Hjemmeunger

Maj Wismann om sexlyst

Indeholder reklamelinks

Daler din sexlyst i løbet af dagen, synkront med hvor mange gange børnene hiver og flår i dig?

Let’s face it: Det er sindssygt hårdt arbejde at være hjemmegående mor. Du er ‘på’ hele døgnet, står (næsten) altid til rådighed, og har sjældent tid til at forkæle dig selv.

Og når ungerne endelig sover, er der måske ikke meget energi tilovers til lagengymnastik.

Hvis du har det sådan, er du ikke alene. Sexolog, Maj Wismann, oplever ofte kvinder, som mister lysten til hanky-panky, når børnene overtager hverdagen. Der tales om sex alle vegne, men hvad gør man egentlig, hvis man bare ikke har lyst?

Maj har en online workshop specifikt til kvinder, der ønsker at tage kontrol over deres sexlyst – og jeg har i den forbindelse interviewet hende og bedt hende svare på fire ømme spørgsmål om den intime gejst:

Hvor almindeligt er det at miste sexlysten i løbet af et langt parforhold?

– Det er meget mere almindeligt, end de fleste mennesker går og tror. Jeg vil faktisk sige, at det ville være unormalt at gå igennem hele livet uden at opleve, at ens sexlyst i en eller flere perioder var påvirket i den ene eller anden retning.

Hvad gør man, hvis den ene part har det fint med sjælden sex – og den anden part drømmer om meget mere?

Jeg har faktisk aldrig oplevet, at den ene part har det “fint” med at have sjældent sex. Når man siger sådan (hvilket jeg tit har oplevet nogle har sagt), har det altid dækket over noget andet. F.eks. at det er noget fysisk, en hormonel ubalance, en ubalance i hjernens signalstoffer, at man får medicin, der påvirker lysten eller de mere psykiske årsager: At man synes sexen er kedelig, dårlig, at man ikke nyder det, at man ikke orker det, at man er for træt, at man ikke længere tænder på sin partner osv.

– I øvrigt har man det sjældent “fint” med at have sjældent sex, hvis ens partner gerne vil have mere sex – for det giver gnidninger i parforholdet og konflikter og følelsesmæssig distance, og man godt ved, at man ikke har en glad partner.

– Der er altid en eller flere ganske logiske årsager til, at man ikke rigtig gider sex, eller det ikke siger en så meget – vi er seksuelle væsner fra naturens side af. Så er den meget lav eller helt væk – så er der et eller andet på spil, og så må man i gang med detektiv arbejdet.

Hvor meget arbejde skal der egentlig til, for at sexlysten – og sexlivet – fungerer optimalt igen?

– Ofte, alt alt alt for ofte, handler det om forventninger, myter og forkert viden om sexlyst og sexdrive, og når først den basisviden om sexlyst er på plads, så går det stærkt. Hvis man gerne vil have sin sexlyst tilbage, og er villig til at lægge en indsats, så er 3-5 uger en ganske normal tidshorisont, hvor man kan forvente at mærke ændringer i en positiv retning.

Hvad er dine tre bedste råd til at få mere lyst i hverdagene?

– For det første: Overvej, hvad det er der i dit parforhold giver dig mere lyst – hvilken adfærd har din partner der tænder din lyst eller slukker din lyst.

– Dernæst: Sæt rammerne – hvis man f.eks. går i seng på forskellige tidspunkter er der ret stor sandsynlighed for nul sex – så handler det ikke om lyst, men om rammerne man sætter. En japansk undersøgelse viser faktisk at par, der har tv i soveværelset har 80% mindre sex end par der ikke har tv i soveværelset – tyg lige på den!

– Og husk: Hvis du går og er småtræt hele tiden påvirker det meget din sexlyst, meget, meget mere end du tror, og de fleste danskere får alt for lidt søvn. Så det er faktisk et nemt sted at sætte ind.

Maj Wismann
Indlægget er skrevet af sexolog, Maj Wismann.

Prøv også Majs online workshop “Få sexlysten tilbage – og behold den for livet”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.