Struktur & rutiner

10 tips til struktur på din dag

10 gode råd til at få struktur på sin dag

En af dine vigtigste udfordringer som stay-at-home-forælder er at skabe en struktur for dagligdagen, som både store og små trives med.

Det er dig, der er leder af hjemmet ( i hvert fald i dagtimerne) – og du har ansvaret for at beslutte, hvad I skal lave morgen, formiddag, middag og eftermiddag. Om I skal på udflugt, have legekammerater på besøg, gøre rent eller bare tulle rundt derhjemme – og hvornår I skal spise og hvile Jer.

Det er næsten lige meget, hvad du beslutter – bare du beslutter noget. For hvis du har en plan for, hvad der skal ske, vil du hele tiden være på forkant med dagens begivenheder. Struktur giver overblik, og overblik giver overskud.

Det er også rart for børn at vide, hvad der skal ske – og hvornår. Det giver ro, hvis de faste begivenheder – såsom måltider, udeleg og lur, ligger nogenlunde fast de fleste dage.

 

10 gode råd til at få struktur på din dag

1. Skriv det ned. Fat pen og papir (eller et word-dokument) og bestem dig for, hvordan Jeres dage cirka skal se ud. Hvornår skal I spise og sove? Hvornår skal I udenfor? Hvornår vil du selv ordne huslige ting, skrive og slappe af? Tag udgangspunkt i, hvordan Jeres dage ser ud nu. Måske har I allerede mere struktur på, end du tror.

2. Synkroniser dine børn. Har du mere end et barn i hjemmet, er det en god ide at synkronisere deres sove- og spisetider. Det kan være svært, så længe de er helt små, men hvis det kan lade sig gøre, vil det være til stor hjælp for dig. Det er meget nemmere at lave een fælles frokost, end at uddele madder til højre og venstre non-stop mellem kl. 11 og 13.

3. Inddrag dine børn i det huslige arbejde. Der er ingen forældre, der leger dagen lang. Inddrag børnene når du støvsuger, tømmer opvaskemaskine, hænger tøj op eller skræller kartofler. Det er sundt og rart for dem at være en del af familiens naturlige gøremål.

4. Hold hviletiden hellig. Timerne efter frokost er en gylden mulighed for at få pulsen ned og hvile Jer. Uanset om dit barn stadig sover til middag eller om det er vågent hele dagen, er det sundt med en stille og rolig stund. Det er okay at have en tid på dagen, hvor det store barn må lege for sig selv, mens mor arbejder eller slapper af.

5. Forbered aftensmaden, hvis du kan. Snit fx. grøntsagerne lige efter morgenmaden, mariner kødet efter frokost, og hæld det hele i et fad. Så er det nemt at sætte i ovnen sidst på eftermiddagen.

6. Ryd løbende op. Forsøg at rydde løbende op gennem dagen, så stakkerne ikke hober sig (for meget) op. Gør det til en vane at hænge flyverdragterne op, straks I kommer ind, samle LEGO-klodserne op i kassen, når de ikke længere er i brug, og lægge sofapuderne tilbage i sofaen, efter I har bygget hule. Det hjælper dig til at føle, der er styr – og struktur – på hjemmet.

7. Tænk over en ugeplan. Er der nogle aktiviteter, I vil gøre fast på bestemte dage? Fx tage i legestue hver tirsdag eller på biblioteket hveranden fredag? Tag en beslutning og skriv det i kalenderen.

8. Sænk ambitionsniveauet og vær fleksibel. Pas på ikke at presse for meget ind i Jeres rutine. Det skal være hyggeligt og afslappende at nyde nuet med sine børn. Hvis du stresser over at pakke tasken til legestue, er det tegn på, I bør blive hjemme. Din struktur er tænkt som en hjælp til dig selv, ikke som et skema, der partout skal overholdes.

9. Husk tid til dig selv. Sæt dig selv i kalenderen og hold små pauser i løbet af dagen. Måske skal du have et fast morgenbad, inden børnene står op? En stille stund i en lænestol med et krus te, inden du laver eftermiddagsmad? Eller en løbetur hveranden aften? En glad mor er en god mor, og du kan ikke tanke de små op, hvis du selv er stresset.

10. Go with the flow. Accepter at livet med små mennesker i huset er fyldt med afbrydelser, aflysninger, ændringer og finjusteringer. Giv plads til at følge dine børn, deres ideer og interesser. Grib dagens muligheder og nyd dem – struktur eller ej.

Hvordan ser Jeres dage ud? Del herunder

Hej - jeg hedder Jane, og det er mig, der er damen bag hjemmeunger.dk. Det er min passion at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse. Jeg er uddannet journalist, gift med Jan, hjemmegående mor til Max på fire, Anna på to og en lillebror fra januar 2014. Og så er jeg forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

4 kommentarer

  • Michella

    Jeg går hjemme med min store pige på 4 1/2 og min lille dreng(som ikke er så lille mere) på næsten 2 år. Vores uge kan se sådan ud: Ude-dag om mandagen, hvor vi går i skoven, på legepladsen, fodre ænder osv. Tirsdag og torsdag går vi i legestuedag. Onsdag er det lidt forskelligt om vi er på besøg hos andre legekammerater eller selv får besøg. Og fredag er næsten blevet fast biblioteksdag her i vinter halvåret.

    • Jane Thoning Callesen

      Det lyder som en rigtig dejlig ugeplan Michella. Hvordan trives din 4,5-årige hjemme? Har selv en dreng på samme alder, og overvejer lige nu, om han skal blive hjemme til skolestart eller afsted i BH til sommer.

  • Tine

    Hej Jane
    Jeg går pt hjemme med min datter på et år. Indtil videre er det en forlænget barsel, som forhåbentlig munder ud i et par år hjemme. Min søn på lige knap 3,5 har gået i institution, men har altid haft korte dage og jævnlige fridage, da jeg har prioriteret tiden med ham højt. Hvis jeg springer ud i hjemmelivet er jeg i tvivl om, hvorvidt han skal fortsætte i børnehave eller om jeg skulle tage ham ud. Har du nogen erfaring her? Jeg tænker nok, at han nu er så stor, så det måske er bedst at lade ham fortsætte børnehaven. Der er desværre ikke mulighed for en deltidsordning med børnehaven – det ville ellers være optimalt, også økonomisk. Glæder mig til at høre dit input. Mange hilsner, Tine

    • Jane Thoning Callesen

      Hej Tine, beklager sent svar – har haft meget om ørerne de seneste uger. Hvordan ville jeres hverdag se ud, hvis du tog ham ud? Har I mulighed for legestuer, spændende udflugter, legeaftaler med andre børn osv? Hvis I bor et sted, hvor du har mulighed for at skabe en indholdsrig og varieret hverdag, så tænker jeg, at det kan være en fantastisk gevinst for dig og børnene at få lov at have hjemmetiden sammen – allesammen. Men omvendt: Bor I en lillebitte by, hvor der ikke sker så meget, så kan der være fordele ved at lade ham fortsætte i BH og så nøjes med at bruge den i det omfang, I har lyst. Selvom I betaler for en fuldtidsplads, kan I vel selv bestemme, om han fx skal nøjes med at derhen 2 dage om ugen? Vores ældste startede først i BH på deltid, da han fyldte 5. Indtil da gik han hjemme med jeg og lillesøster, der er 2 år yngre end ham. En fantastisk tid, som jeg ser tilbage på med stor glæde. Vores datter, Anna, som nu er 3,5 år, er fortsat hjemmebarn og nyder det meget. Held og lykke med beslutningen (og kig evt ind forbi Klub Hjemmeliv, hvor du kan få masser af sparring fra andre hjemmegående).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.