Glad kvinde med bog

10 tips til struktur på din dag

En af dine vigtigste udfordringer som stay-at-home-forælder er at skabe en struktur for dagligdagen, som både store og små trives med.

Det er dig, der er leder af hjemmet ( i hvert fald i dagtimerne) – og du har ansvaret for at beslutte, hvad I skal lave morgen, formiddag, middag og eftermiddag. Om I skal på udflugt, have legekammerater på besøg, gøre rent eller bare tulle rundt derhjemme – og hvornår I skal spise og hvile Jer.

Det er næsten lige meget, hvad du beslutter – bare du beslutter noget. For hvis du har en plan for, hvad der skal ske, vil du hele tiden være på forkant med dagens begivenheder. Struktur giver overblik, og overblik giver overskud.

Det er også rart for børn at vide, hvad der skal ske – og hvornår. Det giver ro, hvis de faste begivenheder – såsom måltider, udeleg og lur, ligger nogenlunde fast de fleste dage.

10 gode råd til at få struktur på din dag

1. Skriv det ned. Fat pen og papir (eller et word-dokument) og bestem dig for, hvordan Jeres dage cirka skal se ud. Hvornår skal I spise og sove? Hvornår skal I udenfor? Hvornår vil du selv ordne huslige ting, skrive og slappe af? Tag udgangspunkt i, hvordan Jeres dage ser ud nu. Måske har I allerede mere struktur på, end du tror.

2. Synkroniser dine børn. Har du mere end et barn i hjemmet, er det en god ide at synkronisere deres sove- og spisetider. Det kan være svært, så længe de er helt små, men hvis det kan lade sig gøre, vil det være til stor hjælp for dig. Det er meget nemmere at lave een fælles frokost, end at uddele madder til højre og venstre non-stop mellem kl. 11 og 13.

3. Inddrag dine børn i det huslige arbejde. Der er ingen forældre, der leger dagen lang. Inddrag børnene når du støvsuger, tømmer opvaskemaskine, hænger tøj op eller skræller kartofler. Det er sundt og rart for dem at være en del af familiens naturlige gøremål.

4. Hold hviletiden hellig. Timerne efter frokost er en gylden mulighed for at få pulsen ned og hvile Jer. Uanset om dit barn stadig sover til middag eller om det er vågent hele dagen, er det sundt med en stille og rolig stund. Det er okay at have en tid på dagen, hvor det store barn må lege for sig selv, mens mor arbejder eller slapper af.

5. Forbered aftensmaden, hvis du kan. Snit fx. grøntsagerne lige efter morgenmaden, mariner kødet efter frokost, og hæld det hele i et fad. Så er det nemt at sætte i ovnen sidst på eftermiddagen.

6. Ryd løbende op. Forsøg at rydde løbende op gennem dagen, så stakkerne ikke hober sig (for meget) op. Gør det til en vane at hænge flyverdragterne op, straks I kommer ind, samle LEGO-klodserne op i kassen, når de ikke længere er i brug, og lægge sofapuderne tilbage i sofaen, efter I har bygget hule. Det hjælper dig til at føle, der er styr – og struktur – på hjemmet.

7. Tænk over en ugeplan. Er der nogle aktiviteter, I vil gøre fast på bestemte dage? Fx tage i legestue hver tirsdag eller på biblioteket hveranden fredag? Tag en beslutning og skriv det i kalenderen.

8. Sænk ambitionsniveauet og vær fleksibel. Pas på ikke at presse for meget ind i Jeres rutine. Det skal være hyggeligt og afslappende at nyde nuet med sine børn. Hvis du stresser over at pakke tasken til legestue, er det tegn på, I bør blive hjemme. Din struktur er tænkt som en hjælp til dig selv, ikke som et skema, der partout skal overholdes.

9. Husk tid til dig selv. Sæt dig selv i kalenderen og hold små pauser i løbet af dagen. Måske skal du have et fast morgenbad, inden børnene står op? En stille stund i en lænestol med et krus te, inden du laver eftermiddagsmad? Eller en løbetur hveranden aften? En glad mor er en god mor, og du kan ikke tanke de små op, hvis du selv er stresset.

10. Go with the flow. Accepter at livet med små mennesker i huset er fyldt med afbrydelser, aflysninger, ændringer og finjusteringer. Giv plads til at følge dine børn, deres ideer og interesser. Grib dagens muligheder og nyd dem – struktur eller ej.

Hvordan ser Jeres dage ud? Del herunder

Indlægget er skrevet af:

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen

Jane Thoning Callesen er stifteren af Hjemmeunger.dk og drev siden fra 2012-2016. Jane havde en stor passion for at inspirere mødre til at følge deres intuition og mavefornemmelse og med det opstod Hjemmeunger. Hun er uddannet journalist, gift med Jan, og var dengang hjemmegående med 3 børn. Jane er også forfatter til bogen 'En blid start - for dig og dit barn', der udkom på Nyt Nordisk Forlag i juni 2013.

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *