Forening for hjemmepassede børn

Lav en forening for hjemmebørn – sådan!

Drømmer du om et lokalt fællesskab for hjemmepassede børn med faste venner og fælles aktiviteter? Så start en forening op. Læs hvordan her.

I december 2017 mødtes syv voksne på Hovedbiblioteket i København med jævne mellemrum. Med sig havde de børn fra 0 til fire år. Imens der blev ammet, spist madpakker, larmet og leget, blev foreningens første sæt vedtægter og husorden langsomt til. Det var – som så meget andet i hjemmelivet – lettere kaotisk. Men det var det hele værd.

En måned senere blev foreningen Små Stjerner stiftet. Og i dag står vi med et velfungerende fællesskab for hjemmebørn. Vi har 22 medlemmer mellem 3 og 6 år, leg på alle hverdage, venteliste, forældreaftener, fælles fester og venskaber på alle alderstrin. På landsplan findes (mindst) otte foreninger for hjemmepassede børn. Og der er flere på vej.

Foreningen udvider den klassiske legegruppe til et forpligtende fællesskab, hvor nye relationer kommer ind, når andre flytter eller begynder i skole. Hvor familier skaber en fælles ramme med oplevelser og arrangementer. Bliver jeres forening godkendt som folkeoplysende, kan I desuden få støtte til kontingent, lokaler og uddannelse af bestyrelsen.

Her får du den korte version af, hvordan du skaber en forening:

1. Find allierede

Find (mindst) én til fire andre, som vil være med til at skrive vedtægter og stifte foreningen. Mangler du allierede, så lav et opslag i grupper for hjemmegående og spørg eksisterende hjemmeforeninger, om de vil lave et opslag for dig på deres officielle Facebook-side.

2. Skriv grundreglerne

Find ud af, hvordan jeres forening skal fungere – hvilken aldersgruppe henvender I jer til? Hvor ofte skal der være leg? Går I efter at have lokaler, eller mødes I rundt omkring? Hvor mange medlemmer vil I starte op med? Skal I have mødepligt?

Læs de andre foreningers vedtægter igennem og tag det, I kan bruge. Der er stor forskel på hjemmeforeningerne. Husk, at vedtægterne er jeres grundregler. Og at de er grundlaget, når og hvis der fx opstår uenighed. Vedtægter kan ændres, men det kræver en ekstraordinær generalforsamling. Jeres husorden kan I derimod ændre i løbende.

Vær også opmærksomme på, at I skal sørge for at have faste, styrede aktiviteter, hvis I vil søge om at blive godkendt som folkeoplysende forening.

Inden I har stiftet foreningen, kan I sagtens vælge at mødes til leg. Det kan tage lidt tid at få papirarbejdet på plads. Udnyt tiden til at starte op med leg og fx en intern medlemsgruppe på Facebook.

3. Stift

Stift foreningen, når vedtægterne er på plads. Det gør I med en stiftende generalforsamling. I kan stifte med to personer (formand og kasserer) eller fem (formand, kasserer, næstformand, suppleant, intern revisor) – eller endnu flere, hvis I vil.

Referatet fra generalforsamlingen skal I bruge, når I skal have en foreningskonto i en bank, så væn jer til, at foreningslivet er fyldt med skriftlige referater.

4. Reklamer

Lav en officiel Facebook-side, så I kan reklamere for jeres forening og få flere medlemmer ind. Jeres forperson kan desuden komme med i en online erfa-gruppe, når foreningen er stiftet. I den sparrer foreningernes forpersoner med hinanden.

5. Leg, lær, bliv ved

Nu gælder det om at arbejde videre på jeres forening og relationerne. Det tager tid for både små og store at lære hinanden at kende.

I én forening mødes familierne til fælles aftensmad med jævne mellemrum. I en anden er der leg én gang om måneden med tidligere medlemmer. I Små Stjerner er vi ved at lave et legetøjsbibliotek og har fået faglig sparring udefra til vores konflikthåndtering.

En forening formes af de familier, den består af. Derfor vil I med sikkerhed opleve, at I skal tilpasse rammen hen ad vejen.

Vil du læse endnu mere om at danne en forening, kan du læse Små Stjerners guide her. Du kan også få sparring ved at skrive en e-mail til foreningensmaastjerner@gmail.com

Har du fået lyst til at skrive dit barn op i en forening for hjemmebørn, kan du finde alle her.

Og du kan læse mere om Små Stjerner her.

Indlægget er skrevet af:

Petrine Elgaard

Petrine Elgaard

Måske vil du også synes om

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *