Går du og overvejer, om hjemmelivet er noget for dig? Det er en stor beslutning at vinke farvel til chefen.
Den almindelige barselsorlov er tidsbegrænset (og det forventes af dig, at du tager den).
Men yderligere fravalg af arbejde til fordel for familieliv er ikke så almindeligt i Danmark. Her er 9 svar på nogle af de spørgsmål, du måske tumler med lige nu.
1. Er hjemmelivet noget for mig?
Det kan kun du vide. Motivationen for at gå hjemme er forskellig fra person til person. Føler du, vuggestuelivet er for hårdt for din tumling? Vil du gerne have mere ro i hverdagen? Prøv at sætte ord på, hvad du forventer at få ud af din beslutning. Hvad er det helt konkret, du gerne vil opnå?
Der er mange måder at strikke et familieliv sammen på. At være hjemmegående i en periode er blot een mulighed. Du kan også arbejde deltid, freelance eller hjemmefra. Og hvis du ikke føler, institutionslivet er det rigtige for dine børn, kan de måske blive passet af familiemedlemmer, en ung pige i huset – eller af begge forældre på skift, hvis det passer ind i Jeres arbejdstider.
Tænk over hvad det er, du søger – og undersøg alle mulighederne for, hvordan I kan opnå det.
2. Hvad skal jeg få tiden til at gå med?
Når man er på barsel kan tiden føles lang: Endeløse dage, hvor man ikke laver andet end at skifte bleer, made og trille rundt med barnevognen i ensomhed. Det er heldigvis helt anderledes at gå hjemme med et større barn. Større børn kræver mere, snakker mere, leger mere og er nemme at inddrage i dagens aktiviteter. De fleste erfarne hjemmegående mødre vil svare, at tiden flyver afsted med børn i huset.
3. Har vi overhovedet råd til det?
Hvis en af Jer vinker farvel til arbejdet, vil I selvfølgelig have færre penge mellem hænderne end ellers. Det kommer til at kunne mærkes. Men hvis I regner på det, bliver budgettet måske ikke helt skævt alligevel? I sparer jo institutionsudgifterne, transporten til dit arbejde og meget andet.
Mange kommuner giver tilskud til pasning af barn i eget hjem, og den ikke-arbejdende part kan overføre sit personfradrag til den anden. Læs mere om de økonomiske overvejelser her. Og husk at det kun er en kort periode af livet, I har små børn – der skal nok blive tid til at booste opsparingen senere.
4. Kommer jeg ikke til at kede mig?
Der vil være dage, hvor du savner voksent selskab og faglige input. Du kan ikke få det hele. Selvom det er givende at være sammen med sine børn, kan det også være trættende at læse de samme børnebøger igen og igen og altid være den, der er “på”. Men som hjemmemor (eller far) er du jo din egen chef – det er dig, der bestemmer dagens program. Så de fleste dage vil det være op til dig selv, hvor meget du keder dig. Nogle hjemmemødre trives med et aktivt program af legeaftaler, udflugter og faste aktiviteter. Andre er mere casual og go-with-the-flow-agtige – og trives med hjemmets, rolige puls.
Men hjemmelivet er ikke for alle. Du må gøre op med dig selv, om du foretrækker en pulserende arbejdsdag, eller om du kan trives med en rolig, nærværende rytme i hjemmet.
5. Hvad med mit eget behov for voksenkontakt?
Selvom det er fantastisk at være sammen med sine børn, kan de ikke udfordre dig intellektuelt eller bruges som ligeværdige samtalepartnere. Du har brug for at være sammen med andre voksne – det er med til at lade dig op og give dig overskud. Heldigvis har dit barn også brug for at se andre mennesker end dig.
Lav aftaler med andre forældre og børn, hvor I kan mødes, drikke kaffe, lege og udveksle erfaringer. Det er guld værd. Mange kirker tilbyder legestuer, hvor voksne og børn kan komme og hygge sammen om formiddagen. Søg efter dem her på hjemmeunger eller spørg din sundhedsplejerske, om hun kender nogle i Jeres område.
6. Kan jeg overhovedet stimulere mit barn?
Det korte svar er JA. Det kan du sagtens. Små børn trives fint med at tulle rundt i dine fodspor – uanset om du laver mad, skal på posthuset, cykler en tur i skoven eller sidder og strikker. Inddrag dit barn i dine daglige aktiviteter, og lad hverdagens små mirakler stråle.
Det er stimulerende for et lille barn at se skraldebilen tømme Jeres skraldespand, at høre fuglene pippe i haven, at hjælpe dig med at vaske op i køkkenet. Tegn, mal, bag, læs historier og byg huler i stuen. Og gå ud og nyd naturen omkring Jer. Du skal ikke gøre det samme, som vuggestuen gør. Du tilbyder noget andet, og det er godt nok.
Større børn i børnehavealderen kræver lidt mere af dig. De har et større socialt behov, som bl.a. kan imødekommes med besøg af legekammerater. De stiller spørgsmål, er underfundige og nysgerrige – lad deres interesser være inspiration for Jeres fælles aktiviteter.
Er Jeres 4-årige interesseret i dinosaurer, kan I låne bøger om dem på biblioteket, øve Jer i at tegne dem, lege arkæologer i sandkassen, tage en tur på Experimentarium, snakke om hvilke bogstaver, de starter med, lære at kende forskel på kødædere og planteædere, snakke om skeletter, anatomi og geologi og meget, meget andet. Lige indtil interessen afløses af en ny – og så er det måske brandbiler eller fugle, I skal fylde dagene ud med.
Dit barn vil få en anden opvækst sammen med dig, end det ville få i en institution. Du kan ikke erstatte 20 legekammerater og et pædagogisk program. Men du kan så meget andet: Give kærlighed og nærvær. Stol på at det er nok.
7. Hvad med det huslige arbejde?
Når du går hjemme, har du selvfølgelig bedre mulighed for at gøre rent, vaske tøj og lave mad, end hvis du sad på en arbejdsplads. Men forbered dig på, at du konstant bliver afbrudt, og at det ikke er sikkert, dine huslige planer bliver ført ud i livet. Du er hjemme for at hygge dig med dine børn – det er det primære. Fingermaling, sang og højtlæsning er langt vigtigere end jagt på nullermænd.
Lav eventuelt nogle rutiner for, hvordan du sammen med børnene kan lave lidt hver dag: Sæt en vask over om morgenen og ryd løbende op. Hvis du bruger 15 minutter på rengøring om dagen, kan du komme gennem hele huset på en uge.
Husk også at afstemme forventningerne med din partner – fordelingen af huslige pligter er udgangspunkt for mange skænderier, og det ændrer sig ikke, fordi du er hjemme. Find en ordning I begge trives med.
8. Hvilke konsekvenser vil det få for min karriere?
Hvis du vinker på gensyn til arbejdsmarkedet, kan det føles som om, du hopper af et hurtigtkørende tog – uden at vide, om du nogensinde kan hoppe på igen, og i så fald på hvilken station. Det er ikke omkostningsfrit at vælge hjemmelivet til – uanset om du vil gå hjemme i en periode på seks måneder eller fem år vil det sandsynligvis få konsekvenser i forhold til din karriere. Men hvad er det værste, der kan ske? At du mister din position? At din løn stagnerer? At du skal starte et andet sted, når du engang er klar igen? Hvis du sætter navn på din frygt bliver den mere konkret og lettere at forholde sig til.
Og du behøver jo ikke gå helt i stå, bare fordi du tager en pause fra arbejdslivet. Du kan stadig holde dig fagligt opdateret, holde kontakt med dit netværk og på den måde gøre det lettere for dig selv, den dag du beslutter at vende tilbage.
9. Hvad vil omgivelserne sige?
Du vil uden tvivl møde stærke reaktioner og undren hos andre, hvis du vælger at sætte dit arbejdsliv på pause i en periode. Hvorfor vil du dog det? Er det ikke synd for Jeres barn? Kommer du ikke til at kede dig? Mange kommentarer vil være ubetænksomme. Husk at valget er Jeres – og kun Jeres. Find inspiration og støtte hos andre og stol på, I træffer det rigtige valg for Jeres familie.
0 kommentarer