeg ind en gang om ugen efter en fast indkøbseddel hvor jeg skifter rundt på frugt, grønt og kød alt efter hva vi har lyst til med bruger mængden af de forskellige maddgrupper som rettesnor.
Fornyelig var vi hjemme hos en langturs sejler familie og hun fortalte at efter de var kommet hjem havde hun fortsat rutinen med at købe stort ind en gang om måneden og så bare supplerere op med de friske varer hver ugen. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve af for i dagtimerne har jeg kun min cykel til rådighed og det ville gøre tingene noget nemmere her.
Nød lærer nøgen kvinde at spinde, siger et ordsprog, og her hos os er tiden blevet mere knap efter at jeg er startet på at læse igen/videre uddanne mig, derfor er vi begyndt at lave madplaner til 14 dage af gangen, og så handle ind hver 14 dag, Så er det kun mælk, frugt/grøntsager vi skal bruge i løbet at de 14 dage imellem, det sparer en del i husholdningspungen og på tiden, som så kan bruges på det jeg gerne vil når jeg er hjemme, nemlig børnene 🙂
Min mand og jeg bruger en indkøbsapp, som hedder Out of milk. Her kan man sortere indkøbene i grupper såsom grønt, køl, kød. Lige som man har lyst til. Og vi kan begge se og tilføje ting til indkøbslisten.. Og så kan man se hvad man tidligere har tilføjet/købt så det er hurtigt at tilføje det igen næste uge 🙂 Den kan endvidere ses/redigeres via internettet/din pc så du kan hurtigt tilføje ting til indkøbslisten samtidigt med at du sidder foran computeren og laver madplan, hvorefter du kan se din indkøbsliste på telefonen når du er ude og handle.
Det lyder rigtig smart, den vil jeg lige se nærmere på – tak for tippet!